NEMA PRAVDE ZA DAVIDA: Ustavni sud BiH dvije godine blokira istragu

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo
6 minuta čitanja
Pravda za Davida
Pravda za Davida

Piše: Žana Gauk/ Žurnal

Banjalučanin David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, pronađen je mrtav šest dana kasnije u Crkvenoj, na ušću u Vrbas. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, načelnici njegovih uprava i odjeljenja, kao i inspektori nisu birali riječi, svirepo ubijenog mladića nazivajući narkomanom i sitnim kriminalcem. Istraga do danas nije okončana, tačnije, slučaj je dobro zataškan. Davidove ubice slobodno hodaju Republikom Srpskom, dok je porodica Dragičević protjerana iz ovog grada.

Zbog maltretiranja, ponižavanja i progona, majka Suzana i otac Davor odlučili su da tijelo dvadesetjednogodišnjeg sina ekshumiraju. Desilo se to 12. marta 2019, a tri dana kasnije David je drugi put sahranjen u Viner Nojštatu, u Austriji. Tog dana advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget, uputio je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog nepostojanja istrage. Dvije godine kasnije sudije se nisu udostojile da odluče.

Žurnal je, koristeći memorandum redakcije kao i mnogo puta dosad, ponovo pitao zbog čega se odlučivanje po apelaciji konstantno odlaže. “Info Ustavnog suda BiH” odgovorio je u elektronskoj pošti bez zaglavlja.

“U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ni u kom slučaju ne odlaže donošenje svoje odluke u predmetu AP-1140/19, a na šta ukazujete u svom upitu. Naime, Ustavni sud je na 117. plenarnoj sjednici, koja je održana 6. februara 2020. godine, razmatrao ovaj predmet. Kako na toj sjednici nije donesena odluka u ovom predmetu, predmet je trebalo da bude razmatran na jednoj od narednih sjednica. Međutim, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom korona virusa Ustavni sud se suočio sa problemom oko zakazivanja svojih plenarnih sjednica na način kako je to bilo unaprijed planirano i određeno. Kao što Vam je poznato, plenarnu sjednicu pored domaćih sudija čine i međunarodne sudije koji imaju poteškoće u vezi dolaska u BiH. Naime, BiH se zbog loše epidemiološke situacije nalazi na listi zemalja visokog rizika zbog čega se međunarodnim sudijama od strane njihovih zemalja ne preporučuje dolazak u našu zemlju”, piše u odgovoru neimenovanih portparola ove pravosudne institucije.

Ne bi li javnost uvjerili da sudije ipak ponešto i rade, pokušali su na ovaj način:

“Imajući u vidu ovakvu situaciju, Ustavni sud aktivno preduzima sve neophodne mjere kako bi našao način da ovu situaciju prevaziđe i održi svoje plenarne sjednice na kojima bi se razmatrali svi predmeti koji su predviđeni za razmatranje na toj sjednici uključujuću i predmet AP-1140/19”.

Za Davora Dragičevića, oca svirepo ubijenog mladića, i javnost koja već treću godinu prati razvoj događaja u vezi sa ovim slučajem, odgovor uvrijeđenih sudija nije dovoljan.

“Pandemija ne traje dvije godine. Još prije godinu dana su rekli da će odluka biti donesena na sljedećoj plenarnoj sjednici. Valja nisu svjesni da je ovo slučaj koji duboko uznemirava bh. javnost i mislim da je ova apelacija trebalo da bude prioritet za razmatranje. Koliko ćemo čekati tužilački i sudski process, ako Ustavni sud BiH oteže već dvije godine sa donošenjem odluke? Vjerujem da je razlog nedonošenja odluke nepostojanje nijednog pravnog ni zakonskog segmenta za odbijanje”, rekao je Dragičević za Žurnal.

APELACIJA ZA SPOTICANJE SUDIJA

Davidova porodica apelacijom je tražila reakciju Ustavnog suda zbog nesprovođenja istrage protiv pojedinaca iz MUP-a RS, kao i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana koji je bio zadužen za obdukciju unakaženog tijela dvadesetjednogodišnjeg mladića.

Za Balkansku istraživačku mrežu BiH otac Davor prošle godine je naveo da i dalje sumnja da iza otmice i ubistva njegovog sina stoje ljudi iz vrha Republike Srpske i vrha Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“I dalje vjerujem u pravni sistem i vjerujem da će se to morati pokrenuti, naravno uz pritisak javnosti, grupe ‘Pravda za Davida’ i međunarodnih institucija, jer BiH neće moći naprijed dok se to ne riješi. Kao i slučaj ‘Memić’ u Sarajevu”, naveo je tada.

Potpredsjednik Vijeća Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehhabović nadovezao se napominjući da Ustavni sud BiH mora poštovati standarde za rokove Evropskog suda za ljudska prava.

“Ustavni sud ima obavezu da u razumnom roku riješi predmet, a oni sami procjenjuju koji je to rok. Poslije je to podložno ocjeni Evropskog suda u Strazburu”, objasnio je.

I tada su, kao i sada, iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine poručili da će po apelaciji Davora Dragičevića “odlučiti uskoro”.

Advokat Feraget upitao je:

“Da li se Ustavni sud Bosne i Hercegovine bavi politikom? Ne vidim nijedan drugi razlog ovolikog odugovlačenja. Isto tako ne vidim ni mogućnost da apelacija bude odbijena.”

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *