Oboreni rekordi: Dijaspora nikad nije poslala više novca u BiH

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Kada se pogledaju zvanični podaci Centralne banke BiH, da se zaključiti da strani investitori ni prošle godine nisu bili pretjerano zainteresovani da ulažu u našu zemlju, piše Buka. 

novac

Prema njihovim podacima, direktne strane investicije u prvom polugodištu 2019. godine iznosile su 650,1 milion KM, a po ulaganju su prednjačile Austrija, Hrvatska, Srbija, Slovenija i Holandija. I dok su Hrvatska, Slovenija i Holandija najviše investirale u oblast prerađivačke industrije, austrijski kapital  je ulagan u  finansijske djelatnosti, prije svega banke.

Iznos direktnih stranih investicija u prethodnim godinama ( u milionima) vidi se iz tabele ispod.

I dok se strane investicije broje u milionima, novac koji šalje rodbina iz dijaspora broji se u milijardama. Samo u devet mjeseci prošle godine rodbina je u BiH poslala –  2, 7 milijardi, koliko je poslala tokom cijele 2018. godine.

Iz Centralne banke navode da posljednjih godina novčane doznake iznose oko osam odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

“Svakako da novi val ekonomske emigracije u posljednjim godinama doprinosi novčanim doznakama prema BiH, s obzirom na to da oni još imaju bliske socijalne veze sa rodbinom u domovini”, ističu iz Centralne banke.

Koliki je iznos sredstava po godinama koja u zemlju uđu posredstvom doznaka iz inostranstva vidi i iz sljedeće tabele.

Uplate  iz dijaspore po godinama

Kao što se iz tabele i vidi, doznake iz inostranstva iz godine u godinu sve su veće, što je još jedan pokazatelj da sve više ljudi pronalazi posao van granica naše zemlje.

Nadalje, ne trebamo zaboraviti ni novac koji uđe u zemlju putem “neformalnih” novčanih transfera ili “iz ruke u ruku”. Procjenjuje se da ti iznosi dostižu brojke onog registrovanog u platnom prometu, a služe uglavnom za plaćanje računa, kupovinu hrane i ostale troškove u domaćinstva, dok se rijetko koriste za ulaganja u neka biznis.

U zvanične brojke nisu uključena ni sredstva koja dijaspora u ljetnim danima, tokom boravka u BiH, potroši u našoj zemlji.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *