Ne lipši Gacko do hibridnog filtera

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Stub pepela iz dimnjaka TE Gacko- kraj decembra 2021. godine

Uprkos tome što hiljade Gačana svakodnevno vidi da rad RiTE Gacko enormno zagađuje životnu sredinu, a samim tim ugrožava i zdravlje ljudi, ekološka inspekcija u svom nalazu nije našla ništa sporno. Nadležni u RiTE Gacko su obećali filtere 2024, pod uslovom da bude para.

Stub pepela iz dimnjaka TE Gacko

Ekološka dozvola koju je RiTE Gacko dobila 2018. godine je ovo preduzeće obavezala da tokom 2019. ugradi vrećaste filtere koji bi (možda) onemogućili zagađenje koje bi se u Gacku trenutno bez preterivanja moglo okarakterisati i kao ekološka katastrofa.

Zato smo od Ministarstva za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju zatražili da prokomentarišu to što RiTE Gacko nije ispoštovalo obaveze iz ekološke dozvole. Takođe i da odgovore na pitanja da li su vršili kontrolu i kakve su mere preduzeli.

Pitajte inspekciju

Odgovorili su da je stav ovog ministarstva da se uslovi iz ekološke dozvole moraju poštovati jer se njome propisuju mere koje imaju za cilj visok nivo zaštite životne sredine u celini.

Ispunjavanje obaveza iz ekološke dozvole ceni se i u postupku obnavljanja ekološke dozvole i to na osnovu izveštaja o monitoringu zagađujućih materija, te zapisnika nadležnog ekološkog inspektora, kojim se dokazuje da su mere izvršavane na način kako je propisano i činjenicom o promeni uslova koji se odnose na postrojenje”, stav je ministarstva.

U odgovoru su podvukli i da je za nadzor nad primenom odredbi Zakona o zaštiti životne sredine, kao i kontrolu izvršavanja obaveza iz ekološke dozvole, zadužena Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

Sve je u dozvoljenim granicama, a što nije- biće 

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove RS su nam odgovorili da je u martu ove godine ekološki inspektor izvršio kontrolu.

[stextbox id='naslov’ caption='Pare (ni)su problem’]Pare za filtere ne bi trebale da budu problem budući da je pre mesec dana potpisan ugovor sa ERS kojim je RiTE Gacko obezbedila 360 miliona maraka za dve godine, pohvalio se tada Maksim Skoko, v.d. direktora RiTE Gacko.[/stextbox]

Prema izjavi nadležnih u ZP RiTE Gacko, svođenje emisija čvrstih čestica u granične vrednosti su jedan od ciljeva RiTE Gacko u čiju svrhu je urađen Idejni projekat elektrofiltera čije je tehničko rešenje hibridni filter, te se planiraju aktivnosti da se pomenuto postrojenje instalira i pusti u rad u periodu kapitalnog remonta 2024. godine”, stoji u odgovoru.

“Navedene aktivnosti iziskuju velika investiciona ulaganja za koja predstavnici RiTE Gacko očekuju podršku institucija RS”, stoji u odgovoru.

Dodaje se i da preduzeće planira da instalira Postrojenje za prečišćavanje uglja čime bi se smanjio udeo primesa u uglju.

U odgovoru dodaju da će ministarstvo u postupku revizije dati ocenu da li su ispunjeni uslovi za obnavljanje ekološke dozvole.

Inače, ekološka dozvola RiTE Gacko ističe krajem juna ove godine.

Malo gde se stvarnost toliko razlikuje od podataka inspekcije kao u slučaju izveštaja o kvalitetu stanja životne sredine.

Uzorci otpadnih voda su pokazali da su rezultati u dozvoljenim okvirima.

Ćute i trljaju- pepeo se samo sirćetom može skinuti

Povećanja radioaktivnosti nema. Mereno je i zračenje čestica otpadnog gvožđa, ali u odgovoru nisu naveli kakvi su rezultati..

Nivo buke iz kompleksa RiTE Gacko ne prelazi dozvoljene granične vrednosti.

Inspektoru su predočeni izveštaji o ispitivanju zagađenosti zemljišta, ali u odgovoru koji nam je dostavljen se ne navodi ima li zagađenja ili ne.

Rađena je i analiza kvaliteta površinskih, podzemnih i otpadnih voda, ali se ne navodi šta je pokazala.

Pominje se i plan upravljanja otpadom, a ceo odgovor možete da pročitate: Inspektorat RS informacija

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *