NSRS usvojila izmjene Krivičnog zakonika – kleveta postaje krivično djelo

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
1 minuta čitanja

Glasovima 47 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas su usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS, kojim se, između ostalog, kriminalizuje kleveta.

Težak dan za demokratiju u Republici Srpskoj i za novinare koji budu pisali o radu institucija i funkcionera, ocijenio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i urednik portala “Capital”.

“Narodni poslanici, njih 47, je glasalo protiv svojih građana i reklo da više cijeni svoje interese i skriva informacije od građana, od interesa Republike Srpske”, rekao je Vukelić i dodao da je poslanicima koji su podržali ovaj zakon bio važniji tvit predsjednika Milorada Dodika nego sva argumentacija koju je struka iznosila prethodnih mjeseci.

Kaže da je cilj ovog zakona gušenje svake javne kritike. Vukelić je najavio nastavak borbe svim pravnim i građanskim sredstvima koji im budu na raspolaganju.

Podsjećamo, novinari i aktivisti, kojima se pridružio i dio građana, su nakon višemjesečne borbe, u utorak, prije samog početka sjednice, na mirnom protestu poručili da je to posljednji pokušaj da utiču na narodne poslanike da odustanu od izmjena Krivičnog zakonika.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *