Od hobija do posla: Ljubav kao pokretač Snježane Majstorović

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo Intervju
4 minuta čitanja
Snježana Majstorović (Foto: privatna arhiva)

Kada ljubav pretvoriš u posao onda stvaraš najljepše, to bi se moglo reći i za Snježanu Majstorović iz Laktaša, novinarku koja je priče zamijenila stvaranjem unikatnog nakita koji danas krasi brojne dame od Banjaluke do Amerike. Iako je studirala novinarstvo, misleći da će to biti njen životni poziv, sebe je pronašla u nekim drugim kreativnim vodama. Danas, na krilima ljubavi, a ujedno i nadajući se nekom boljem sutra, napušta BiH. Iako zatrpana koferima i pripremama za novi početak u Njemačkoj, bila je tu za nas da podijeli svoju priču.

Snježana Majstorović (Foto: privatna arhiva)

Izrada ručno rađenog nakita, kojom se danas bavi, za Snježanu je prvenstveno bila zabava, hobi uz koji se opuštala. Iz male sobe, gdje je sve počelo, ni slutila nije da će joj hobi, zbog neočekivanog vjetra u leđa, postati posao koji će moći da radi gdje god da je život odvede. 

„Oduvijek sam voljela da istražujem lijepe, kreativne stvari koje se mogu napraviti rukama. Finu masu polimerne gline kojom pravim nakit, kupila sam iz čiste radoznalosti da vidim šta se od toga sve može napraviti i tako sam počela praviti za sebe“, prisjetila se Snježana svojih početaka.

Pozitivne reakcije nakon prve objavljene fotografije njenog nakita bile su joj vjetar u leđa da hobi pretvori u posao, kojim ispunjava svoje slobodno vrijeme i budžet.

Foto: privatna arhiva

Do sada je, kako nam je otkrila, za tri godine, koliko se bavi ovim kreativnim radom, napravila preko hiljadu pari naušnica. Kaže da inspiraciju za novo stvaranje nalazi svugdje oko sebe, ali da ponekad napravi naušnice i po željama kupaca.

„Najveće mi je zadovoljstvo, ipak, kada sama kreiram, a ne volim, s druge strane, kada me kupci pitaju da li mogu napraviti iste naušnice“, priznala nam je  Snježana i pojasnila da ona lično u tome ne uživa, jer voli da svake minđuše imaju svoj poseban pečat.

Njene minđuše, koje su na društvenim mrežama poznatije pod imenom „_spiritusmovens“, stizale su širom Evrope, ali i do Čikaga, Majamija, zahvaljujući poznanicima i prijateljima. Naušnice šalje poštom u BiH, a moguće ih je preuzeti i lično u Banjaluci i Gradišci.

Pravljenje naušnica je dugotrajan proces

Vrijeme neophodno da nastanu jedne naušnice, kako kaže, zavisi od brojnih faktora. Godinama je stekla rutinu pravljenja, ali nije skratila vrijeme proizvodnje, jer sada više vremena posvećuje detaljima. 

Naušnice kombinovane sa epoxy smolom

„Teško je reći koliko je tačno vremena potrebno, to zavisi prije svega od tehnike pravljenja, detalja, kao i boja koje korisrim“, istakla je Snježana i dodala da joj i za neke od najjednostavnijih mindjuša sa najmanje detalja i sada, nakon tri godine rada, trebaju skoro dva sata, dok joj je na početku za minđuše sa više detalja trebalo i osam sati rada za samo oblikovanje.

Minđuše jednostavnije izrade (Foto: privatna arhiva)

Snježana na krilima ljubavi ovih dana u Njemačkoj će započeti neku novu priču. Sa sobom će ponijeti i svoj mali zanat i u novom domu će nastaviti da stvara prepoznatljiv nakit sa dušom. 

Mi joj želimo puno sreće i da njene naušnice i dalje krase dame iz različitih krajeva svijeta, ali da ipak ne dolaze puno više od nje u našu državu. 

Da bi zasijale ove naušnice potrebno je i do osam sati rada (Foto: privatna arhiva)
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *