Nova krađa šume u Šumskom gazdinstvu Čemernica – nadležne institucije ignorišu kriminal

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
9 minuta čitanja
Foto: Dragan Đukić

Unutrašnja kontrola javnog preduzeća Šume Republike Srpske utvrdila je niz nepravilnosti i neregularnosti na području Šumskog gazdinstva Čemernica Kneževo. Neko, pojednostavljeno rečeno, ponovo krade šumu u ovom gazdinstvu. Ovaj put ne slažu se podaci o količinama ogrevnog drveta koje se koristi za zagrijavanje službenih prostorija ovog šumskog gazdinstva. Uprava Šuma traži disciplinsku odgovornost odgovornih u Čemernici. Niko ne pominje krivičnu odgovornost. Niko ne odgovara ni na pitanja novinara.

Foto: Dragan Đukić

Izvor: Gerila

V.D. direktora Šuma Republike Srpske, Slaven Gojković, 5. decembra zatražio je od rukovodstva Šumskog gazdinstva Čemernica Kneževo da se izjasne o svim nepravilnostima navedenim u izvještaju unutrašnje kontrole. Gojković traži i da se pokrene postupak disciplinske odgovornosti protiv lica odgovornih za navedene propuste u radu kao i da se poštuje Pravilnik o obrascu otpremnog iskaza i obrascu otpremnice za promet šumskih drvnih sortimenata.

Obavezujete se da nas pisanim putem hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, izvjestite o preduzetim aktivnostima na otklanjanju navedenih nepravilnosti i propusta u radu“, piše u dopisu koji je Slaven Gojković, direktor Šuma RS, poslao direktoru Šumskog gazdinstva Čemernica Kneževo, Njegošu Radiću.

Unutrašnja kontrola Šuma Republike Srpske je krajem novembra i početkom decembra ove godine izvršila kontrolu po prijavi krađe veće količine ogrevnog drveta na području pod kontrolom Š.G. Čemernica. Izvori Gerila info tvrde da su glavni osumnjičeni za krađu šume pojedinci iz uprave ovog gazdinstva.

Unutrašnja kontrola je (izvještaj o urađenoj kontroli je u posjedu Gerila info) utvrdila da je Šumsko gazdinstvo Čemernica za vlastite potrebe, za zagrijavanje svojih prostorija, otpremilo 196,10 kubika ogrevnog drveta, od čega oblog 71,10 kubika, prostornog 106 kubika i celuloze 19 kubika. Izvršenom kontrolom na stovarištu, međutim, zatečeno je ukupno 95 kubika ogrevnog drveta dok razlika nije dovezena na stovarište. Na stovarištu nije zatečen ni jedan kubik oblog drveta (trupaca) iako je zvanično preuzeto 71,10 kubika. Velika razlika između onog što piše da je uzeto za zagrijavanje službenih prostorija i onoga što je pronađeno na terenu.

S obzirom da u otpremnim iskazima u rubrici mjesto dopreme nije upisana tačna lokacija mjesta dopreme, te nije bilo moguće utvrditi tačnu količinu kao i vrstu šumskih drvnih sortimenata koja je dopremljena na lokacijama na kojima se vrši zagrijavanje službenih prostorija. Zagrijavanje službenih prostorija vrši se na pet lokacija. Obilaskom navedenih lokacija konstatuje se da ukupna zaliha kojom raspolaže Š.G. iznosi oko 95 kubnih metara“, navodi se, između ostalog, u izvještaju nakon unutrašnje kontrole u ovom šumskom gazdinstvu.

U izvještaju se navodi i da zatečeno stanje kvaliteta drveta nije u skladu sa stanjem prema otpremnim iskazima i odlukom o davanju saglasnosti na vlastitu potrošnju. Navodi se i da je direktor Šumskog gazdinstva Čemernica odbio potpunu saradnju sa unutrašnjom kontrolom ovog javnog preduzeća.

Iz Šuma Republike Srpske nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa posljednjom unutrašnjom kontrolom u „Čemernici“ i navodima o novoj krađi šume u ovom šumskom gazdinstvu. Bez odgovora smo ostali i na pitanja koja smo, istim povodom, poslali Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, odnosno resornom ministru Borisu Pašaliću. Zanimljivo i jedni i drugi su ostali nijemi na naša pitanja prošle godine kada smo, takođe, pisali o krađi drvnih sortimenata u ovom gazdinstvu. Ministar Pašalić je, u kratkoj izjavi za Gerila info ispred Narodne skupštine Republike Srpske, u novembru prošle godine rekao da nije upoznat sa dešavanjima u „Čemernici“ ali da će odgovore dostaviti veoma brzo. Nakon godinu dana odgovori iz ministartsva nisu stigli.

Prošle godine šumsko gazdinstvo Čemernica bilo je takođe predmet unutrašnje kontrole Šuma Republike Srpske ali i istrage Ministarstva unutrašnjih poslova RS i tužilaštva. Tada smo pisali da je u ovom šumskom gazdinstvu nestalo 1000 kubika drvne mase.

Policija je, krajem prošle godine, po naredbi banjalučkog Okružnog tužilaštva izvršila uviđaj i izuzela određenu količinu dokumentacije. Uviđaj je izvršen u dva šumska odjela a radnici koji su razgovarali sa novinarom Gerila info tvrde da je potvrđena sumnja da je bespravno u ta dva odjela posječeno 481 stablo.

“Nije poznato gdje je završilo oko 100 kubika drva za ogrev, koja nisu pronađena na stovarištu. Prevoz je vršilo osam prevoznika, dok preduzeće ima sklopljen ugovor samo sa jednim prevoznikom, što je kršenje Zakona o javnim nabavkama. Sve navedeno, vidljivo je iz njihovog izvještaja, broj: 04.3/0208-4088-2/21 od dana 17.11.2021.godine. Pored teških krađa, evidentan je i neopravdano velik broj prekršaja, kao što su izvođenje šumskih radova u odjelima gdje je zakonom zabranjeno, (istek važnosti doznake, 27, 36…), zbog kojih će preduzeće platiti novčane kazne na desetine hiljada KM“, tvrdili su naši izvori prošle godine.

Interna kontrola iz Šuma Republike Srpske pokazala je krajem prošle godine, tvrde izvori Gerila info, da je u pojedinim odjelima razlika između primljene i otpremljene drvne mase, trupaca prve klase oko 14 odsto a ukupno, posmatrajući sve drvne sortimente, oko 7 odsto. Radnici, koji su razgovarali sa novinarima našeg portala, tvrde i da je krajem prošle godine, nakon zastoja zbog istrage i kontrola, nastavljena sječa u Šumskom gazdinstvu Čemernica. Tvrde i da su nastavljene nelegalne aktivnosti jer je izostala adekvatna reakcija nadležnih organa. Gerila info je o svemu, kroz nekoliko tekstova, pisala krajem prošle godine.

„Sve ima veze sa politikom jer je na čelu gazdinstva član SNSD-a koji ima podršku lokalnih vlasti u Kneževu ali i ljudi u resornom ministarstvu“, kažu naši sagovornici koji su insistirali na anonimnosti.

Gerila info nije uspjela doći do komentara direktora Šumskog gazdinstva Čemernica, Njegoša Radića, jer se niko u ovom gazdinstvu, u nekoliko navrata, nije javljao na telefonske pozive. Radić je prošle godine kada su ga radnici optuživali za kriminal u Čemernici rekao da smatra da su sve navedene tvrdnje izmišljotina.

Izvještaj unutrašnje kontrole od prije nekoliko dana pokazao je da u šumskom gazdinstvu kojim rukovodi Radić krše i Zakon o javnim nabavkama. Na način da usluge prevoza drvnih sortimenata obezbijeđuju i te usluge plaćaju i prevoznicima sa kojima to gazdinstvo nema sklopljene ugovore o prevozu. Kontrola je utvrdila i da je na ime regresa za 2012. godinu radnicima pred opšte izbore u oktobru podjeljena određena količina drvne građe kao i da je građa poklanjana radnicima mimo pravilnika javnog preduzeća kojem to gazdinstvo pripada. To je pravdano kao pomoć nekim radnicima ali u izvještaju se navodi da direktor Njegoš Radić nije kontroli predočio zahtjeve radnika da im bude dodjeljena pomoć već samo Odluku kojom se pomoć dodjeljuje.

Zanimljivo je da je najnoviji izvještaj unutrašnje kontrole Šuma RS u „Čemernici“ vrlo sličan nekim ranijim izvještajima. Tako se u izvještaju iz oktobra 2021. godine takođe navodi kako kontrolom nije zatečena količina ogreva koja je otpremljena i kako nema otpremnica koje idu kupcu što može da znači da je građa prodata na crnom tržištu.

I pored stalnih negativnih izvještaja unutrašnje kontrole nema nikakve reakcije nadležnih organa a zanimljivo je da ni Šume RS ni resorno ministarstvo nika nisu, o dešavanjima u ovom šumskom gazdinstvu, zvanično obavijestili javnost. Sve je vrlo lako dokazivo, tvrde naši izvori. Dovoljno bi bilo pogledati, kažu, samo imovinu kojom raspolažu pojedinci iz uprave Šumskog gazdinstva Čemernica.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *