Nova dokapitalizacija HET-a, nakon pritisaka povećana cijena akcija

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja
Hidroelektrane na Trebišnjici

Nakon neuspješnog pokušaja dokapitalizacije u januaru, Uprava „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) odlučila je da promjeni uslove pod kojima će obezbijediti dodatni novac pa će tako emitovati manje akcija nego što je prvobitno planirala, a povećali su i cijenu po akciji sa 0,29 KM na 0,46 KM.

Hidroelektrane na Trebišnjici

„Po osnovu druge emisije redovnih (običnih) akcija javnom ponudom Preduzeće emituje 280.000.000 akcija, nominalne vrijednosti jedna KM po jednoj akciji, ukupne vrijednosti emisije 280.000.000 KM. Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine utvrđuje se u iznosu od 0,46 KM po jednoj akciji“, navedeno je u Odluci o povećanu kapitala HET-a koju će razmatrati Skupština akcionara na sjednici 26. februara, piše Capital.ba.

U Odluci se dodaje da će se cijena za preostale akcije, nakon isteka roka za korišćenje prava preče kupovine, formirati na Berzi, po principu višestrukih cijena – kontinuirana javna ponuda.

„Druga emisija akcija smatraće se uspješnom ako u roku od 20 dana, predviđenom za upis i uplatu akcija, bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto od ukupnog broja ponuđenih akcija“, definisano je u Odluci o drugoj emisiji.

Propala dokapitalizacija

Podsjećamo, pred Skupštinu akcionara HET-a 21. januara stavljene su na glasanje, između ostalog, Odluka o povećanju kapitala HET-a i Odluka o drugoj emisiji redovnih (običnih) akcija HET-a javnom ponudom, a koje su podrazumijevale da se to preduzeće dokapitalizuje emisijom 435 miliona akcija javnom ponudom na Banjalučkoj berzi.

Stručnjaci su tu namjeru HET-a ocijenili pokušajem privatizacije, ali su iz ERS istakli da to nije tačno i obećavali da će Matično preduzeće zadržati 65 odsto vlasništva, a fondovi 15 odsto, čime će to preduzeće i dalje ostati u vlasništvu Republike Srpske.

Mali akcionari su bili ogorčeni i tvrdili su da je na sceni smišljeno otimanje pola (46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara.

Fondovi su dovedeni u nezavidan položaj jer nije bilo izvjesno da će imati potreban novac za dokapitalizaciju, a “isplivala” je i namjera FBiH i njene “Elektroprivrede BiH” da kupi akcije HET-a.

Vlada Srpske je po svemu sudeći “povukla ručnu” pa je Matičnom preduzeću sugerisala da prilikom glasanja o navedenim odlukama bude suzdržano, te pomenute odluke nisu usvojene.

Zatim su uslijedile naprasne dopune Zakona o tržištu HOV što je ocijenjeno „novom klopkom za akcionare“, ako se uzme u obzir propali plan o dokapitalizaciji HET-a.

Narodna skupština RS usvojila je 8. februara dopune Zakona, po hitnom postupku, a već 10. januara Nadzorni odbor HET-a donio je navedene nove odluke o dokapitalizaciji HET-a.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *