Petrović: Nema poskupljenja struje do početka naredne godine

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
3 minuta čitanja
Luka Petrović (FOTO: Direkt)

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je sinoć da se cijena električne energije sigurno neće povećati do početka naredne godine.

Luka Petrović (FOTO: Direkt)

Željeli smo da period oktobar-mart bude period energetske stabilnosti gdje svaki građanin ima određenu količinu energije po najpovoljnijim uslovima na Balkanu, možda i u Evropi“, rekao je Petrović za ATV.

On je pojasnio da je namjera da bude uveden program kojim će biti nagrađeni potrošači koji troše manje struje uštedama ne više od 10 ili 20 odsto i da bude snižen račun za skoro 50 procenata.

Petrović je naveo mogućnost da se uvedu razredi, nešto kao u Srbiji, da se uštede stimulišu popustom na računu ili da se ide na povećanje tarifnog sistema.

On je istakao da je cijena električne energije socijalna kategorija, i da je ona ispod cijene koja košta “Elektroprivredu Srpske”.

Zato je naša intencija i naš plan da vidimo da li možemo uvesti to da nagrađujemo nekog ko štedi na način da mu se smanji račun“, dodao je Petrović.

On je naveo da je ova godina za “Elektroprivredu Srpske” bila godina velikih turbulencija koja se ogledala u lošoj hidrološkoj situaciji, poremećenim remontima u termoelektranama, poremećajima na tržištu električne energije.

Petrović je dodao da Srpska sada mora da kupuje električnu energiju, kao i da je “Elektroprivreda Srpske” na nekoj “pozitivnoj nuli”.

To znači da sistem kupuje energiju po mnogo većim cijenama nego što je fakturiše privredi i domaćinstvima i elektroditribuciji za distributivne gubitke, kao i `Elektroprenosu` za distributivne gubitke i Brčko distrktu. Moramo crpiti potencijal iz izvoza koji je ove godine bio daleko manji zbog loše hidrologije“, rekao je Petrović.

On je iznio podatak po kojem je “Elektroprivreda Republike Srpske” do sada kupila više od 160 miliona KM energije iz izvoza da bi održala strukturu u Srpskoj jeftinom.

Prema njegovim riječima, na nivou sistema već su napravljene određene uštede, te da će se i dalje raditi na tome kako bi troškovi bili manji, jer ako su manji troškovi u sistemu, nema potrebe za povećanjem cijene.

Petrović je podsjetio da je “Elektroprivreda Srpske” već uradila reorganizaciju distributivnih preduzeća, te da još nije reorganizovan dio sistema vezan za proizvodnju.

Potrebno je konsolidovati i proizvodnju rudnika i termoelektrana i hidroelektrana i to postupak koji je u toku“, rekao je Petrović dodajući da to ne dovodi do privatizacije kao što se priča, nego do stabilizacije sistema.

On je naglasio da će jedino novi objekti omogućiti da ovaj sistem bude jedan od najboljih elektrosistema u Evropi, kao i višak električne enegrije.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *