Novinari u Republici Srpskoj protiv kriminalizacije klevete: Namjera o ovom zakonu definitivna!

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja

Iako su novinari u Republici Srpskoj apsolutno protiv kriminalizacije klevete juče je na skupu u Banjaluci koji je posvećen ovoj temi, Milan Tegeltija, savjetnik Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao da je da je namjera o ovom zakonu definitivna.

Izvor: Buka

Na javnoj raspravi o inicijativi za izradu novih zakona o širenju lažnih vijesti, jezika mržnje i kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, koja je organizovana od strane portala Banjaluka.net, okupili su se predstavnici novinarske zajednice, studenti, ali i građani zaintesovani za ovu temu, koji su jednoglasno istakli da se protive ovom zakonu, jer se boje cenzure medije, autocenzure, sudova i svih ostalih posljedica kada bi bi ovakvi zakoni ugledali svjetlo dana.

Zanimljivo je da se o zakonima govorilo iako su oni još u nekoj vrsti namjere i inicijative i niko nije imao priliku da pročita nacrt ili prijedlog tih zakona, ako je suditi o njima po onome što je dostupno u javnosti, od strane Milorada Dodika je rečeno da će oni biti “rigorozni”.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba koji je govorio i ispred Kluba novinara Banjaluka rekao je da će kriminalizacija klevete suziti demokratski prostor i ugušiti postojeće slobodne medije, jer bi mogla biti alatka u rukama vlasti protiv tačnih i istinitih informacija koje se njima ne svidjaju.

“Uvođenjem klevete kao krivičnog djela podstakla bi se i autocenzura u medijima i to naročito u ovako razrušenom pravosuđu kakvo je u Republici Srpskoj, koje sada nema ujednačenu praksu kada presuđuju za klevetu dok je ona još uvijek samo prekršaj, gdje imamo da isti sudovi u istom predmetu različito presuđuju”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka navodeći primjere u praksi.

Branimir Đuričić iz Udruženja novinara Republike Srpske rekao je su u ovom Udruženju principijelno protiv bilo kakvog ograničavanja slobode govora, ali da se to odnosi na sve, a ne samo na pojedine novinare.

“Mi smo protiv bilo kakvog ograničavanja slobode govora, prava medija, pogotovo ako se proširi mogućnosti da novinari završe u zatvoru i principijelno jesmo protiv toga”, rekao je Đuričić i dodao je da verbalni delikt kod nas postoji.

“Nametnuo ih je visoki predstavnik i mnogo naših kolega je u istražnim postupcima i prijeti im kazna od 3-6 godina”, ističe on.

Aleksandar Stojanović, izvršni urednik portala Banjaluka.net, rekao je da se istine niko ne boji, ali novinari se boje lošeg sistema.

“Bojimo se korumpiranih sudija, sudija koje možda nisu dovoljno upućeni u rad medija”, istakao je Stojanović koji je tokom rasprave rekao da dolazimo u situaciju da ovaj zakon brane oni koji su širili lažne vijesti, koji su ih stvorili s ciljem političkih progona i targetiranja.

“Mi novinari koji radimo svoj posao odgovorno smo protiv ovakvog rješenja, to je paradoks. Nadam se da će se regulisati javni prostor ali nema potrebe da se reguliše na ovakav način i ovakvim zakonima”, istakao je Stojanović.

Na javnoj raspravi ovaj set zakona branio je Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske i pravnik koji je rako da vjeruje da će ovi zakoni biti usvojeni i pozvao je da se novinarska zajednica uključi da bi zakon bio što bolji. Tegeltija je istakao da se ovdje ne radi samo o jednom zakonu, već o setu zakona koji bi tretirali širenje lažnih informacija, govor mržnje, ali i kriminalizaciju klevete i proširenje krivičnog djela protiv ustavnog poretka.

“Ovakva rasprava u inicijalnoj formi izrade takvih zakonskih rješenja pokazuju našu transparentnost i namjeru da sva rješenja koja budemo usvojili budu rezultat jednog drugog kompromisa i razumijevanja da imamo trenutno jedan eldorado ne samo medija nego eldorado u javnom prostoru u kojem su ljudi izloženi raznim opasnostima i ucjenama, reketiranjem od strane pojedinaca”, rekao je Tegeltija.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *