Nezavisni klub poslanika SP-a traži od Dodika ministarska mjesta i brojne javne funkcije

Autor: Direkt Aktuelno Politika
5 minuta čitanja
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Nakon što je petoro parlamentaraca Socijalističke partije formiralo Nezavisni klub poslanika SP, rukovodstvo te stranke je, kao što su ranije i najavili, istog dana rasformiralo Gradski odbor u Banjaluci.

socijalisti
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Izvor: Srpskainfo

Da se situacija kod socijalista ne smiruje govori i podatak da je predsjednik Petar Đokić preko noći raspustio najjači gradski odbor u Republici Srpskoj, kao i da narodni poslanici ove partije uveliko pregovaraju sa koalicionim partnerima oko buduće raspodjele pozicija, koje im pripadaju shodno broju poslaničkih mjesta u Parlamentu Srpske.

Đokić je tako uspio da se održi na mjestu ministra rudarstva i energetike, kao i na čelu Socijalističke partije, iz koje je isključio šefa kluba poslanika i potpredsjednika partije Maksima Skoku i predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Gorana Selaka, te predsjednika regije Krajina Milenka Savanovića, ali na kraju se ispostavilo da nije ostalo mnogo toga da se brani, jer su poslanici odmah uputili prijedlog za preraspodjelu funkcija shodno broju poslanika u NSRS.

Naime, Nezavisni klub poslanika SP podnio je prijedlog za popunu rukovodećih pozicija na osnovu činjenice da sa 8,77 odsto učestvuju u skupštinskoj većini u NSRS, a uvidom u dokument koji je u posjedu naše redakcije, evidentno je da će struja okupljena oko predsjednika partije Petra Đokića, čiju smjenu traže narodni poslanici, ostati bez ogromnog dijela funkcija koje trenutno obavljaju.

Nezavisni klub poslanika SP, koji će pod tim imenom funkcionisati u NSRS do smjene Petra Đokića, u obrazloženju je naveo da očekuje učešće u vlasti shodno broju poslanika.

– Naš cilj je provođenje programa i politika za koje smo dobili podršku na prošlim Opštim izborima i za šta su nam naši glasači dali svoje povjerenje, i to imenovanjem kadrova koji na odgovoran i stručan način mogu obavljati povjerene poslove – navodi se u dokumentu koji je Nezavisni klub poslanika SP uputio lideru SNSD Miloradu Dodiku.

Foto: RAS Srbija

Shodno broju poslanika, Nezavisni klub Socijalističke partije računa na najmanje dva ministarska mjesta, četiri mjesta pomoćnika ministra (trezor, turizam, porodica i borci), te direktorske pozicije u preduzećima: Šume RS, Republička uprava za inspekcijske poslove, Javni fond za dječiju zaštitu, Elektro-Hercegovina, Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, Komisija za koncesije RS, Zavod za stomatologiju, APIF i psihijatrijska bolnica Sokolac.

Od šumskih gazdinstava, u prijedlogu su gazdinstva u Banjaluci, Doboju i Srebrenici, a u pomenutih 8,77 odsto ulaze i direktorske pozicije u NP Sutjeska Foča, KPZ Banjaluka, Dom penzionera Trebinje, Đački Dom Banjaluka, Biblioteka za slijepe i slabovide osobe Banjaluka, Poreska uprava PC Prijedor, Fond PIO filijala Banjaluka i Pošte Srpske PC Banjaluka.

Koalicionim partnerima na usaglašavanje je upućen i spisak pojedinačnih funkcija koje su predmet dogovora u skladu sa brojem poslaničkih mjesta i to Izvršni direktor MP Elektroprivreda RS, član Uprave Elektroprenosa, član Regulatorne komisije za energetiku, te izvršni direktori u JP Putevi RS, JP Autoputevi RS, Pošte Srpske, Šume RS, Željeznice RS, Elektro Bijeljina, RITE Ugljevik, RITE Gacko, HE Višegrad, HE Bočac, HE Trebišnjica, Elektrokrajina RJ Banjaluka i Zavod za zapošljavanje, te pomoćnici direktora u Fondu zdravstvenog osiguranja, Fondu PIO, Inspektoratu RS (pomoćnik direktora i glavni inspektor), Poreskoj upravi RS i Republičkoj upravi Civilne zaštite RS.

Direktorska mjesta u školama

Pored ovoga, Nezavisni klub poslanika SP je u prijedlog raspodjele funkcija po osnovu broja narodnih poslanika uključio i 12 direktorskih mjesta u školama, i to: OŠ Holandija Laktaši, OŠ Miloš Crnjanski i  OŠ Đura Jakšić Banjaluka, SŠC Čelinac, OŠ Crkvina Modriča, OŠ Sveti Sava Modriča, OŠ Meša Selimović Bijeljina, OŠ Knez Ivo od Semberije Bijeljina, OŠ Dositej Obradović Blatnica – Teslić, SŠC Ljubinje, OŠ Filip Višnjić Ugljevik i OŠ Veljko Čubrilović Lopare.

Kako su naveli u Nezavisnom klubu poslanika Socijalističke partije, po pitanju drugih neraspodijeljenih pozicija, poput upravnih i nadzornih odbora, dogovaraće se naknadno sa koalicionim partnerima.

Podsjetimo, poslanici Socijalističke partije u NSRS pozvali su ranije premijera Radovana Viškovića da smijeni ministra rudarstva i energetike Petra Đokića. Istovremeno, Đokića su pozvali da odstupi sa mjesta predsjednika Socijalističke partije i da na miru riješi optužbe za brojne afere i postupke koji bacaju ljagu na sve članove Socijalističke partije.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *