Nova vlast i Gacko kao plen

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Politika
6 minuta čitanja
Koalicioni partneri prema sporazumu dele plen

Imenovanjem zamenika načelnika na narednoj sednici Skupštine opštine, formiranje vlasti u Gacku bi trebalo da bude zaokruženo. Na sednici će biti smenjena i većina direktora javnih ustanova, a sagovornici “Direkta” konstatuju da je u osnovi svega podela plena između stranaka. U društvu u kojem živimo, to je postao sasvim relevantan razlog i uobičajena praksa.

izbori-gacko
Koalicioni partneri prema sporazumu dele plen

Nakon dve decenije vladavine SDS-a (sa partnerima), u Gacku je promenjena vlast. Ipak, njeno formiranje ni posle tri meseca od izbora nije u potpunosti završeno. Borba za fotelje je u prvom planu, a struka je postala nebitna u odnosu na stranačke pripadnosti i računice.

Zbunili i CIK

U skladu sa koalicionim sporazumom, sa 2 odbornika u SO Gacko, SPS-u je pripalo mesto zamenika načelnika. Logično je da stranka postavlja svoje ljude na bitna mesta”, rekao nam je Siniša Mandić koji je od početka viđen u fotelji zamenika načelnika.

Videćemo 16. februara”, kratko je odgovorio na naše pitanje da li će na sednici SO Gacko narednog utorka i biti imenovan na to mesto. Naime, Mandić je kao odbornik SPS-a u SO Gacko CIK-u podneo zahtev za prestankom mandata zbog izbora na nespojivu dužnost( zamenika načelnika prim. aut.).

Pre nego što je izborna komisija donela odluku, Mandić se predomislio i podneo žalbu u kojoj je naveo da povlači ostavku. Time je njegov slučaj postao i jedna od tačaka na dnevnom redu 20. žurne sednice Centralne izborne komisije koja je održana početkom sedmice.

Kako je jedan od članova komisije istakao, prema Izbornom zakonu mandat prestaje danom podnošenja ostavke, a rešenje CIK-a kojim se prihvata ostavka je više deklarativnog karaktera. Tačka će biti razmatrana na Kolegijumu CIK-a, a verovatno će tražiti da se o ovom pitanju izjasni i Sud BiH.

Mandić je za “Direkt” rekao da ne zna kada će dobiti konačan odgovor CIK-a, a svoju ostavku na mandat odbornika, pa povlačenje iste, obrazlaže unutarpartijskim dogovorom.

Ipak, upućeni u unutarpartijske procese tvrde da je tu mnogo animoziteta, da apetiti partijskih kadrova rastu kako vreme prolazi pa su i ova predomišljanja posledica promena u dogovorima ili odnosu snaga.

Mnogo zaposlenih, malo radnika

Na narednoj sednici SO Gacko će biti smenjeni i direktori većine javnih ustanova, a na njihova mesta će biti imenovani partijski kadrovi u skladu sa koalicionim sporazumom.

Verujte, neki od njih ne znaju ni kompletnu tablicu množenja”, komentariše jedan sagovornik upoznat sa kvalifikacijama onih koji dolaze. Većina ima stranačke, ali ne i profesionalne reference, pa se može reći da je nova vlast, zadovoljavaući partijske ambicije, na samom startu izneverila nadu u boljitak.

Prema pomenutom koalicionom dogovoru, Turistička organizacija je pripala DNS-u, Radio Gacko – SNSD-u, Kulturno-sportski centar- SPS-u i tako redom do Doma zdravlja koji je “izborni plen” Prve SDS.

Iako je na konstitutivnoj sednici SO Gacko načelnik Milinković rekao da stoji iza svih kadrovskih rešenja, u stvarnosti je njegova uloga, poput odluke CIK-a, deklarativnog karaktera.

Od novog načelnika mnogo očekivalo, barem kada je transparentnost u radu u pitanju. No, on je mandat počeo kršenjem zakona i obeshrabrujućim kadrovskim rešenjima o čemu je “Direkt” već pisao.

Rad u opštini sa možda najvećim viškom zaposlenih otpočeo je zapošljavanjem bez konkursa. Savetnike je doveo iz Trebinja i Sarajeva, tehničkog sekretara je našao na izbornoj listi SNSD-a, a vozača na porodičnom stablu.

Od jednog direktora je tražio da podnese ostavku iz partijskih razloga, a presing je toliko veliki da se može okvalifikovati i kao mobing”, ističe naš sagovornik.

Sinergija između RiTE Gacko i lokalne vlasti sada postoji, ali se manifestuje kao veliki pritisak na sve one koji ne pripadaju vladajućim strankama ili nisu spremni da sve principe ostave po strani zarad interesa stranke ili pojedinaca.

Po mesnim odborima stranaka se prave novi spiskovi za zapošljavanje na RiTE Gacko kako bi se delimično ispunila predizborna obećanja.

Apetiti su veliki, obećanja mnogobrojna, a mogućnosti oskudne.

S obzirom da je izvestan broj ljudi sada otišao u penziju i da bi narednih meseci trebao da startuje program otpremnina, čeka se da se “stvore uslovi” za novi prijem”, objašnjavaju naši sagovornici.

Budući da RiTE ima nezgodu da ima mnogo zaposlenih, a malo radnika, “kadrovska politika koja se vodi u prostorijama stranaka ne može doneti ništa dobro. Opet će umesto u proizvodnju primati u administraciju, dok sve ne pukne. Kad se to desi niko od onih koji sada odlučuju neće biti u Gacku. Odavno imaju rezervne varijante od Trebinja do Beograda i Novog Sada ” zaključuje većina onih sa kojima smo razgovarali.

Već u utorak će se znati sva imena čije će ambicje biti zadovoljene na sednici SO Gacko na kojoj će, osim zamenika načelnika i vršilaca dužnosti direktora javnih ustanova, biti imenovani v.d. članova upravnih odbora javnih ustanova.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *