Obećali im etno selo, a sad kopaju rudnik: Kako su prevareni mještani sela Bistrica kod Prijedora

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Sa protesta mještana. Foto: Capital.ba

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito: prevara u idiličnom selu Bistrica podno Kozare brižljivo je pripremana punih 12 godina, tvrde predstavnici Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Sa protesta mještana. Foto: Capital.ba

Piše: Milkica Milojević/ Srpskainfo

Prije 12 godina u selu se pojavio izvjesni Božo Marić, sa pričom da će u Bistrici otvoriti etno selo i da zbog toga kupuje zemlju, kaže Dragan Ostić, koordinator kampanje „Stop prljavoj energiji” u Centru za životnu sredinu.

Kako je potvrdio i mještanin Daniel Lazić, svi su u Bistrici vjerovali da je to dobra prilika za razvoj ovog sela, koje se nalazi na pola puta između Banjaluke i Prijedora, a svega pet kilometara od Nacionalnog parka Kozara.

Ali, u Bistrici su nedavno, baš na parcelama koje je kupio famozni Marić, umjesto majstora koji grade etno selo osvanuli bageri koji iskopavaju zemlju s ciljem da se otvori rudnik lignita!

Mašine nisu obilježene, ali vjerovatno pripadaju kompaniji “Drvoeksport” iz Teslića. Ova kompanija je, prema pisanju medija, vlasništvo  SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija.

Mještani tvrde da ova kompanija “nema nijedan jedini papir” za otvaranje rudnika, a pravnici iz Centra za životnu sredinu dodaju da nikakav papir ne mogu ni dobiti, bar ne legalno.

Centar za životnu sredinu je podnio krivičnu prijavu zbog protivpravnog zauzimanja i eksploatacije prirodnih bogatstava u selu Bistrica.

Mještani su protestovali, a Skupština Grada Prijedora je zakazala vanrednu sjednicu posvećenu rudarenju na području grada.

Svi govore da su uz nas, ali niko ništa ne preduzima. Prepušteni smo sami sebi, kao da ne živimo u pravnoj državi. Ako se ovako nastavi, moraćemo na radikalnije proteste. Da li će to biti protest pred Gradskom upravom ili blokiranje puta, vidjećemo – poručio je Lazić u ime svojih komšija iz Bistrice.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *