Nepoznat investitor kupio milion akcija HET-a dan uoči povećanja cijene

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
listracija (Foto: pexels)

Dan prije nego su “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) javno objavile da će povećati cijenu po kojoj će emitovati akcije u procesu dokapitalizacije, za sada nepoznat investitor je kupio preko 1,1 milion akcija HET-a koje je platio više od 350 hiljada maraka.

listracija (Foto: pexels)

Piše: Svjetlana Šurlan/ Capital.ba

Transakcija je obavljena na Banjalučkoj berzi u četvrtak, 10. februara, a zanimljivo je da je cijena ponuđena za akcije bila skoro 20 odsto viša od cijene po kojoj su se akcije prodavale neposredno prije.

Cijena po akciji bila je 0,26 i 0,27 KM od prvog do četvrtog februara, nakon čega nije bilo trgovanja do pomenute velike transakcije 10. februara kada je 1,11 miliona akcija kupljeno po cijeni od 0,32 KM po akciji, odnosno u ukupnom iznosu od 358.530 KM.

Ova kupovina desila se isti dan kada je Nadzorni odbor HET-a donio odluku o povećanju cijena akcija. Međutim, to je objelodanjeno dan kasnije, 11. februara poslijepodne, kada je javno objavljena nova cijena od 0,46 KM po akciji, a po kojoj će biti vršena dokapitalizacija.

Sve ovo izazvalo je polemiku čitalaca portala i drugih na društvenim mrežama koji ističu da se otvara pitanje da li se radi o odavanju povlaštenih informacija od strane odgovornih iz institucija i preduzeća trećim licima koja zatim mogu kupovati/prodavati akcije prije ostalih učesnika na tržištu i na taj način ostvariti određenu korist.

Od kada je CAPITAL otkrio namjeru HET-a da emisijom akcija ide u dokapitalizaciju cijena akcija tog preduzeća na berzi, do danas, porasla je za oko 33 odsto.

Podsjećamo, nakon neuspješnog pokušaja dokapitalizacije u januaru, Uprava HET-a odlučila je da promjeni uslove pod kojima će obezbijediti dodatni novac pa će tako emitovati manje akcija nego što je prvobitno planirala, a povećali su i cijenu po akciji sa 0,29 KM na 0,46 KM.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *