Nesuglasice zbog fasade na bilećkoj srednjoj školi: Škola ili policijska stanica?

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Srednjoškolski centar Golub Kureš u Bileći (Foto: Direkt)

Nova plavo-bijela boja fasade Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” u Bileći predmet je nesuglasica na relaciji direktorke škole Zdravke Milićević i Opštine Bileća. Problem je u tome, kako je rekla direktorka Milićević na današnjoj konferenciji za novinare, što im je dva dana pred završetak radova na vrata pokucala opštinska inspekcija, uz obrazloženje da boja fasade škole nije odgovarajuća. 

Milićević je kazala da je uvrijeđena zbog toga što ih, kako tvrdi, tri mjeseca, dok su trajali radovi, niko nije posjetio, a reagovali su tek pred njihov kraj. 

“Nama je bitno da imamo projekat u kom to piše, a koji je ovjeren od tri potpisivača, da je tu i opštinski urbanizam, jer je tu navedeno da je boja po izboru investitora. Mislim da se ovdje radi o nečemu drugom. Mislim da se politika uplela u školstvo”, izjavila je Milićević.  

Kako je pojasnila novinarima, u pitanju je projekat energetske efikasnosti, koji podrazumijeva utopljavanje, fasadu, krov, izolaciju i boju fasade, a investitor je UNDP i Ministarstvo za građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

“Taj projekat je prihvaćen 2020. godine, dobili smo i revidiran projekat, gdje u našoj građevinskoj dozvoli piše da boju određuje investitor i ja sam presrećna. Investitor je UNDP i Ministarstvo za građevinarstvo i ekologiju, tako da su odobrena sredstva i srećna sam što je naša škola ušla u taj projekat i konačno su zamijenjeni svi otvori, škola je utopljena, dobila je novo ruho i ne liči na sebe”, kazala je direktorka Milićević i dodala da joj boja nije prioritet, već joj je bitnija namjena. 

No, boja je bitna za Miloša Bošnjaka, načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje u Opštini Bileća. Kaže da oni nemaju ništa protiv projekta kojim su unapređeni uslovi u školi, ali da je bitno sve estetski uskladiti.

“Ova plava boja se ne uklapa u okruženje”, jasan je on. 

Navodi da Zakon o građenju RS kaže da promjena fasade znači promjenu izgleda objekta. 

“U građevinskoj dozvoli i projektu na koji je data građevinska dozvola nije definisano o kojoj se boji radi. U Službenom glasniku Opštine Bileća iz 2009. godine kaže se da prije preuzimanja radova na održavanju i uređenju fasada, lice je dužno da pribavi odgovarajuće odobrenje za izvođenje radova od Odjeljenja za prostorno uređenje kojim će se utvrditi boja i izgled fasade u skladu sa urbanističkom projektom. Dakle, Urbanizam je taj koji treba dati posebno odobrenje, u ovom slučaju to nije urađeno”, ističe Bošnjak. 

Kaže da su jarke boje tipične za skandinavske zemlje koje imaju tmurnu klimu i mali broj sunčanih dana te da takvo nešto nije karakteristično za Bileću.  

“Bileća je poznata po sunčanim danima i tu bi trebalo da idu blage i tople boje”, smatra on. 

Šta će biti sa fasadom ostalo je nejasno. Dok Milićević poručuje da kreči ko hoće i u koju god hoće boju, iz Odjeljenja za prostorno uređenje se nadaju da će naći neko rješenje i napominju da krečenje nije njihova nadležnost. 

“To radi investitor”, zaključuje Bošnjak. 

Dok jednima boja ne predstavlja ništa, drugima je jako bitna. Jedni komentarišu kako škola liči na zgradu policije, a drugi da je škola jedna od najljepših u Republici Srpskoj. Neki građani kažu da bi bili zadovoljni kada bi fasada dobila i malo crvene boje, da ih podsjeća na trobojku. 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *