Nezavisna istraga utvrdila da je Vlada Malte odgovorna za ubistvo novinarke

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo Politika
3 minuta čitanja
Dafne Karuana Galicija (foto: Pippa Zammit Cutajar)

Vlada Malte odgovorna je za ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije, piše u izveštaju nezavisne komisije koji je vlada objavila prošle nedelje. Novinarka je ubijena u oktobru 2017. godine, u eksploziji bombe koja je bila podmetnuta pod njen automobil, a samo dve nedelje ranije policiji je prijavila da prima pretnje.

Dafne Karuana Galicija (foto: Pippa Zammit Cutajar)

Piše: Jelena Radivojević/ Krik

Država nije prepoznala rizik po život novinarke i nije preduzela neophodne mere da spreči ubistvo, piše u izveštaju koji je prošle nedelje objavila Vlada Malte, nakon nezavisne istrage koju je vodio jedan aktivni i dvoje penzionisanih sudija.

Ova istraga urađena je na insistiranje porodice ubijene novinarke i u poslednje dve godine ispitano je više desetina svedoka među kojima i inspektori koji su istraživali ubistvo, političari i novinari. Istraga je vodila i do premijera Malte Jozefa Muskata – koji je podneo ostavku ubrzo pošto je uhapšen njegov šef kabineta.

Na više od 400 strana izveštaja naglašeno je da atmosfera nekažnjivosti dolazi iz vrha vlasti i da je uočena „neopravdana bliskost“ između velikih kompanija i vlade.

Pipci nekažnjivosti su se zatim proširili na druga regulatorna tela i policiju, što je dovelo do kolapsa vladavine prava“, navodi se u izveštaju.

Jasno je, zaključuje istražni tim, da je ubistvo novinarke suštinski ili direktno povezano sa njenim istraživačkim radom. Zaključci ovog izveštaja ne obavezuju Vladu da preduzme bilo šta.

Dafne Karuana Galicija ubijena je, podsetimo, u oktobru 2017. godine kada je eksplodirao njen automobil.

Nakon ubistva, policija je privela deset osoba, ali četiri godine kasnije, suđenje i dalje nije počelo. Do sada je sedam ljudi priznalo krivicu ili je optuženo, a poslednji među njima je Vinsent Muskat koji je osuđen u februaru ove godine na 15 godina zatvora zbog učestvovanja u pravljenju bombe i postavljanja ispod automobila novinarke. On je priznao krivicu, a za isto su optuženi i braća Alfredo i Džordž Deđorđo koji čekaju suđenje.

Među optuženima je i biznismen Jorgen Feneh, koji se tereti za saučesništvo.

On je u istrazi ispričao da je informacije o tome šta sve policija preduzima u slučaju ubistva novinarke redovno dobijao od šefa kabineta premijera Muskata. Rekao je da se njih dvojica poznaju iz mladosti i da su se redovno viđali.

Pre nego što je ubijena u oktobru 2017. godine Karuana Galicija je pisala o Fenehovoj kompaniji koja je bila uključena u posao kupovine crnogorskog vetroparka „Možura“ u Ulcinju.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *