Okružni sud u Trebinju potvrdio presudu Ljubu Vukoviću

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Ljubo Vuković (FOTO: Direkt)

Okružni sud u Trebinju potvrdio je presudu Osnovnog suda iz maja ove godine, po kojoj je Ljubo Vuković iz Bileće osuđen na novčanu kaznu od 5.000 maraka te oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi, zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje isprave. 

Ljubo Vuković (FOTO: Direkt)

Sudsko vijeće, na čelu sa predsjednikom Bojanom Stevićem, donijelo je presudu po kojoj se odbijaju kao neosnovane žalbe Ljuba Vukovića i njegovog branioca Jugoslava Milanovića te potvrdilo presudu Osnovnog suda. 

Kako je obrazloženo, optuženom je izrečena mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta i to računa za hotelske usluge, a oduzeta imovinska korist iznosi 9.224 konvertibilne marke, 369.030 dinara i 482,24 eura.

Vuković je istom presudom obavezan da plati sudske troškove u iznosu od 2.333 marke i troškove sudskog paušala u iznosu od 200 maraka. 

Vuković je ranije izjavio žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakonika, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o objavljivanju presude putem medija, imovinsko-pravnom zahtjevu, oduzimanju imovinske koristi, o izrečenoj novčanoj kazni i troškovima krivičnog postupka. Vuković je, takođe, zatražio da ga Okružni sud oslobodi odgovornosti, jer nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret ili da Sud ukine presudu i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje ili da odredi održavanje pretresa pred drugostepenim sudom.

Njegov branilac se žalio zbog povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona. Takođe, on je zatražio da Sud Vukovića oslobodi od optužbe ili da presudu ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.

U presudi Okružnog suda navedeni su razlozi za odbijanje ponaosob svake stavke iz žalbe Ljuba Vukovića i njegovog advokata i u konačnici je zaključeno da nema mjesta razlozima zbog kojih bi prvostepena presuda žalbama bila pobijena. Takođe, konstatovano je da na štetu optuženog nisu učinjene povrede krivičnog zakona. 

Inače, Ljubo Vuković je odbornik SNSD-a u bilećkoj Skupštini te izvršni direktor u Hidroelektranama na Trebišnjici.

Podsjećamo, tokom suđenja, u svojim izlaganjima Vuković i njegov advokat  više puta su se osvrnuli na rad našeg poratala, spominjući ga u negativnom kontekstu, te stavili do znanja sudskom vijeću da je u sudnici naša novinarka. 

Vukovićev advokat Jugoslav Milanović rekao je i da je“Direkt” opozicioni portal, te da se miješamo u sudski postupak zbog toga što smo objavili tekst “Vuković se žalio na presudu – Tužilaštvo nije”. 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *