Petar Đokić za “Direkt”: “Megatrend” i Ekonomski fakultet u Beogradu su isto

Autor: Direkt Aktuelno Politika
3 minuta čitanja
Petar Đokić (FOTO: Direkt)

Više od dvije godine nakon što je „Direkt“ otkrio da je ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić diplomirao na „Megatrendu“, a ne na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kao što je lažno predstavljano na zvaničnom sajtu Vlade RS, on je za naš portal konačno dao odgovor. Đokić kaže da „ne zna ko je kreirao njegove biografske podatke, niti ko ih je stavljao na sajtove“.

Piše: Jelena Denda Borjan

„Ono što sam ja uvijek govorio je da sam diplomirani ekonomista, da sam zvanje diplomirani ekonomista stekao u Beogradu 1991. godine i nikada taj podatak nije bio drugačije javno predstavljan kada sam ja lično o tome govorio. Da li je neko htio da piše, da interpretira to na drugi način, to je njegov problem“, kaže Đokić za „Direkt“.

Na našu konstataciju da je i u njegovom zvaničnom ekspozeu, koji su dobili narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, napisano da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ministar kaže da je u pitanju isti fakultet.

„Pa zar to nije Ekonomski fakultet? Ekonomski fakultet u Beogradu je taj fakultet, nije rečeno koji je fakultet, nije niko tražio da napišemo koji je to fakultet. Tamo imate više fakulteta. To je neko iskarikirao pokušavajući da to iskompromituje“, kazao je Đokić.

Ministar je negirao i da je fakultet završio za godinu dana.

„Kako sam diplomirao za godinu dana? To je nemoguće“, konstatovao je Đokić.

Podsjećamo, naš portal je prije dvije godine otkrio da je Petar Đokić diplomirao na fakultetu „Megatrend Internešnal Konzorcijum Limitid“ koji je osnovan u Londonu 24. avgusta 1990. godine, samo godinu prije nego što je ministar na njemu stekao diplomu. „Megatrend“ je osnovan sa početnim kapitalom od 100 funti, i to kao kompanija-društvo sa ograničenom odgovornošću, te se jasno u britanskom registru kompanija vidi da on nema nikakve veze sa visokim obrazovanjem, niti može biti akreditovan.

Nakon objave „Direkta“, iz Ministarstva energetike i rudarstva RS medijima je poslan demanti u kojem naš portal optužuju da za „iznošenje neprovjerenih informacija i insinuacija koje predstavljaju jeftin pokušaj podmetanja neistine, diskreditovanja ministra i nastavak političke klevete u već viđenom maniru“.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković, nakon što se u javnosti podigla prašina oko ministrove diplome, „Direktu“ je kazao da će Đokić biti smijenjen ako se ispostavi da je ona lažna. Sankcije je obećavao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali je, takođe, sve ostalo samo na riječima.

Petar Đokić je sedam puta biran za narodnog poslanika u Parlamentu Republike Srpske, dok je predsjednik parlamenta bio tri godine, od 1997. godine do 2000. godine. Predsjednik je Socijalističke partije RS, već sedam godina je ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, a prethodno je bio ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *