PRIZNANJA NAJBOLJIM:
Novinarke godine su Zinaida Đelilović i Azra Omerović iz Žurnala

Autor: Direkt Drugi pišu
3 minuta čitanja
Nagrađeni novinari po ocjeni Društva novinara BiH

Povodom 3. maja, međunarodnog Dana slobode medija, Društvo novinara Bosne i Hercegovine dodjelilo je tradicionalne godišnje nagrade. Nagrađeni su novinari i mediji u kategoriji printanih medija, televizijskog i radijskog novinarstva. Uručena su i priznanja u kategoriji „Nagrada za životno djelo“ te tri specijalna među kojima je i ono portalu Pratimo.tendere, medijskom projektu Centra za razvoj medija i analize.

Žiri je bio jednoglasan. Priznanje „Novinar godine 2023.“ pripalo je novinarkama Žurnala Zinaidi Đelilović i Azri Omerović za njihov serijal tekstova o nelegalnosti Internacionalnog univerziteta u Goraždu proteklih godinu dana, ašto je koje su nedavno rezultiralo reakcijom tužilaštva i hapšenjem nekoliko osoba.

U kategoriji printanih i online medija, nagradu je dobila Sanja Vasković, urednica portala Spin-info. Njeno kritičko pisanje o radu vlasti na području Istočnog Sarajeva, nedavno je rezultiralo otkazivanjem najma za prostorije koje je koristila i plaćala redakcija, a koje su vlasništvo Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Dugogodišnji novinar Radio-televizije Bosne i Hercegovine Elvir Bucalo, dobitnik je nagrade u kategoriji TV novinarstvo, za rad na serijalu „Moja zemlja“ koji je na poseban i novi način prikazo ljudsko i svako drugo bogatstvo Bosne i Hercegovine.

Radio Konjic, na čelu sa Amilom Habibijom, laureat je u kategoriji radijskog novinarsta, za dosljedno praćenje svih dešavanja u Općini Konjic i posvećenosti toj zajednici.

Priznanje za životno djelo dobio je novinar i publicista iz Tuzle Zlatko Dukić. Iza njega je 50 godina novinarskog rada u medijima Oslobođenje, Večernje novine,  Front slobode, RTV Tuzla. Izdao je 36 romana, sedam knjiga novinskih tekstova i tri knjige sa pripovijetkama.

Posebno priznanje Društva novinara BiH ove je godine uručeno magazinu Gracija za akciju za žene Palestine kojom su ukazali na važnost empatije prema onome što se dešava u Palestini. Školegijim, portal koji se bavi analizom i kritikom obrazovnih praksi i politika u Bosni i Hercegovini te ulogom književnosti u procesima indoktrinacije, pokretača i urednika Nenada Veličkovića je isto tako dobitnik specijalnog priznanja.

Priznanje je uručeno i portalu PratimoTendere. Portal kojeg uređuje Slobodan Golubović postao je izuzetno relevantan u oblasti javnih nabavki, praćenjem svih nepravilnosti, netransparetnosti, pa i namještanja tendera u ovoj oblasti označenoj generatorom korupcije u BiH. Portal Pratimo tendere je, uz Žurnal, medijski projekat Centra za razvoj medija i analize.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *