NSRS odbila Dodikov veto – Predsjedništvo BiH neće morati davati saglasnost CIK-u za saradnju s OSCE-om

Autor: Direkt Aktuelno Politika
5 minuta čitanja
Milorad Dodik (FOTO: Direkt)

Iako je navikao da ga Narodna skupština dvotrećinskom većinom podrži kad iskoristi pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dobio tu podršku.

Piše: Slađan Tomić/Buka

On je na sjednici Predsjedništva BiH 31. marta glasao protiv pet odluka Predsjedništva, a tom prilikom je iskoristio pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Da bi poništio odluke Predsjedništva potrebno je da Narodna skupština potvrdi povredu vitalnog nacionalnog interesa dvotrećinskom većinom, što se nije desilo.

Jedna od odluka Predsjedništva koje Dodik smatra štetnom po vitalne interese Republike Srpske je  zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije  BiH i OSCE-a u BiH.

Nakon fijaska u skupštini odluke Predsjedništva smatraju se konačnim. Šta sada znači potvrđivanje saglasnosti saradnje OSCE-a i CIK-a pitali smo člana Centralne izborne komisije Željka Bakalara.

“Ovo znači da je Predsjedništvo BiH dalo suglasnost da Središnje izborno povjerenstvo zaključi memorandum o suradnji sa OSCE-om na neodređeno vrijeme. Za razliku od dosadašnjih koji su bili zaključivani na ograničen rok. Sada smo predložili takvu formu i Predsjedništvo je odlukom NSRS formalno danas dalo suglasnost da memorandum zaključimo”, rekao je Bakalar za BUKU.

S obzirom na to da CIK-u još nisu obezbijeđeni uslovi za provođenje izbora, Bakalara smo pitali da li saradnja s OSCE-om znači da ova međunarodna organizacija može provesti izbore.

“Ovo ne znači da će OSCE provoditi izbore niti ih može provoditi. OSCE ne provodi izbore u BiH još od 2002. od kada je formirano stalno izborno povjerenstvo BiH, sadašnje Središnje izborno povjerenstvo kao jedino tijelo u BiH koje može raspisati i provoditi izbore sukladno Aneksu 3 Dejtonskog sporazuma”, odgovorio je Bakalar.

Opšti izbori u BiH trebalo bi da budu održani u oktobru, a zakonska rješenja nalažu da CIK izbore mora raspisati 150 dana, odnosno pet mjeseci, prije samog održavanja izbora. Prema Izbornom zakonu BiH izbori se održavaju prve nedjelje u oktobru, ove godine je to 2. oktobar, što znači da izbori moraju biti raspisani do 2. maja.

“Izbori na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini održavaju se prve nedjelje u oktobru, osim ako se ovaj datum ne podudara s obilježavanjem vjerskog praznika jednog od konstitutivnih naroda Bosne I Hercegovine. Izbore koje nije moguće održati prve nedjelje u oktobru, zbog podudaranja s vjerskim praznikom, Centralna izborna komisija BiH zakazuje za nedjelju nakon prve nedjelje u oktobru koja se ne podudara sa vjerskim praznikom”, stoji u Članu 1.14 Izbornog zakona BiH.

Budžet institucija BiH za 2022. još nije usvojen, pa ni sredstva za održavanje izbora nisu obezbijeđena. Za ovaj korak ostalo je manje od mjesec dana.

“U nizu aktivnosti SIP BiH je u cilju osiguranja navedenih sredstava u uvjetima kada je neizvjesno usvajanje Zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2022 godinu, uputila Zahtjev Vijeću ministara BiH za donošenje posebne odluke Vijeća ministara o odobrenju sredstava u iznosu 11.768.000 KM za program posebne namjene Opći izbori 2022. sve u skladu sa članom 11. stava 5. Zakona o financiranju institucija BiH”, kaže Bakalar za BUKU.

Upitan o posljedicama ukoliko državne institucije ne obezbjede novac za održavanje izbora Bakalar kaže: “Pratićemo situaciju i informirati javnost o našim daljim koracima u tom slučaju. Za sada nećemo razmatrati takvu mogućnost, jer smatramo da će se sve institucije u BiH ponašati sukladno Ustavu i zakonima BiH.”

CIK i bez novca može raspisati izbore, ali se novac mora obezbijediti u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 17. maja. Ako se ni do tada ne obezbijedi novac za održavanje izbora CIK može odgoditi izbore na maksimalno 30 dana što se desilo i prije dvije kada su lokalni izbori odgođeni za 15. novembar.

Usvajanje Budžeta BiH zavisi i od raspoloženja HDZ-a i HNS-a koji su održavanje izbora uslovili izmjenama izbornog zakona, a jedan od uslova svakako je budžet.

Ranije je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit rekao kako će izbori biti održani. Bude li dosljedan, to će se i desiti jer on ima ovlasti da nametne budžet.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *