OPŠTINA PALE: Kome se namješta tender za kupovinu poslovnih prostorija?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
6 minuta čitanja

Početkom aprila ove godine opština Pale raspisala je tender za nabavku poslovnog prostora za potrebe Centra za socijalni rad Pale. Vrijednost nabavke, odnosno poslovnog prostora je 230.769,23 KM bez PDV-a, a ono što je zanimljivo jesu uslovi koje je postavio ugovorni organ, tačnije Opština Pale.

Piše: Sanja Vasković/Spin.info

Centar za socijalni rad mora da je u užem centru grada?

Poslovni prostor za potrebe Centra za socijalni rad treba da je “u užem centru Grada, nedaleko od Doma zdravlja, Policije, Opštine, Poreske uprave, PIO-a i drugih institucija sa kojima Centar ostvaruje neposrednu saradnju. Orjentacije radi prostorije ne trebaju da budu udaljenije više od 500m vazdušnom linijom od Pošte koja se nalazi u Centru”.

“Iz tenderske dokumentacije vezane za ovu nabavku je vidljivo da se ciljano ide na poslovne prostorije u centru opštine koje su od Pošte udaljene maksimalno 500 metara” kaže za SPIN Info urednik portal “Pratimotendere.ba” Slobodan Golubović i dodaje da se iz ove odrednice  može  zaključiti da je velika vjerovatnoća da u tom području samo jedan ponuđač može ponuditi poslovne prostorije, što govori o diskriminaciji drugih potencijalnih ponuđača koji možda imaju poslovne prostorije na prodaju, ali nisu u krugu od 500 metara udaljenosti od Pošte.

Skoro dva mjeseca čekamo odgovor na pitanja vezano za ovu javnu nabavku od opštine Pale, međutim još uvijek nije stigao, uostalom ova lokalna zajednica godinama uporno ignoriše pitanja koja pristižu sa adrese našeg portal.

Međutim, SPIN Info je detaljnim istraživanjem provjerio koje su to lokacije koje odgovaraju određenim nevedenim uslovima u Obavještenju o nabavci. Analizom poslovnih prostora koji se nalazi u užem centru Grada, 450 m vazdušne linije od Pošte, karakteristike odgovaraju novom stambeno- poslovnom objektu investitora “Stanišić” doo, u vlasništvu porodice Stanišić.

Aco Stanišić, istaknuti je član DEMOS-a, vlasnik firme “Stanišić” doo, direktor “Elektrodistribucije” Pale, rodbinski povezan sa načelnikom Opštine Pale Boškom Jugovićem.

Kupovina nekretnina izuzeta je od primjene Zakona o javnim nabavkama

Osim što skoro “nacrtani” prostor sa diskriminirajućim uslovima postavljenim u Obavještenju može odgovarati poslovnom prostoru u Stanišićevoj zgradi, rukovodioci opštine Pale zaduženi za javne nabavke nisu znali, ili su namjerno predvidjeli, da su od primjene Zakona o javnim nabavkama  izuzeti ugovori o zakupu nepokretnosti.

Član 10. ZJN jasno navodi izuzeća od primjene zakona pa tako stav e glasi: “Ugovor o kupovini ili zakupu postojećih zgrada, druge nepokretne imovine, zemljišta ili prava koja iz njih proističu, bilo kojim finansijskim sredstvima, uz obavezu ugovornog organa da osigura transparentnost te procedure, s tim što nabavka finansijskih usluga za kupovinu ili zakup postojećih zgrada, druge nepokretne imovine, zemljišta ili prava koja iz njih proističu, istovremeno, prije ili nakon ugovora o kupovini ili zakupu, u bilo kojem obliku, podliježe provođenju jednog od postupaka definiranih ovim zakonom”.

Iz Agencije za javne nabavke za SPIN Info komentarišu da zbog otvorenog postupka javne nabavke za koji se odlučila opština Pale  mogu nastati praktični problemi u primjeni ove vrste postupka, jer se karakter nabavke nepoketnosti bitno i suštinski razlikuje od nabavke roba, usluga i radova.

“lz tog razloga, u postupku javne nabave roba, radova ili usluga kriterij udaljenosti ne više od 500 metara od sjedišta ugovornog tijela bi zacijelo bio diskriminatoran, dok bi kod nabave nepokretnosti ugovorno tijelo moglo koristiti ovakav kriterij jer je objektivan pokazatelj njegove potrebe, što opet zorno dokazuje da je ugovomo tijelo pogriješilo pri odabiru procedure, to jest odlučilo se provesti postupak javne nabave za predmet nabave koji je izuzet od primjene Zakona”, saopštili su nam iz ove Agencije.

A da bi osigurali transparentnost samog postupka potrebno je bilo napraviti Odluku o izuzeću, što bi svakako privuklo više pažnje nego sam postupak javne nabavke.

Centar za socijalni rad Pale već posjeduje uslovne prostorije za rad, štaviše prije godinu- dvije dana proširili su prostor u kojem se nalaze, ali i izvršili uređenje enterijera.

“Jedan prostor su koristili 30 godina, a od prošle godine koriste i drugi, ubacili su pvc stolariju i podove, zaista im je uslovno i lijepo, plus su proširili prostor koji koriste tj. povećali kvadraturu sa prostorom koji je takođe opštinski, dakle nemaju nikakvu potrebu za kupovinom novog prostora osim pravljenja zarade firmi ‘Stanišić’ doo”, kaže naš izvor dobro upućen u rad Centra.

Milioni od opštine Pale za firmu “Stanišić” doo

Na približoj udaljenosti od one opisane tenderom nalazi se novi poslovno- stambeni objekat “Stanišić” doo u kojem su predviđeni i poslovni prostori za kupovinu, a s obzirom na cijenu upućuje na to da odgovara ovom “nacrtanom” tenderu.

Od 2016. godine od kada je kadar SNSD-a Boško Jugović preuzeo rukovođenje opštine firma “Stanišić” doo dobila je čak 78 tendera od ove lokalne zajednice. U konačnici to je preko 2,2 milona maraka (2.211.500,98 KM).  Osim toga, kako je SPIN Info ranije pisao lokacija na kojoj treba da se izmjesti Toplana Pale za koju je do sada potrošeno skoro dva miliona maraka budžetskih sredstava planirane su na Stanišićevom zemljištu.

Ostaje nejasno zašto se baš u izbornoj godini mora kupiti poslovni prostor, s obzirom na to da je Centar za socijalni rad renovirao prostorije. Izgleda da će Centar ove godine više pomagati bogate, a manje one u stanju socijalne potrebe.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *