Peticija protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Foto: Pexels

Udruženje BH novinari pozvalo je novinare, vlasnike medija, medijske radnike, blogere, influensere, aktiviste civilnog društva i sve druge slobodnomisleće građane Bosne i Hercegovine i svijeta da potpišu peticiju protiv kriminalizacije klevete i mogućeg uvođenja zatvorskih kazni za slobodno i kritičko mišljenje o odlukama i temama od značaja za javnost.

Foto: Pexels

Kako tvrde inicijatori peticije, kriminalizacija klevete može negativno uticati na medijske slobode u cijeloj Bosni i Hercegovini i otvoriti prostor za uvođenje „delikta mišljenja“, kojeg podržavaju nedemokratske države u svijetu i rigidni, autokratski politički sistemi, zatim izricanje višegodišnjih zatvorskih kazni zbog objave novinarskog teksta ili komentara na društvenim mrežama, izjave na javnom mjestu ili u bilo kojem drugom prostoru gdje borave više od dva čovjeka.

Naime, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već je najavio kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj. Ova bi najava uskoro mogla biti realizovana kroz donošenje zakona po hitnoj proceduri u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Ovaj zakon, navode u Udruženju BH novinari, znači kriminalizaciju slobodnog, kritičkog mišljenja i informisanja u interesu javnosti. Takođe, značiće i kršenje međunarodnih standarda slobode izražavanja, koji prednost daju građanskim parnicama u oblasti nadoknade nematerijalne štete nastale objavom klevetničkih sadržaja u medijima ili javnom prostoru.

“Zakonom bi se političarima i javnim zvaničnicima dale nove mogućnosti sudskog progona medija, aktivista, opozicionih političara i svih drugih građana te uvelo dvostruko kažnjavanje medija i novinara kroz krivicu i parnice, sa ciljem gašenja nezavisnih medija koji se već suočavaju sa 300 aktivnih tužbi za klevetu i desetine SLAPP’s tužbi, podignutih sa ciljem ušutkavanja slobodnih novinarskih glasova”, navode u Udruženju BH novinari.

Svi zainteresovani peticiju mogu da poptišu OVDJE. 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *