Od HET-a i RiTe Ugljevik skoro milion KM za uslugu “medijskog predstavljanja” agenciji Port marketing!

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija Politika
12 minuta čitanja

Agencija “Port marketing” je vlasnički povezana sa radnicima ATV-a, postoji nešto više od godinu dana, nema veb sajt, nema reklamu na adresi na kojoj je registrovana i u 2022.godini nema stalno zaposlenih radnika.

Izvor: Gerila

Agencija “Port marketing” d.o.o. za tek nešto više od godinu dana postojanja dobila je poslove u vrijednosti 950.000 KM bez PDV-a od strane dva zavisna preduzeća koja pripadaju Mješovitom Holdingu Elektroprivrede Republike Srpske!

U pitanju su ZP Rudnik i termoelektrane (RiTe) Ugljevik i ZP Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), a zanimljivo da je “Port marketing” oba posla dobila u rasponu od manje od mjesec i po dana, tačnije 19. maja ove godine u iznosu od 500.000 KM bez PDV-a od RiTe Ugljevik, dok su ugovor sa HET-om u iznosu od 450.000 KM bez PDV-a potpisali 27. juna!

Ono što je još zajedničko za oba tendera jeste da je agencija “Port marketing” jedina dala ponudu za oba javna poziva i iako je ukupna procjenjena vrijednost bila 500.000 KM (za RiTe Ugljevik), odnosno 450.000 KM (za HET), agencija je dala ponudu na 12.720 KM (za RiTe) Ugljevik, odnosno 12.800 KM (za HET), a što je skoro četrdeset puta manje!

Iako je u pitanju jedina, ujedno i najniža ponuda, i RiTe Ugljevik i HET su potpisali ugovore sa “Port marketingom” na maksimalne iznose. A sve to uprkos kriterijumu koji je jasno naveden u obe javne nabavke a glasi da je kriterijum za dodjelu ugovora – upravo najniža cijena!

Damjan Ožegović, viši istraživač Transparency international BiH, za Gerilu kaže da se ovakvim postupcima obesmišljava javna konkurencija.

Damjan Ožegović / Foto: Gerila
“Zakon o javnim nabavkama je jasan da se prilikom dodjele ugovora o nabavci, cijena navedena u najpovoljnijoj ponudi, kao i uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu mijenjati. Dakle, ugovor se mora zaključiti na ponuđenu cijenu osim u izuzetnim slučajevima kada ugovorni organ nije u mogućnosti definisati ni tačnu ni okvirnu količinu predmeta nabavke. Mada je ovo izuzetak, a u slučaju nabavki medijskog predstavljanja je prilično lako utvrditi šta se traži i bar okvirno u kojoj količini. U predmetnim nabavkama je obesmišljena javna konkurencija, jer koja bi svrha bila nuđenja najniže cijene u slučaju da je bilo podneseno više ponuda, koja bi svrha bila nadmetanja i formiranja cijene ako će se ugovor svejedno zaključiti na procijenjenu vrijednost? To dakle nije jasan niti mjerljiv kriterijum za nadmetanje, a u krajnjoj liniji nije ni smislen jer je postavljen kao odlučujući, a na osnovu njega se ne formira konačna ugovorena cijena”, ističe Ožegović u razgovoru za naš portal.

“Port marketing” je osnovan 8. marta 2022. godine a prvi vlasnik i direktor agencije je bio Dejan Stupar, sadašnji direktor marketinga i komunikacija na Alternativnoj televiziji iz Banjaluke.

Trenutni direktor i vlasnik je, prema portalu Akta, a što nam je potvrdio i nekadašnji vlasnik Dejan Stupar, izvjesni Đorđe Bojić.

“Svi (relevantni) podaci su javno dostupni i lako se mogu provjeriti – nemam nikakve veze sa vlasništvom agencije Port”, kratko nam je odgovorio Stupar.

Bojić je, prema informacijama do kojih smo došli, takođe radio (ili još uvijek radi) za Alternativnu televiziju.

Pokušali smo dobiti odgovore od Bojića, ali na telefon koji je naveden na specijalizovanim web platformama companywall.ba i akta.ba javila se druga osoba koja je rekla da smo pogriješili broj.

Provjerom smo došli do informacije da navedeni kontakt telefon, a koji je naveden na nekoliko specijalizovanih portala koji se bave bazom privrednih subjekata, pripada Drahmi Miskinu, još jednom dugogodišnjem radniku i članu uprave Alternativne televizije, a sadašnjem direktoru “A medie”, ćerke firme ATV-a i poznate kao firme koja je izdavač tabloida “Faktor magazin”.

“A media” je osnovana je 13.10.2020. godine a jedan od njenih osnivača je Alternativna televizija. Inače, i Faktor i ATV se nalaze u istoj zgradi u Banjaluci na adresi Gundulićeva 33.

Drahmi Miskin pominjan je ranije i kao direktor firme CMT (Commercial media travel) koja je osnovana 2011. godine u jeku sukoba u “Mreži plus”. Na čelu ATV-a tada je bila Nataša Tešanović. CMT je tada osnovan sa ulogom od 2000 maraka da bi godinu dana nakon osnivanja imao promet od 252.000 maraka, pisao je, prije deset godina, novinar Slobodan Vasković.

Banjalučka Alternativna televizija se inače dovodi u bliske veze sa porodicom Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, a zbog toga je i na američkoj “crnoj listi” od decembra 2021. godine. Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD je na svoju listu uvrstilo Dodika ali i ATV, a što je “odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnog integritetu BiH”.

Zanimljivo je da navedena agencija koja je dobila dva velika posla u vrijednosti od skoro milion KM nema izrađenu sopstvenu veb stranicu koja bi, posebno uzevši u obzir čime se agencija bavi, trebala predstavljati ono čime se agencija bavi ali i biti reprezent usluga koje nudi. Sajt agencije “Port marketing” je i dalje “u pripremi” https://weareport.marketing/.

Slično je i sa reklamom/oznakom na poštanskoj adresi na kojoj bi se trebala nalaziti agencija, u ulici Živojina Mišića u Banjaluci na adresi na kojoj je registrovana agencija, nismo zatekli nikakvu reklamu niti oznaku da se unutar ove kuće nalazi bilo kakva firma.

Prema specijalizovanom portalu Akta, prosječan broj zaposlenih ove agencije iznosi nula (0) za 2022. godinu iako je u toj godini agencija postojala već devet mjeseci, a što znači da firma nije imala, a možda ni sada, u 2023. godini, nema stalno zaposlene radnike.

Ipak, sve ovo nije spriječilo ni HET a ni RiTe Ugljevik da sa “Port marketingom” potpišu ugovore na maksimalnu vrijednost.

“Naravno da sam upoznat sa tom javnom nabavkom”, rekao nam je Diko Cvjetinović, direktor RiTe Ugljevik koji je na ovoj poziciji od kraja prošle godine.

Diko Cvjetinović / Foto: InfoBijeljina

Pitali smo Cvjetinovića kako je moguće da se sa izabranim ponuđačem potpiše ugovor na maksimalan iznos kada je agencija dala višestruko (skoro 40 puta) manju ponudu u odnosu na procjenjenu vrijednost.

“To je samo okvirni sporazum, zavisi uopšte koliko će se realizovati i da li će se realizovati ta cifra. To je okvirni sporazum i ne znam koliko će se realizovati, odnosno biće realizovano koliko bude bilo potrebe. Možemo potrošiti 1000 KM a možemo svih 500.000 KM”, rekao je u razgovoru za Gerilu Cvjetinović, inače nesuđeni ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS i generalni sekretar NPS, stranke Darka Banjca.

rite-ugljevik
RiTe Ugljevik

Zanimalo nas je šta će to tačno “Port marketing” raditi za RiTe Ugljevik, a Cvjetinović je rekao da će se i to “tek vidjeti”.

“Radiće i za nas a biće i za druge medije nekog podzakupa, vidjećemo to još i definisati”, rekao je Cvjetinović.

Podsjećamo, upravo su RiTe Ugljevik izgubile spor sa “Elektrogospodarstvom Slovenije” težak 67 miliona eura, odnosno oko 131 milion KM a koji, prema pravosnažnoj presudi Arbitražnog vijeća u Beogradu, treba da isplati u roku od 30 dana počevši od 17. jula ove godine.

Konsolidovani neto dobitak RiTe Ugljevik za 2022. godinu iznosi svega 461.000 KM, što znači da ni on sam ne pokriva u potpunosti usluge angažovanja agencije “Port marketing” za usluge “medijskog predstavljanja”.

Zoran Mićanović, doskorašnji predsjednik Sindikalne organizacije RiTe Ugljevik, za Gerilu kaže da je više nego očito jasno šta se dešava u procesu javnih nabavki kada je u pitanju RiTe ali i ostala zavisna preduzeća u ERS.

RiTe Ugljevik

“Savršeno je jasno da je sve dogovoreno i vrlo je moguće da će nakon RiTe Ugljevik i HET-a sada i ostala preduzeća provoditi isti model. To je model Milorada Dodika i Luke Petrovića, to smo mi svi dozvolili i tako nam je sada”, rekao je Mićanović koji je od skora u penziji iako je, kako je rekao, mogao raditi još nekoliko godina ali ne vidi dalji smisao sindikalne borbe.

Odgovore na naša pitanja nismo dobili od Gordana Mišeljića, generalnog direktora HET-a, koji je, prema riječima njegove sekretarice, na godišnjem odmoru.

Ilija Tamindžija, Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u i narodni poslanik, za Gerilu kaže da je u ovom i ovakvim poslovima “sve čisto”.

Gordan Mišeljić i Ilija Tamindžija
“U ovakvim tenderima su stvari čiste. Što se nas tiče, preko tih tendera koji idu preko agencija niko ne može zloupotrijebiti jednu konvertibilnu marku zato što mi platimo nešto malo usluge agencije, odnosno njihovu proviziju, a onda oni prebacuju dalje npr. medijskim kućama u Srpskoj”, kaže Tamindžija.

Na naše pitanje čemu reklamiranje javnih preduzeća koji su pri tome i monopolisti, Tamindžija odgovara:

“Vi znate da mi nemamo riješeno finansiranje npr. sportskih kolektiva i javna preduzeća, koja su u mogućnosti, poput Elektroprivrede, žele da kroz reklamu pomognu sportskim kolektivima. Mislim da je ovo apsolutno čisto i da tu nema niko ništa da kaže”, ističe Tamindžija.

Nebojša Vukanović, narodni poslanik i lider opozicione “Liste za pravdu i red” za naš portal kaže da je u pitanju “neviđen kriminal”.

Nebojša Vukanović / FOTO: GERILA

“Iako nemaju potrebe za reklamiranjem i oglašavanjem, jer imaju monopol, HET je bacio za manje od mjesec dana preko 1,2 miliona maraka za promociju u medijima i društvenim mrežama. Od toga čak 450 000 KM bez PDV-a je dato firmi PORT MARKETING koja je nedavno osnovana koja nema zaposlenih radnika, prema podacima na portalu Akta.ba, i jasno je da se radi o izvlačenju novaca i neviđenom kriminalu“, rekao je za Gerilu Vukanović.

Pitanja smo poslali i mailom u RiTe Ugljevik kao i HET, ali odgovore, za sada, nismo dobili.

 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *