Petrović: Apelaciju može da podnese svako

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Foto: Srna

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, reagujući na proteste i izjave da je Lista za pravdu i red podnijela apelaciju Ustavnom sudu RS zbog odluke o poskupljenju struje, rekao je da apelaciju može da podnese svako, ali da najprije treba da pročitaju Zakon o električnoj energiji te pravila po kojima postupa Regulatorna komisija za energetiku. 

Foto: Srna

“To je važna institucija u kojoj su veoma stručni ljudi i koji su sigurno ispoštovali sve procedure da bi se došlo do tarifne metodologije koja je opšte primijenjena u Evropi”, rekao je Petrović. 

Kako Srna javlja, on je novinarima naglasio da Elektroprivreda Republike Srpske isključivo radi po usvojenim dokumentima, odnosno strategiji razvoja energetskog sektora, ali i planom razvoja Elektroprivrede Republike Srpske i planu investicija.

Petrović je naveo da je Elektroprivreda izvršila analizu projekta i studiju za hidroelektranu “Mrsovo” te da je ta hidroelektrana jedan od traženijih projekata bivše Jugoslavije, navodeći da se sada istražuje investicija izgradnje hidroelektrane “Mrsovo 2”.

Dodao da je Elektroprivreda Srpske formirala preduzeće “Obnovljivi izvori energije” u Ljubinju koje je nabavilo četiri hidrolektrane sa koncesionim dozvolama na gornjem toku rijeke Neretve, ali i pokrenuli inicijativu za realizaciju projekta hidroelektrane “Mrsovo”.

On je rekao da će Elektroprivreda Republike Srpske novčano podržati projekat izgradnje hidroelektrane “Mrsovo” ukoliko procjena investicije, studija ekonomske opravdanosti, dubinska analiza i vještačenje pokažu da se taj projekat isplati.

On je dodao da hidroelektrana “Mrsovo 1” snage 37,3 megavata i proizvodnje 165 gigavatčasova ima isplativost za nešto ispod 10 godina.

“Po sadašnjim cijenama, 250 evra pa puta tih 165 gigavatčasova, imaćete više od 90 miliona maraka prihoda godišnje na toj elektrani. Od toga će opština Rudo dobijati 650.000 KM, ali i benefit, jer bi formirala preduzeće koje bi radilo na održavanju te elektrane ali i zaposlila više od 60 radnika”, rekao je Petrović.

Govoreći o cijeni električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj, Petrović je naveo da Elektroprivreda Srpske više godina nije povećavala cijenu električne energije, te da je stav Vlade Srpske da cijena električne energije bude najpovoljnija u Evropi i za domaćinstva i privredu, te da se to drži na tom nivou.

“Januarski račun će u Republici Srpskoj za iste potrošene kilovatsate kao prošle godine biće niži dva procenta. Račun za nekoga ko troši 800-900 kilovat sati neće biti veći, jer se smanjila ove godine naknada za energetsku efikasnost. Biće povećano samo onima koji troše više od 1.000 i 1.500 kilovatsati”, rekao je Petrović.

On kaže da od 538.000 brojila domaćinstava u Srpskoj, 85 odsto neće imati promjena na računu, navodeći da će 1,5 procenat potrošača u Srpskoj plaćati značajnije veće račune električne energije, ali ne veće od onih u okruženju.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *