Nisu čekali opštinare – “Voćnjak” je za svoju decu napravio igralište

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Istražujemo
4 minuta čitanja
Since, društvo i lopta su sve što je potrebno za igru

Stanovnicima naselja “Voćnjak” je dodijalo da slušaju obećanja lokalne vlasti kako će izgraditi dečije igralište pa su se sami prihvatili tog posla. Zajedničkim radom, uz malu podršku lokalnih preduzeća, sredili su prostor, napravili klackalice, penjalice, ljuljaške, golove i ponudili deci novi sadržaj.

Sunce, društvo i lopta su sve što je potrebno za igru

Jedan od pokretača ovog poduhvata je i Aleksandar Nikčević koji ističe da u njihovim domovima često žive tri generacije. Naglašava da dečija graja koja odzvanja “Voćnjakom” potvrđuje tačnost teze da je igra lekovita.

“Prve generacije najmlađih stanovnika ovog naselja, danas, nažalost, uglavnom ne žive u Gacku. Njihove igračke bile su čekić, krampa, lopata, na rijetkom drveću koje svjedoči o nekadašnjem voćnjaku pravili su kućice i tu formirali svoje male družine. Neki od njih danas su uspješne arhitekte i inženjeri”, priča naš sagovornik dodajući da su godinama čekali da se reši problem zapuštene livade između ruiniranog “samačkog hotela” i naselja.

Aleksandar Nikčević (sa loptom) ističe da je igralište rezultat zajedničkog poduhvata svih stanovnika

“Da se čekanju ne nazire kraj, i da ni nove vlasti neće postaviti pitanje kvaliteta života najmlađih stanovnika života kao prioritet bilo je jasno svima kojima su djeca na prvom mjestu. Čekanje je prekinuo jedan od njih postavljajući konstrukciju koša, drugi je svojim traktorom pokosio livadu, treći sa djecom očistio smetljište, četvrti premjerio prostor na kome je moguće označiti terene za fudbal, odbojku, košarku, peti i šesti pravili su konstrukciju za klackalice, ljuljaške, kućice, pješčanike… Koliko ljudi ima u Voćnjaku toliko ih je učestvovalo i radom i materijalnim sredstvima u izgradnji igrališta”, naglašava Aleksandar Nikčević.

Zahvalni su, kaže, i Građevinskoj službi Termoelektrane, Elektro – Gacku i Komunalnom preduzeću Komus koji su se uključili u radove i dali svoj doprinos.

[stextbox id='naslov’ caption='Novo naselje sa dosta dece’]Voćnjak je naselje nastalo pre oko 20 godina, nalazi se na ulazu u Gacko, sa leve strane magistralnog puta koji od Trebinja vodi ka Foči. Nikčević objašnjava da su stanovnici ovog naselja uglavnom porodice poginulih boraca, porodice koje su bežeći od rata krov nad glavom potražile u Gacku i domaće stanovništvo koje je pre dve decenije verovalo da će u Gacku živeti i njihovi naslednici.[/stextbox]

“Otvaranju” igrališta u Voćnjaku odazvali su se sportski klubovi (fudbalski, odbojkaški, košarkaški) darujući po jednu loptu. Škola sporta ,,Spartakus” organizovala je zajednički trening sa djecom iz Voćnjaka. Time je igralište ,,Voćnjak” zvanično otvoreno za sve stanovnike Gacka”, priča naš sagovornik, nekadašnji košarkaš, a danas trener malih košarkaša iz Gacka.

Stanovnici ovog naselja ne nameravaju da stanu. Odlučni su da decu otrgnu od televizijskih i ekrana mobilnih telefona. Kažu da će duhom igre da pobeđuju duh provincijske čamotinje i “strah od blizine” rudničke jame.

Na proljeće bi trebalo riješiti problem podzemnih voda, nasuti, poravnati i obezbijediti terene, a to je nemoguće bez građevinskih mašina. Nadamo se da ćemo realizovati i taj dio posla i da ćemo se svi zajedno naći na igralištu ,,Voćnjak”, ističe Nikčević.

Deca iz naselja “Voćnjak” sada imaju mesto za igru
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *