“Umbrella”: Novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija!

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, izražava javni protest, te traži hitno izjašnjenje MUP Republike Srpske i nadležnog tužioca Gordane Mijatović zbog načina na koji je novinar “EuroBlica” i Srpskainfo Nikola Morača saslušan u Policijskoj upravi Banjaluka.

Novinar Nikola Morača je saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, a u vezi teksta koji je objavio o slučaju silovanja 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci za koje je osumnjičen M.K. (19) iz Banjaluke.

Status osumnjičenog novinar Morača je dobio tek nakon što je odbio status svjedoka, kao i otkrivanje izvora informacija, što predstavlja najozbiljniji pokušaj zastrašivanja i prisile novinara što je u suprotnosti sa Smjernicama za saradnju policije sa medijima/medija sa policijom Misije OSCE-a u BiH gdje se navodi da novinari imaju obavezu da štite izvor informacija tokom ispitivanja i provjera od strane policije.

Posebno zabrinjava činjenica da su policijski službenici, uz suglasnost tužioca Gordane Mijatović, od novinara Morače oduzeli mobilni telefon, koji je deponovan u Osnovni sud u Banjaluci, a čije oduzimanje može ugroziti kako sigurnost novinara, tako i izvora informacija.

Podsjećamo MUP Republike Srpske da je zaštita novinarskih izvora jedan od osnovnih uslova za slobodu medija, te da prema krivičnom zakonodavstvu BiH, međunarodnim instrumentima Savjeta Evrope, OSCE i Evropske federacije novinare, kao i Kodeksu za štampu i online medije BiH, svi novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija.

Udruženje Umbrella sa svojim članicama stoji solidarno uz novinara Nikolu Moraču, te poručuju da je nedopustivo da se fokus istrage slučaja silovanja 18-godišnjakinje prebacuje na isljeđivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima! – stoji u saopštenju udruženja koje okuplja istraživačke novinare u BiH.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *