Osamnaestogodišnjaci iz Crne Gore najviši na svetu

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Foto: Časopis Biology

Antropološka istraživanja obuhvatila populaciju od 47.158 pojedinaca (24.642 muškarca i 22.516 žena), sprovedena su od 2010. do 2018, a učestvovalo je 17 istraživača iz sedam država, pišu Vijesti. 

Foto: Časopis Biology

Pretpostavka je da je genetika ključni faktor visokog rasta stanovnika Dinarida, smatraju autori studije “Mapping the Mountains of Giants: Anthropometric Data from the Western Balkans Reveal a Nucleus of Extraordinary Physical Stature in Europe”, prenose Vijesti.

Prema podacima te studije, Crnogorci su trenutno najviši osamnaestogodišnjaci na svetu (182,9 cm), nadmašujući svoje vršnjake iz Holandije (182,4 […]

Rukovodilac projekta dr Pavel Grasgruber sa Masarik univerziteta u Brnu kaže da su antropološka istraživanja obuhvatila populaciju od 47.158 pojedinaca (24.642 muškarca i 22.516 žena), a sprovedena su od 2010. do 2018.

Prema njegovim riječima, u studiji je učestvovalo 17 istraživača iz sedam država.

”Stanovnici Dinarida, pretežno populacija s prostora bivše Jugoslavije i stanovništvo jednog dijela Albanije, i ranije su bili poznati po neobično izraženoj tjelesnoj visini (na početku XX vijeka zabilježeno je da su Crnogorci bili najviši na svijetu). Međutim, u periodu nakon Drugog svjetskog rata došlo je do značajnog nedostatka podataka u vezi s ovom pojavom”, kazao je jedan od autora studije Bojan Mašanović, prodekan za nastavu na nikšićkom Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

Kako su autori studije naveli, pošto se impresivna tjelesna visina populacije koja živi na Dinaridima ne može povezati ni s jednim opšte poznatim faktorom životne sredine, pretpostavljaju da je upravo genetika ključni faktor koji povezuje fizičke karakteristike predmetnog stanovništva s “efektima karakterističnim za haplogrupu I-M170 koji se ogledaju u jedinstvenim fizičkim karakteristikama”.

”S druge strane, imajući u vidu da su i nivo društveno-ekonomskog razvoja i kvalitet proteina u ishrani još uvijek suboptimalni, lokalni trend rasta ima potencijal da se nastavi u budućnosti”, smatraju autori pomenute studije.

”Prema najnovijim podacima koji su, u okviru ove studije, ponuđeni naučnoj i opštoj javnosti, momci iz Crne Gore, trenutno su najviši osamnaestogodišnjaci na svijetu (182,9 cm), nadmašujući svoje vršnjake iz Holandije (182,4 cm). Regionalna analiza pokazuje nadasve drugačije rezultate, i to da su osamnaestogodišnjaci s područja Dalmacije još viši (183,7 cm), i da se, počevši od jadranske obale u Dalmaciji, preko Hercegovine, sve do centralnog dijela Crne Gore proteže kontinuirani pojas u kojem žive izuzetno visoki ljudi (>184 cm)”, kazao je Stevo Popović, vanredni profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, koji je takođe jedan od autora.

Naučna studija koja “sumira sve ključne socio-ekonomske, nutritivne i genetske podatke i nudi moguća objašnjenja za predmetni antropološki fenomen i posebnost fizičkih karakteristika stanovništva nastanjenog na Dinaridima”, objavljena je u prestižnom časopisu “Biology”.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *