Oslobađajuća presuda u slučaju skrivanja dokaza o smrti Dženana Memića

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
6 minuta čitanja

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je u četvrtak, 24. novembra, Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića u predmetu sakrivanja dokaza o smrti mladića Dženana Memića, piše RSE. 

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva. Radi se o šetnici koja vodi prema Vrelu Bosne. Preminuo je u bolnici sedam dana kasnije, 15. februara. Imao je 21 godinu.

Optužnica je obuhvatala Alisu Ramić (rođ. Mutap) koja je jedini svjedok događaja i koja se poziva na amneziju, i njenog oca Zijada Mutapa.

Među optuženima su bili i Hasan Dupovac i Josip Barić, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su vršili uviđaj.

Peti optuženi je Muamer Ožegović, recepcionar hotela koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, na kojem su postavljene nadzorne kamere, ali su snimci iz kobne noći izbrisani.

Optužnica ih je teretila za organizirani kriminal, i to protuzakonito posredovanje, sprječavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela u predmetu Dženan Memić.

Istraga nije završena

Sudija Branko Perić je obrazlažući presudu rekao da se optužnica odnosi na istragu koja još nije završena što je, kako je rekao, prvi takav slučaj u Bosni i Hercegovini.

“U optužnici se navodi da su optuženi pomagali u počinjenju krivičnog djela, ali se još ne zna kome, što je, takođe, prvi takav slučaj u Bosni i Hercegovini”, rekao je Perić.

On je kazao i kako tužilac u predmetu “nije naveo ni kada je grupa organizovana”, te da u telefonskim razgovorima i prepiskama “nije bilo dokaza da je bilo njihovih prikrivanja”.

“Ne može se izvući dokaz da su optuženi nešto skrivali”, kazao je Petrić.

Šta kažu porodice Memić i Dragičević?

Dženanov otac, Muriz Memić, se nakon izricanja presude zahvalio tužiocima.

“Ovo je očekivano od ovog suda. Idemo dalje, meni je žao zbog građana koji su došli iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Sigurno nećemo stati”, kazao je Muriz Memić.

Među okupljenim građanima je bio i Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića.

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banje Luke je nestao u noći 18. marta 2018, a tijelo je pronađeno u rijeci Vrbas 24. marta. Njegova smrt je također nerazjašnjena.

“Ovo je bruka i sramota. Vama koji ste nam dali podršku, meni i Murizu, hvala”, rekao je Davor Dragičević.

Procesuiranje za saobraćajnu nesreću

Prethodno je Tužilaštvo Kantona Sarajevo smrt Memića kvalificiralo kao ubistvo, potom saobraćajnu nesreću, a optuženi su oslobođeni.

Porodica Memić tvrdila je da je Dženan ubijen i da su “ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci”.

Sarajevsko tužilaštvo je polovinom 2016. godine za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić optužilo oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića iz Banje Luke. Oni su uhapšeni u junu 2016. godine.

Ljubo je tokom suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu priznao da je kombijem udario Dženana Memića, što je tokom istrage tvrdila i Ljubina supruga Vasvija Sejdović.

Ona je kasnije svjedočila da je “Ljubo kombijem udario metalnu kantu”, te da su “Ljubu dva dana tukli i da su bili pod prisilom kako bi postupili kako su postupili.”

Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta donio oslobađajuću presudu za Seferoviće. Nakon žalbe Tužilaštva na oslobađajuću presudu, Vrhovni sud entiteta Federacija BiH je dva puta poništio presude i naredio nova suđenja.

U trećoj, konačnoj presudi, Vrhovni sud Federacije BiH je u julu 2021. donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića.

Istraga u Tužiteljstvu BiH

U septembru 2019. godine državno Tužiteljstvo BiH je preuzelo istragu o slučaju skrivanja dokaza i ometanja istrage o smrti Dženana Memića, nakon čega je podnesena prva optužnica.

Sud BiH je potvrdio optužnicu 21. jula prošle godine.

Porodica Memić podnijela je državnom Tužiteljstvu krivičnu prijavu protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo, te još 45 osoba. Burzić je u međuvremenu, u februaru 2019. godine, imenovana za sutkinju državnog Suda BiH.

Državno Tužiteljstvo BiH je 31. augusta ove godine pokrenulo istragu protiv Burzić i bivšeg tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužitelj u predmetu Memić.

Nakon toga, Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, institucije nadležne za imenovanje i smjenu sudaca i tužitelja u BiH, suspendirala je Burzić 2. septembra.

Istraga je pokrenuta i protiv bivšeg šefa sarajevske policije Vahida Ćosića, Ševala Kovačevića, saobraćajnog vještaka koji je bio svjedok na suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću, sarajevskog policajca Sakiba Kreme, te više NN osoba.

Protiv navedenih se vodi istraga za krivično djelo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela. Optužnica do danas nije podignuta.

Protesti nakon smrti

Nakon smrti Dženana Memića, njegova porodica je organizirala više protesta na kojima su se okupljale stotine građana sa zahtjevom da se ovaj slučaj rasvijetli.

Protesti za Dženana Memića spojili su se tokom 2018. godine s protestima na kojima se tražila pravda za Davida Dragičevića.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *