Ne treba nam kuka ni motika kad je SIPA tu

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Komentar Naše mišljenje
6 minuta čitanja

U nedelji iza nas smo mogli da se uverimo da smo mi najbolji podanici, a naši gospodari najsrećniji vadari. Dok ih i u najvećim zemljama kontrolišu, pretresaju, kažnjavaju, dotle se na ovim meridijanima u pamuku čuvaju, da ih ko ne naljuti. Tamo se građani bune, a odavde u tišini odlaze. Zato su oni nigde, a mi šampioni. U depresiji, siromaštvu, korupciji i napuštanju svoje zemlje.

E, moj Džo, pojma ti nemaš. Predsednik si tolike zemlje, a dozvoljavaš da ti policajci pretresaju kuću i pronalaze neka poverljiva dokumenta.

Umesto da podvikneš, rasteraš to, postaviš im Karana ili barem Ćuluma koji će sve da pokžanjava, a ti na tvoj RTRS izađeš, (valjda bar to imaš) i kažeš kako je sve to maslo nekih koji hoće da destabilizuju zemlju, šta znam, izmisliš neke indijance, ako već nemaš svog Bakira. Ako se ko pobuni imaš valjda Galijaševića ili nekog drugog Ćeranića da kaže da je to sve zavera, a ti jedini spasitelj i branilac tradicije i svete borbe američkog naroda. Imaš li Treće oko ili barem ATV, da to ponavljaju po ceo dan, pa da vidiš kako će rejting da ti raste?!

Ako nemaš, mogu ti ja pozajmiti Kesića, tu je u našem predstavništvu, na aveniji Pensilvanija, vredi svaku paru. Lobira za mene kao da ga plaćam 10 miliona, a ne košta ni milion. Predstavništva su mi gde su i nekretnine, da mi održavaju bašte. Ali u Americi su mi sad sve zamrzli, pa čekam da prođe. Ako se brat Tramp vrati, sve će da procveta.

Lažu kad kažu da je veličina bitna. Gledam i onog britanskog premijera. Rekao bi čovek, Britanija velika, ali premijer nešto k'o po jajima, Izvinjava se građanima i plaća kaznu što na zadnjem sedištu nije vezao pojas. A vidi ove moje republike, kao sultan vladam! Da hoću sad mogao bih u Bakince da premestim i Vladu i Parlament i ceo budžet i niko mi ništa ne bi rekao. Svi bi glasali za to. Pa, kako su mi budžet povećali bez pogovora? Da mi nisu dali 60 miliona, ja bih tražio 600. Ma, sve bi im uzeo, znaju to dobro! A onaj Sunak, odmah plaća kaznu. Čak ni moj Radovan ne bi sebi dozvolio da ga tako ponižavaju. On se samo smeška i priča gluposti. I šta? Jel’ se neko usudio to da mu kaže? Nije, nego se utrkuju ko će pre da mu se javi, otvori vrata, pokloni, a ljubili bi mu ruke da ovaj dozvoli.

Da mi je bog dao da budem na čelu Amerike, šta bih radio. A ne ovako, izvinite, nismo znali. Ja bih odmah sinu pet miliona, ma šta pet, pedeset miliona kredita dao.

A jeste li videli Francusku? Milion ih se diglo zbog toga što je Vlada htela da za pišljive dve godine produži radni vek. A u Srbiji Vučić smanji penziju i nikom ništa. Ja, sutra, mogu penziju i da ukinem, neko bi možda i gunđao, ali bi i to prošlo, garantujem. Moram Makrona zvati da mu objasnim neke stvari.

A kad sam čuo onu sa Novog Zelanda, kao, prenaporno joj je da bude premijerka. Zna da ne može da odgovori više tom mestu. Pa, gde se to govori? Kad si videla da je ko od nas rekao da se potrošio? Nego, ako ti dosadi da budes premijer, ti se malo prebaciš za predsednika i tako se varakaš desetak mandata, pa onda da razmisliš, eventualno. Ili kao Milo da sve parališeš. Ali, ne, nema tu naše krvi, sve je to mekano. Te Australije i Novi Zelandi, kao neka pravila, pravna država, trice i kučine. Ovde se zna da sam država ja, zato nam je ovako dobro.

A dobra nam je i SIPA. Jesi li video kako češlja, kako proverava ministre. A zamislite da je nema, pa da ministar može da postane bilo ko. Neko ko je, na primer, tukao ženu, ucenjivao je da će joj oduzeti decu, neki kriminalac ili, šta ja znam, neko ko zvanično zarađuje hiljadu, dve, a ima milione. Zamislite da živite u takvoj nedođiji. Ali, kod nas je sve po zakonu koji smo udesili. A što nije, sipa čarobnih ruku umije, pa mafijaša u cvećku pretvori.

Uostalom, opštepoznato je da je rezon kojim se vodimo: ako hoćete da rešite neki problem, postavite lenjog čoveka, a ako hoćete da nešto sačuvate, angažujte lopova. Zato nam je tako dobro. Niti ima problema, niti šta da se čuva.

Ali, od malena nas uče da prihvatimo sve što nam bog, nebo i baja daju. Naše je da se povijemo i trpimo. Sve ostalo je joga, što bi crkva rekla.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *