Novinarka Milanka Kovačević za BUKU: U zarobljenom svijetu ne gleda se blagonaklono na slobodnu misao

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Novinarka portala "Direkt" Milanka Kovačević

Novinarka Milanka Babić Kovačević kaže da je Dan slobode medija postao poput 1. maja koji je postao dan sjećanja na prava radnika, tako da ovaj 3. maj novinari dočekuju više u lamentiranju nad sopstvenom profesionalnom sudbinom i slobodom koju nemaju.

Novinarka portala “Direkt” Milanka Kovačević

“Sigurno je da ima onih koji tvrde da sloboda medija nikada nije postojala, ali smatram da su vremena iza nas bila daleko bolja za profesiju. Stičem utisak da postoji sloboda da se kaže svašta, ali ne o važnim stvarima. Stoga je javni prostor preplavljen beznačajnim vestima. ‘Šokantno’ i ‘skandalozno’ vrišti na svakom koraku, a sve to samo da bi se sakrilo ono što je istinski važno”, rekla je za BUKU Kovačević.

Ona kaže da je borba novinara obesmišljena, jer u državi institucije ne rade.

“Uzalud dokazujete kršenje zakona, krađu javnih sredstava, bahatost, malverzacije, ako se to ne procesuira. Tamo gde je normalno da državni avion koristite kao privatni, a budžet kao svoj novčanik, novinarstvo pretvarate u zabavu, a novinare u dvorske lude. Sloboda medija je od krucijalnog značaja za razvoj demokratskog društva, ali ne mogu novinari sami da ga razvijaju. Moraju da postoje i progresivne snage unutar tog društva, ali i institucije koje funkcionišu. Čini mi se da je situacija takva da nemamo ništa od toga”, kaže naša sagovornica.

Kada je riječ o novinarskom radu, Milanka kaže da je sve više problema.

“Sada nam je sve problem. Od finansija, pristupa informacijama, resursa, podrške, pretnji, pritisaka, pa do vidljivosti na društvenim mrežama. Mnoge kolege razmišljaju da promene zanimanje”, ističe.

Novinari su sve češće na meti političara koji ih vrijeđaju i napadaju, a Milanka na to kaže:

“Kakvi su nam političari i u šta se politika pretvorila uvrede i napadi ne treba da čude. Znate, ako institucije i javnost ne osude bahatost i bezobrazluk nego na njega gledaju sa simpatijom, a takvom političaru rejting i poraste, tumače to kao znak kako treba i ubuduće da se ponašaju”, ističe.

Na kraju naša sagovornica ističe da se mediji nisu oporavili od pandemije, uostalom, kao ni društvo, a već ih druga kriza sustiže – a to su inflacija i odjeci rata.

“Kao i običan svet i mali privrednici, teško je predvideti u kom smeru će ovo ići i kako će se reflektovati na novinarstvo. Plašim se da će ceh platiti baš mediji koji nastoje da sačuvaju svoju slobodu. U zarobljenom svetu ne gleda se blagonaklono na slobodnu misao i na medije koji ih prenose”, zaključuje Milanka.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *