Nije zločin iz strasti već FEMICID: Zašto je važno danas izaći na proteste?

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika
10 minuta čitanja
Foto: Buka arhiva

Za danas su u 15 časova najavljeni su protesti u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Protesti se održavaju nakon što je žena u Bihaću ubijena od strane svog partnera, a sa ciljem da institucije shvate važnost promjene zakona i uvođenje femicida kao posebne kategorije zločina, kao i da nadležni shvate važnost prevencije nasilja.

Foto: Buka arhiva

Piše:  M. Isović Dobrijević/Buka

Pitali smo zašto je važno izaći na proteste

Željka Umićević, Helsinški parlament građana Banjaluka

Samo podatak da su mediji od 2017. do danas izvijestili da je ubijeno više od 60 žena u BiH, a samo tokom ove godine osam žena je ubijeno od strane partnera je dovoljan razlog zašto društvo više ne smije šutjeti, zašto institucije moraju početi ozbiljno shvatati ovaj problem i zaštiti žene! Ovaj broj je sigurno mnogo veći jer ne postoji jedinstvena statistika o broju femicida i nasilju nad ženama u BiH. Skoro četiri od deset žena u BiH su iskusile psihičko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba. Zar ovo nisu alarmatni podaci, zar samo ovo nije dovoljno da izađemo na ulice širom gradova BiH i tražimo pravdu za sve one žene kojih više nema, koje su bile žrtve femicida i da na taj način pokažemo da se ovaj problem tiče svih nas.

Azra Berbić, pravna aktvistica- Centar za mlade KVART

Izaći na proteste i dići glas protiv femicida, porodičnog nasilja, rodno zasnovanog nasilja i institucionalnog nasilja je naša građanska i moralna obaveza. Na proteste moramo izaći zbog svih žena i djevojčica koje nažalost nemaju glas, koje neće biti na protestima, koje nemaju privilegiju da se nađu u jednom od ovih velikih gradova gdje će protesti biti održani a koje trpe razne oblike nasilja, koje su žrtve svakog dana. Moramo zahtijevati da sistem u slučajevima nasilja reaguje efikasno i brzo jer kada se desi femicid tada je već kasno a tvrdim ponovo, femicid se ne dešava iznenada ni slučajno, njemu uvijek prethodi nasilje.

Bojana Ilić, Helsinški parlament građana Banjaluka

Danas tražimo sigurno okruženje, tražimo da ubistva žena samo zato što su žene i zato što ih muškarci smatraju kao sopstveno vlasništvo bude prepoznato kao femicid, kao krivično djelo u zakonu i tražimo adekvatnu zaštitu i hitan odgovor institucija na sve vrste nasilja prema ženama!

Larisa Šuša, aktivistica iz Gračanice

Kada je žena svaki dan u prilici sresti barem jednu ženu za koju zna da trpi nasilje, kada je svaki dan sve nesigurnija pravno, fizički nezastićena ona mora ustati, zahtijevati i boriti se za svoja prava. Ovo društvo u kojem žene  čine  više od 50 odsto populacije ne smije dozvoliti da u 21. vijeku žene sa modricama, psihički i fizički maltretirane ostaju same. U sistemu bez sistematskih rješenja gdje zločin i krivično djelo nemaju ni pravno ispravan termin pa ga stavljaju u kategoriju tragedije i slučaja mi moramo glasno reći dosta je više i tražiti da nadležni i odgovorni, itekako dobro plaćeni, rade svoj posao u našem interesu.

Brankica Raković

Ovo je prva prilika u ovoj godini da pokažemo koliko smo umorne od straha, koliko se svaki dan osjećamo nezaštićeno, koliko želimo da problem s kojim se susrećemo samo zato što smo žene bude prepoznat na višim nivoima. Boli nas bol svih žena koje trpe nasilje i ne misle da im iko može pomoći. Možda im zajedno, okupljene, možemo prenijeti da nisu same. Hajde da probamo.

Bojana Ilić, Helsinški parlament građana Banjaluka

Danas tražimo sigurno okruženje, tražimo da ubistva žena samo zato što su žene i zato što ih muškarci smatraju kao sopstveno vlasništvo bude prepoznato kao femicid, kao krivično djelo u zakonu i tražimo adekvatnu zaštitu i hitan odgovor institucija na sve vrste nasilja prema ženama!

Enisa Raković, Glas žene Bihać

Važno je osuditi pojavu femicida u BiH, dići svoj glas za nužne izmjene zakonodavstva i tražiti odgovorniji pristup vlast u zaštiti žena od nasilja. Izlaskom na proteste pored gore navedenog borimo se za pravo žena na život bez nasillja

Maida Jugović, članica Udruženja „Nera“

Protesti su jedan vidi pobune na cjelokupnu situaciju u društvu, odnosno jasno i glasno izražavamo naše nezadovoljstvo. Dosta su drugi pričali umjesto žena, došlo je vrijeme da žene govore . Žene u svojim domovima ili ulicama trebaju imati osjećaj sigurnosti, a ne strah i nezadovoljstvo. Nije se desilo porodična tragedija ili nesretan slučaj već ubistvo!!

Niti je zločin iz strasti već FEMICID!! Protestom poručujem da smo jače i veće od sistema. Hrabro i glasni šaljemo poruku da žena nikada i nigdje nije kriva, zbog toga što je udarena, silovanja, ubijena da je KRIVICA ISKLJUČIVO na muškarcima nasilnicima ali i IINSTITUCIJAMA koje iste štite.

Zbog toga, žene Bosne I Hercegovine ujedinjene i solidarno kažu: Ni jedna više!! Pravićemo buku dok god svima u sistemu ne postane jasno da ćemo biti heroine svojih života, a ne žrtve sistema.

Milica Pralica, Oštra nula

Svaki dan svjedočimo nekom nasilju nad ženama, u poslednje vrijeme je najviše slučajevima femicida i silovanja, a naša država i političke elite na vlasti ne rade ništa da zaštite žene i zato smatram da je važno izaći na ulice, dići svoj glas u ime ubijenih žena koje ovaj sistem nije zaštitio, ali za sve nas žive koje sistem treba da štiti. Mi kao građani i građanke ne treba da okrećemo glavu od problema u našem društvu, već reagujemo, te glasno ukažemo na problem i potražimo/pružimo pomoć ženama kada je potrebna, zato je bitno da sutra budemo uz žene BiH na ulicama, jer solidarnost je naša snaga!

Ja izlazim jer sam bijesna na sistem i državu u kojoj živim, zbog loših zakonskih regulativa (ne prepoznavanje pravne definicije femicida), ignorisanja nasilja nad ženama, institucionalnog nasilja koje svakodnevno doživljavamo. Izlazim jer želim uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte! Izlazim jer sam bijesna na medije koji izvještavaju o zločinu iz strasti ili porodičnoj tragediji, a ne o femicidu i ubistvu žene! Izlazim jer sam bijesna na društvo koje nikad ne vjeruje ženama i uvijek se traži opravdanje za nasilnika, da se opravda nasilje koje doživljavamo.

Izlazim zbog svih žena koje su ubijene samo zato što su žene, ali i zbog svih onih koje je strah izaći, da ih ohrabrimo i oslobodimo stigme koje im nameće društvo i sistem, a to je da su krive za ono što im se dešava. Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini. Prekinimo šutnju, jer nas ona ne štiti!

Lejla Huremović, Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa

Dužnost svake osobe jeste reći NE nasilju. Femicid je ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini, krajnje vrijeme je da izađemo na ulicu i poručimo da je dosta šutnje, te da je dosta okretanja glave od nasilja nad ženama, dosta je umanjivanja i traženja izgovora zašto se nasilje dogodilo. Nije incident smrt žene, nego je to brutalno ubistvo. Svaka žena je izložena i svaka žena je ugrožena zbog takvog stava. Zato svi trebamo izaći, jer jedino zajedno i ujedinjeno možemo napraviti promjenu.

Branko Ćulibrk, Centar za mlade Kvart

Moramo biti svjesni da su žene jedna vrlo ranjiva grupa stanovništva i da živimo u jednom patrijarhalnom, vrlo nasilnom i agresivnom društvu te da su žene velike žrtve tog jednog patrijarhalnog sistema. Kao društvo počeli smo da prihvatamo nasilje i ubistva kao jednu novu normalnost. U posljednje vrijeme sve veći broj žena govori o nasilju i sve je više priča da žene koje su govorile o nasilju na kraju tragično stradavaju i to zbog toga što institucije ne rade svoj posao. Izlazak na današnje proteste je ne samo borba protiv patrijarhata i nasilja, nego je to i jedna borba koja ima za cilj da institucije preventivno djeluju u slučajevima nasilja.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *