NP „Sutjeska“: Kako su povlašteni nezakonito trošili novac nauštrb plata radnika

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
13 minuta čitanja
NP "Sutjeska"- po mnogoma naš najljepši nacionalni park

Radnici Nacionalnog parka Sutjeska danima štrajkuju zbog neisplaćenih plata, a odgovorni kažu da nema dovoljno novca. Da novca, kada odgovorni žele, i te kako ima u ovoj javnoj ustanovi, pokazuju brojni primjeri, s obzirom da je za bivše direktore bilo desetine hiljada maraka mimo plate. Za akontacije. Ovo je priča o tome kako se nesavjesno upravlja javnim novcem, te kako se novac nezakonito izvlači iz javnih ustanova.

NP “Sutjeska”- po mnogoma naš najljepši nacionalni park

Piše: Slađan Tomić /Spin.info

Dio neisplaćenih plata radnicima se duguje još iz 2022. kada je na čelu te ustanove bio direktor Aleksandar Kovač. Zaposleni su još tada govorili kako je on došao sa zadatkom da uništi ustanovu koja je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i koja čuva 330 endemskih, rijetkih i ugroženih biljnih vrsta.

Odnos Kovača prema nacionalnom parku i javnim sredstvima vidljiv je i iz načina na koji je trošio novac Parka. On je samo u prošloj godini dobio više od 32.000 KM akontacija. Većinu nikada nije vratio.

Njemu je na ime akontacija isplaćivano i do 5.000 KM, a jedna putna akontacija je bila čak 3.500 KM. Ni za jednu, prema službenim dokumentima, nije bilo povrata.

Unaprijed isplaćeni novac Kovač većim dijelom nije opravdao i zadržao ga je za sebe o čemu svjedoče i dokumenti u posjedu Spin info. On je od NP “Sutjeska” potraživao 8.607,39 KM, pa je na kraju Kovač Nacionalnom parku ostao dužan 23.858 KM.

Za Spin info nije htio pojasniti zašto je uzimao akontaciju i da li je javni novac zadržao za sebe. Iz sljedećeg razgovora novinara Spin info sa Kovačem vidljivo je da bivši direktor Nacionalnog parka ne želi javnosti objasniti kako je trošio njih novac.

 

Spin info: “Je li istina da niste vratili akontaciju”?

Kovač: “Podnijeta je tužba po tom osnovu pa ne bih mogao da komentarišem”. 

Spin info: “Jeste li zadržali akontaciju”?

Kovač: “Podnijeta je tužba zbog klevete, narušavanja ugleda i časti i ne mogu to da komentarišem u ovom trenutku”. 

Spin info: “Možete li bar reći da li dugujete novac za akontaciju”?

Kovač: “Fala. Prijatno.”

 

Da je bivši direktor i ranije kršio zakon utvrdili su i revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske u izvještaju iz 2022.

Tada su revizori za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima dali mišljenje s rezervom navodeći da ta javna ustanova krši niz zakonskih i podzakonskih akata – Zakon o javnim nabavkama, Zakon o budžetskom sistemu RS, Zakon o platama zaposlenih u javnim službama RS, Zakon o nacionalnim parkovima, Zakon o radu.

Kako su mediji ranije pisali, kada je došao na čelo NP “Sutjeska” Aleksandar Kovač je nastavio da rastura imovinu nacionalnog parka, pa je na licitaciji, održanoj 26. jula 2021. godine rasprodao skoro sav vozni park „Sutjeske“. Prema saznanjima Žurnala, sva vozila kupila je firma „Pavgord“, čiji je vlasnik Gordan Pavlović-Goci.

I još mnogo toga.

Za upravljanje nacionalnim parkom i akontacije Kovača, pitali smo i aktuelnog v.d. direktora Miloša Noga. On za Spin info kaže kako nikoga ne štiti, ali da slučaj ne želi komentarisati kako se mediji „ne bi naslađivali.“

Sve se to zna, sve je to pod istražnom radnjom. Nikoga ne štitim. Nikoga nemam tu. Sve će biti istraženo, dokazano. Šta će biti, kako će biti, vidjećete u daljem nastavku“, rekao je Nogo za naš medij.

Posebno lovište Zelengora- sredstva naplaćena od lovaca nezakonito potrošena?

Problemi u NP “Sutjeska” ipak nisu vezani samo za direktorovo nedomaćinsko trošenje novca, akontacije i rasprodaju automobila. Naime, utvrđene su i određene nepravilnosti vezane za Posebno lovište Zelengora kojim upravlja “Sutjeska”.

Tako je Služba nadzora lova i ribolova sektoru računovodstva “Sutjeske” uputila dopis vezano za odstrel divljači koji je naplaćen u ukupnom iznosu od 840,00 KM, a naplaćena sredstva su navodno korištena za uplatu i troškove edukacije za dobijanje licence za ocjenjivanje lovačkih trofeja koja je održana na Divčibarama u Srbiji.

“Zbog opravdane sumnje na nedozvoljen način trošenja navedenih novčanih sredstava potrebno (je) provjeriti da li je za navedene lovce, odnosno usluge lova i odstrela divljači, uredno izdata faktura i fiskalni račun sa obračunatom stopom PDV-a“, stoji u dopisu.

Iz sektora računovodstva odgovaraju da u njihovu službu nikada nisu dostavljeni pomenuti obračuni, te da nije zaknjiženo potraživanje niti uplata od navedenih lica.

Da bi utvrdili gdje je nestalo pomenutih 850,00 KM koji nisu evidentirani u službi računovodstva, a koji su navodno utrošeni na edukacije za dobijanje licence za ocjenjivanje lovačkih trofeja za dvojicu uposlenika NP “Sutjeska” Milana Nikolića i Nenada Vurdelja, šef Službe nadzora lova i ribolova obratio se direktno Lovačkom savezu Srbije.

„Zbog određene zloupotrebe novca u našem sektoru nadzora lova i ribolova koji je navodno potrošen na polaganju ispita za ocjenjivače lovačkih trofeja na Divčibarama, dana 17.07.2022. godine molimo Vas da nam date povratnu informaciju da li je taj ispit održan po Vašom nadležnošću i da li su kod Vas evidentirani Milan Nikolić i Nenad Vurdelja kao lica sa položenim ispitom za ocjenjivače lovačkih trofeja“, stoji u upitu šefa Službe nadzora, lova i ribolova NP “Sutjeska” adresiranog Lovačkom savezu Srbije.

Iz odgovora Lovačkog saveza Srbije jasno je da Nikolić i Vurdelja nisu učestvovali na događaju u organizaciji Lovačkog saveza Srbije niti je Savez uopšte bio organizator događaja.

O navodnom polaganju ispita za ocjenjivanje lovačkih trofeja, pitali smo i radnika u NP “Sutjeska” pomenutog Milana Nikolića.

Na naše pitanje šta se desilo prilikom polaganja ispita na Divčibarama, kaže da se šef Službe nadzora lova i ribolova svjesno ili nesvjesno obratio pogrešnom savezu.

„Oni su se obratili Lovačkom savezu Srbije, a nama je domaćin bio Lovački savez Zapadne Srbije što su dvije različite organizacije“, kaže Nikolić, a upitan smatra li da je uradio nešto pogrešno odgovara: “Pa da mislim ne bih bio ovoliko siguran u sve ovo i u sebe. Apsolutno nemam ništa u životu pogrešno što sam uradio to, a posebno ovo.“

Ocjenjivanje lovačkih trofeja je od velikog nacionalnog značaja

Gdje je završio prihod od odstrela divljači i koji je savez u pitanju ostaje nepoznato, kao i to zašto su se Nikolić i Vurdelja uopšte obraćali savezima u Srbiji s obzirom da se ispit za ocjenjivanje trofeja može polagati pred lovačkim savezima Republike Srpske.

Ispitu mogu pristupiti samo članovi lovačkih saveza, i ukoliko polože ispit za ocjenjivanje trofeja mogu biti članovi Komisije za ocjenjivanje lovačkih trofeja i potpis trofejnog lista. Ovu komisiju imenuje korisnik lovišta, u ovom slučaju “Sutjeska”, uz saglasnost Ministarstva. Komisiju čine članovi koji imaju položen ispit za ocjenjivanje trofeja.

Direktor NP “Sutjeska” nije nam mogao potvrditi informaciju da li su pomenuti ispiti priznati u Republici Srpskoj ukoliko su položeni van njene teritorije, jer se prema “Pravilniku o programu i načinu polaganja ispita za ocjenjivanje lovačkih trofeja” prijava za polaganje ispita podnosi Lovačkom savezu Republike Srpske. Stručna komisija Saveza pred kojom se polaže ispit mora imati saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ocjenjivanje lovačkih trofeja je od velikog nacionalnog značaja, jer se vrhunski trofeji ne smiju iznijeti s teritorije Republike Srpske. Divljač je dobro od opšteg interesa i uživa posebnu brigu i zaštitu Republike Srpske, tako da prilikom svakog odstrela treba povesti računa o ocjeni odstreljene divljači od strane stručnog kadra za ocjenu lovačkih trofeja, a posebno kad je u pitanju komercijalni lov i odstrel divljači, jer bi se moglo desiti da pogrešno ocijenjeni trofej bude iznesen van države čime bi se nanijela ogromna šteta.

Prema Zakonu o lovstvu Republike Srpske lovački trofeji su rogovi srndaća, divojarca, divokoze, trofej divlje svinje, vuka, medvjeda, lisice, divlje mačke i ostale divljači koja se nalazi u lovnoj karti. Oni se iz lovišta poput Zelengore kojim upravlja NP “Sutjeska” mogu iznijeti samo ukoliko se za njih izda propratnica i trofejni list koje izdaje korisnik lovišta, odnosno “Sutjeska”.

Milan Nikolić trenutno je zaposlen u Centru za virtuelnu stvarnost Perućica, u sklopu Parka, dok je Nenad Vurdelja radio na poziciji šefa za lovstvo, ali je prema riječima zaposlenog u NP “Sutjeska” dao otkaz nakon odlaska bivšeg direktora Kovača.

Da li je Milan Nikolić novac potrošio na edukaciju ili ne, da li je stručan kadar ili ne, nije nam pojasnio.

Nikolić za Spin info kaže kako sve navedeno nema potrebu da objašnjava, pa ni to kako je bez računa naplaćivao nešto što je javno dobro i da li je nezakonito trošio novac.

„Nemam potrebu da se pravdam za to. Ja sam sam protiv sebe podnio disciplinsku prijavu. Zahtjevao sam da se to istraži i da se rezultati istrage javno objave na sajtu Nacionalnog parka. Ne bježim ni od čega javno“, rekao je Nikolić.

Pitali smo ga i zašto račune koje je naplatio nije dostavio službi računovodstva.

„Ja nemam potrebe, kao što rekoh, da se pravdam nikome. Neka se istraži i neka se javno objavi“, odgovara.

Ono što je zanimljivo jeste da je Nikolić istovremeno i odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Foča.  On je svojevremeno radio u Elektrodistribuciji u Foči, a nakon odluke da se zbog viška radnika isplaćuju otpremnine onima koji daju otkaz odlučio je “pomoći” u rasterećivanju Elektrodistribucije.  Za to je dobio otpremninu od 27 000 KM jer je, kako tvrde izvori Spin info, znao da ga čeka sigurno radno mjesto u NP Sutjeska.

Na naše pitanje da li je uzeo otpremninu znajući da će dobiti posao u javnoj ustanovi kojom rukovodi SNSD-a, a čiji je on odbornik u Skupštini opštine Foča, kaže: „Joj, kažu. Svašta kažu pa? Kažem Vam. Vi radite svoj posao, i nemam problem s tim, ali ja nemam potrebu ikome da se pravdam.“

Nikolić kao odbornik SNSD-a već se bavio zloupotrebama, poput prava na etničko izjašnjenje. Iako zakonito, ali nemoralno se na lokalnim izborima izjasnio da pripada Ostalim, a kao sin poginulog borca godinama je bio predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Kad treba Srbin, kad treba Ostali. Sve po potrebi.

Nikolićeve nezakonite radnje su već pod lupom policije, kaže njegov nadređeni i direktor NP “Sutjeska”.

„Podnijete su krivične prijave, i to će biti objavljeno kad dođe vrijeme. Nema skrivenih. Ja radim sve onako kako treba i sigurno niko neće ostati pošteđen. Sve će biti po pravdi“, tvrdi Nogo.

Dok preduzeće grca u problemima, na površinu isplivavaju samo neke od malverzacija. Umjesto javnog blaga koje se treba čuvati svim sredstvima, nacionalni parkovi su izgleda zlatna koka za one koji ne vide ništa sporno u tome da javni novac stavljaju u privatne džepove. I pritom bi da o tome ne pričaju. 

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *