“Pađeni” i dalje otkupljuju. Isporučioci mleka (ne) treba da brinu?!

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Ekonomija
4 minuta čitanja

I dok načelnik opštine Gacko tvrdi da je količina mleka koju otkupljuje mlekara “Pađeni” smanjena zbog većeg procenta vode, Nenad Vukoje, vlasnik mlekare kaže da je mesečna isporuka sa područja opštine Gacko istorijska – prošlog meseca je otkupljeno pola miliona litara. 

Zahvaljujući organizovanom otkupu stočari su obnovili stada

Na danas održanoj sednici SO Gacko jedna od tema je bilo i stanje u oblasti stočarstva. Odbornici su se dotakli i mlekare “Pađeni” koja je, kako su rekli, smanjila otkup na teritoriji opštine Gacko i izrazili nadu da će ova kompanija prevazići probleme.

Bivši zamenik načelnika Radoica Antunović je istakao da je opština finansirala izgradnju laktofriznih stanica i da sa tih pozicija, mada direktno ne može da utiče na odluke vlasnika, indirektno može da potraži i drugog otkupljivača kako bi zaštitili interese stočara.

Nasuprot tome, odbornici pozicije su isticali da se ne sme nastupati ultimativno i da bi trebalo nastaviti sa pozitivnim trendom saradnje. Čuo se i predlog da se načelnici Bileće i Gacka sastanu sa Nenadom Vukojem, vlasnikom mlekare “Pađeni” jer se, prvenstveno zahvaljujući organizovanom otkupu mleka, obnovio stočni fond na teritoriji opštine.

Zbog vode u mleku “Pađeni” smanjili otkup – Ognjen Milinković

Načelnik opštine Gacko je, pak, sa skupštinske govornice poručio da je veoma važno da se sačuva autohtona vrsta gatačkog govečeta koje je u nestajanju kao o da će se on i njegov tim truditi “da imamo još koju jedinku više”.

Što se situacije sa otkupom mleka tiče, načelnik je potvrdio da problem postoji, ali da je uzrok kvalitet isporučenog mleka.

Pojavio se problem- velika količina vode u mleku. U pojedinim uzorcima je bilo i 17% vode. Zbog toga je smanjen otkup. Nije lepa informacija, ali je tako”, istakao je Milinković.

Zaista nemam komentar na to i ne znam odakle takva informacija”, rekao je za “Direkt” Nenad Vukoje, vlasnik mlekare “Pađeni”.

Demantuje da ima bilo kakvih problema i ističe da je na teritoriji Gacko postignut istorijski nivo otkupa mleka – prošlog meseca je otkupljeno oko pola miliona litara. A to predstavlja četvrtinu količine koju mesečno otkupi ova mlekara.

Ne znam kome je u interesu da širi neistine – Nenad Vukoje

Nije mi jasno ko širi takve neistine i kome smeta nečiji rad. Nismo smanjili otkup, naprotiv. Ako i bude slučajeva da je povećan procenat vode u mleku, rešavamo to interno. Ne znam zašto bi to načelnik rekao”, rekao je Vukoje za “Direkt”.

Goran Starović, jedan od najvećih isporučilaca mleka na teritoriji opštine Gacko, ističe da problema u isporuci nema. U proseku mesečno isporuči oko 20 hiljada litara i veoma je zadovoljan saradnjom.

Prošlog meseca je isplata nešto kasnila, ali mislim da je bila tehničke prirode. Nekada kooperantima iz Trebinja i Nevesinja isplate pre nas, a nekada posle, ali sam siguran da će u narednom periodu to biti do 4. u mesecu, kao i do sada. Što se tiče količine, meni otkupe sve što proizvedem, kao i većini drugih stočara. Problem je kod malih isporučilaca kod kojih količina mleka koju mogu da prodaju tokom leta bude i do 15 puta veća nego tokom zime. Te oscilacije u isporuci mlekara ne uspeva da niveliše, pa im onda ograniči količinu koju može da otkupi. Barem sam ja to tako shvatio”, objašnjava Starović.

Dodaje da je, prema njegovim saznanjima, udeo vode u mleku 5% kod isporučilaca iz Gacka, a 7% u onom prikupljenom na području opštine Nevesinje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *