Počela izborna tišina u BiH

Autor: Direkt Aktuelno Politika
2 minuta čitanja
Lokalni izbori u BiH

U BiH je na snazi izborna tišina u BiH i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, sutra u 19.00 časova.

lokalni izbori u bih
Lokalni izbori u BiH

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar podsjetio je da je Izbornim zakonom propisano da u toku 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja ili bilo kakve aktivnosti koja se odnosi na političku izbornu kampanju, te da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

– Političkim subjektima se zabranjuje održavanje skupova s ciljem političke kampanje, izlaganje u biračkom mjestu ili okolini bilo kakvih materijala i korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače. Zabranjeno je korištenje megafona i drugih razglasnih uređaja, te svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruiše izborni proces – istakao je Bakalar.

Zbog kršenja izborne tišine izricaće se novčane kazne koje iznose od 1.000 do 10.000 KM za stranku, od 1.000 do 5.000 KM za kandidata, a prigovor se podnosi u roku od 24 časa od trenutka učinjene povrede.

Od juče u 7.00 časova pa sve do sutra do 19.00 časova na snazi je zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima.

U zaključeni centralni birački spisak BiH upisano je 3.283.380 birača koji imaju pravo glasa. 

Od 3.283.380 birača koji su upisani u centralni birački spisak, 3.141.257 je redovnih, 102.377 onih koji će glasati putem pošte, a 17.058 putem mobilnog tima.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *