Nevolje u (sa)raju

Autor: Milanka Kovačević Komentar Naše mišljenje
5 minuta čitanja

Nakratko se zatresao Saraj, naš vrhovni Olimp. Polubogovi su pali na teme, ali se brzo i dočekali na noge na kojima su sa osmehom išetali iz dvodnevnog kazamata. Nada lakovernih da će svetlost pravde i ovde zasijati zgasla je pre nego što se rasplamsala. Ipak je sve politika, a ona se na ovim prostorima potpuno nekažnjeno i otvoreno bavi najstarijim zanatom. U raju nije raja nego političari. Grešni, a nevini. I spremni da večno vladaju.

i-bi-nedelja

Poslednjih decenija ovi prostori su bili pravi raj za one spremne na sve i sa dobrim želucem. Što ste pokvareniji veće su šanse bile da zauzmete viši položaj. Ali, avaj. Učinilo se da idila ne može večno da traje.

U nedelji iza nas došlo je do zemljotresa sa epicentrom u Sarajevu. Podrhtavanje se osetilo i u regionu, no ako pođemo od toga da je u osnovi svega političko nadgornjavanje, očekivano je bilo da se tlo smiri, da se istraga nastavi i da, kao epilog dobijemo i vuka i magarca i, naravno Solaka, opet u sedlu.

Potres je na čistac isterao još poneku zverku koja je pokazala svoj trag. Videli smo da se prvi u SDA odmah zaogrnuo patriotskim ćurkom uzvikujući da je hapšenje upereno protiv Bošnjaka.

Da sa božijom blagošću treba posmatrati državni kriminal poučio je reis Kavazović. Pozvao je on da se premijer pusti kako bi mogao da Vladu vodi tamo gde je već poveo neometan ograničenjima koja ćelija nameće.

Zaključak je da je ovde odvajanje svetovne od duhovne vlasti nepotrebno jer isto misle, a sledeći logiku, verovatno i čine. Ukratko, unisono poručuju da su država ovde oni koji vrše vlast. Njihov je ovo zabran. Sada love novac iz kase koju punimo svi. Kad nestane novca i divljači, reka, šuma i ruda, smisliće nešto drugo.

Uostalom, naši alhemičari, čini nam se, ništa drugo i ne rade nego smišljaju načine kako da javni pretvore u privatni novac. Do pre koju godinu je za to i bila potrebna neka dovitljivost. No, u poslednje vreme nema potrebe za skrivanjem. Kako reče Fadil, “da sad imam 20 miliona, ja bih to frontalno podelio po Federaciji i umirio sve”. I dok je Fadil čamio u ćeliji, milione najlepših želja je slao Bakir na sve kadiluke kako bi oslobodio ovog sužnja. I sloboda bi.

A u našem drugom stecištu polubogova, u Banja Luci, videvši kakvi oblaci dolaze, niz vodu su pustili poljsku bolnicu. Potom su kolektivno prali ruke od nabavke, ali ne i od nabavljača kojeg su predstavili kao altruistu i humanistu. Ovaj bolećivi Džejms Bond je rekao da će pare vratiti jer njemu svejedno tih 4,2 miliona ništa ne znače. Kad ima za kumove i prvu porodicu, biće još poslova i za Bonda i za Radovana, rezon je ovog dvojca.

Uostalom, izbori su koliko sutra, pa su se stranački prvaci u državnim kočijama i o našem trošku razleteli od Foče do Laktaša da razbude letargično članstvo. Prvi utisak je da je vrh entuzijastičan dok armija partijskih vojnika deluje, ako ne koronirano, a ono korodirano. Trebaće tu neko poliranje pa je, kako smo saznali vrhovni šef već naručio kontigent šmirgl- papira, da sve bude spremno do jeseni.

Turbulentni događaji su u senku bacili fantastično nameštenje izvesnog Lalovića koji će sa pozicije agenta nadzirati celo tržište BiH. Pomenutu personu nisu tražili svećom nego ga je, kako se moglo čuti, za to mesto preporučila presuda za krađu automobila. Kada je to čuo ceo ministarski savet je pao na kolena i usliknuo: To je čovek za kontrolu tržišta, jerbo posle njega više dna nemamo.” I tako bi i Lalović.

Možda mislite da je to što nam o glavi i životima rade polubogovi ispada da je sve polovično, skoro naopako. Ali, ne. Drugi su u zabludi. Nije neki podvig kada zbog osnovane sumnje da ste napravili grešku sami odsupite sa funkcije. Petlju imate kada ste krivi, ali se pozovete na vitalni nacionalni interes. Ili na veze. Ili ste jednostvano bezobrazni.

Za razliku od pesme u kojoj hadžija pare deli sitnoj raji, u našoj proznoj stvarnosti raja je ta koja hadžiju i hrani i oblači i na Maldive šalje. A hadžija ne preza ni da je zajaše, kad se već sagnula. Raja je, rezonuje on, raj i napustila da bi tamo njemu mesta napravila. I u tome nam prođe još jedna nedelja i ceo mesec maj.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *