Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa u Fondu za zaštitu životne sredine RS

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo
2 minuta čitanja

Protiv Nebojše Lukića, nekadašnjeg šefa u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske, podignuta je otpužnica zbog sumnje da je tražio 120.000 KM mita od privrednika, saznaje Srpskainfo.

Optužnicu protiv Lukića podiglo je Republičko tužilaštvo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Lukić je optužen za krivična djela primanje mita i trgovinu uticajem.

Osim njega, optužnica je podignuta i protiv Radomira Milanović i Miroslava Milanović, vlasnika i suvlasnika privrednih društava „Eko Radex“ Bijeljina i „Milanović transport“ Bijeljina zbog krivičnih djela Davanje mita i Trgovina uticajem.

Lukić je i visoki funkcioner Socijalističke partije.

Optužnica Lukića tereti da je kao odgovorno lice, vlasnika i suvlasnika navedenih firmi upoznao sa pravom prijave na Javni konkrus za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Zahtijevajući pri tom od njih da mu nakon provođenja konkursne procedure i pošto navedeni privredni subjekti budu obuhvaćeni odlukom o izboru sredstava korisnika fonda, od odobrenih novčanih sredstava i po odobrenju isplate, predaju novčani iznos koji bi iznosio polovinu odobrenog iznosa plus dodatnih 5.000 maraka, na šta su isti pristali, te je na taj način Lukić pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 75.000 maraka.

– Lukić Nebojša, Milanović Radomir i Milanović Miroslav terete se i da su u toku jula 2021.godine, po prethodnom zajedničkom dogovoru, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, ostavarili konktak sa još jednim privrednim subjektom, korisnikom novčanih sredstava Fonda, te od odgovnog lica, u više navrata zahtijevali 45.000 KM, od kojeg iznosa je dana 27. Jule prošle godine Radomir Milanović primio  10.000 KM, nakon čega je i uhapšen od strane ovlašćenih službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – pojašnjeno je u optužnici.

Optužnicom je predloženo da se Lukiću izrekne i mjera bezbjednosti Zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *