Neradnici javnih preduzeća, opustite se!

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Ekonomija Politika
3 minuta čitanja
RITE Gacko

RiTE Gacko je jedno od preduzeća koje je oslobođeno od neradnika koji primaju platu, a ne dolaze na posao, saopštila je Vlada RS na šta su se u Gacku nasmejali. 

Danas je iz Vlade RS saopšteno da je na desetine zaposlenih u javnim preduzećima dobilo otkaz zbog toga što su primali platu, a nisu dolazili na posao.

Radovan Višković je to još juče rekao ogradivši se da ne može govoriti o imenima zbog zakona o ličnim podacima iako je pre mesec dana kategorično izjavljivao da će obznaniti sva imena. Time je Višković pokazao koliko premijer malo poznaje zakon i koliko ne mari za data obećanja niti za sopstveni ugled.

Pukla metla premijera

Jedno od preduzeća koje ima zaposlene koji ne dolaze na posao je RiTE Gacko. U saopštenju stoji da je do otpuštanja radnika došlo i u ovom preduzeću. To je, naravno, izazvalo osmeh na licima onih koji dolaze na posao i koji su iz prve ruke mogli da vide kako “čisti premijerova metla”.

Sređuju stanje- Miodrag Šešlija, direktor RiTE Gacko sa premijerom Viškovićem

Prema rečima jednog od zaposlenih, svima koji ne dolaze je javljeno da se pojave na poslu jer će doći komisija sastavljena od predstavnika ERS I RiTE Gacko. Tako da je sredinom januara u ovom preduzeću bilo neuobičajeno mnogo ljudi, toliko da je i komisija imala problem da nađe slobodno mesto na parkingu, komentarišu zaposleni.

“Iako je bilo planirano da komisija vrši provere tri dana, mislim da su bili samo dva. Koliko ja znam, našli su da 36 radnika nije na poslu bez objašnjenja, odnosno, da odsustvo nisu opravdali bolovanjem, odmorom ili slobodnim danom. Mislim da je u rudniku četvoro takvih. Jedno od njih je i žena predsednika SO Gacko (Rajko Papović prim. aut), ali ona već 20 godina pokriva odsustvo bolovanjem. Verujem da će ga naknadno dostaviti. Tako da je sve ovo, u suštini, ništa”, priča naš sagovornik koji, razumljivo, ne želi da mu otkrivamo identitet.

I drugi sagovornici sa kojima smo razgovarali su potvrdili ovu priču.

“Kod nas na spratu nije dolazio niko, barem ne da ja znam. A oni koji ne dolaze na posao za to imaju podršku nadređenih. Nama je potpuno normalno da pljačkamo sopstvenu firmu. RiTE Gacko vode ljudi koji donose odluke na štetu preduzeća. Mi i ne znamo ko je sve na platnom spisku. Zato i ne treba da čudi što je atmosfera loša, a firma na izdisaju. Mislim da nikada nismo bili u težoj situaciji”, kaže drugi sagovornik.

Dodaju da će, na kraju, bez posla možda ostati samo oni koji nemaju zaštitu i pominju radnika sa psihičkim smetnjama koji bi mogao da bude rezultat premijerovog boja sa neradnicima.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *