“Narod je uz institucije Republike Srpske”, uz koga su institucije?

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Istražujemo Politika
8 minuta čitanja
Premijer Republike Srpske Radovan Višković (Foto: Direkt)

“Narod je uz institucije Republike Srpske”, jedan je od transparenata koga su večeras u sportskoj dvorani u Trebinju  razapeli aktvisti i oni koji su spremni da brane ono što im se kaže. Ovoga puta Milorada Dodika i Republiku Srpsku. No, jesu li sve institucije uz taj  narod ili samo uz njegove pojedince – o tome se večeras na mitingu podrške nije govorilo. Rekli su samo da su institucije garant zaštite života na ovim prostorima. 

Miting Branimo Srpsku u Trebinju

U trebinjskoj sportskoj dvorani na narodnom mitingu pod nazivom “Branimo Srpsku” čule su se salve pohvala liku i djelu Milorada Dodika, pozdravi i podrška za prvu familiju. Niz opštih floskula poput one da neće dozvoliti prekrajanje Dejtonskog sporazuma, preko turiste Šmita i Šmitića, odbrane Srpske i montiranih političkih procesa, do pune podrške rukovodstvu Republike Srpske i, kako kažu, legalno izabranom predsjedniku.

Okupili su se, kako je i najavljeno, najviši zvaničnici Srpske – od Staše Košarca, preko Denisa Šulića, Nenada Stevandića, Darka Banjca, Petra Đokića, Radovana Viškovića i ostalih. Čuvaće Republiku Srpsku, srpski narod, odbacuju ikakve veze sa kriminalom i poručuju da od Dodika boljeg nećemo naći.

Zašto su došli večeras, malo ko od okupljenih građana objašnjava. Za izjave uglavnom nisu bili raspoloženi. Da kažu koga i zašto brane večeras nisu željeli da nam odgovore čak ni odbornici u Skupštini Grada Trebinja koje smo zatekli u dvorani.

“Ne mogu nikako, imam obaveza, pripremam, pomažem”, rekao je odbornik SNSD-a Aleksandar Bodiroga na naše pitanje zašto je večeras ovdje.

Ni odbornik Milutin Mastilović nije imao komentar. “Sve će reći rukovodstvo”, rekao je kratko on.

Neki su na pitanje zašto su odličili da dođu, ironično odgovorili da su došli da vide šta se dešava.

Na skupu podrške bio je i nekadašnji potpredsjednik trebinjske Skupštine i on je rekao da je došao da podrži Republiku Srpsku.

“Problem je prenos nadležnosti i poručićemo da je Srpska jedinstvena i da će ostati takva i da strani faktori ne mogu da se miješaju”, rekao je Đorđe Miljanović “Direktu”.

A kako su se umiješali, e, o tome nije želio.

U dvorani mahom oni sa državnog budžeta, direktori javnih ustanova, preduzeća, načelnici i načelnice odjeljenja, poslanici i poslanice, direktori škola, sekretari, sekretarice, profesori, učiteljice, a u pozadini i lice od ranije poznato organima reda, bivši zatvorenik, a sada ugledni ugostitelj.

Da probije led nadahnutim govorom čast je imao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

“Satanizuju nas, ponižavaju, žele da nas prikažu kao loše, a ne vide da su naš prkos, ponos i zavjet iznad svih njihovih igrarija i da nećemo popustiti pod prijetnjama, nego smo još snažniji i složniji, jer to smo mi… Vidjeli su da više nema Srba koji će, kao neki ranije, sve što se od njih traži prenijeti na nivo BiH i prodati vjeru za večeru, pa su prešli na plan B, vjerujući da će tako uspjeti u svom naumu. Sve što se uradi prikazuju kao kriminal, a naše institucije kao nedovoljno jake i pritom su pronašli pojedince koji su prihvatili njihove igrice, vjerujući da će oni biti ti koji će preuzeti vlast, pa i po cijenu da prihvate unitarnu BiH”, rekao je gradonačelnik Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić (Foto: Direkt)

NPS-ov Darko Banjac je bio najviše nadahnut. Za njega je ovo odbrana kako je rekao “našeg načina života” i malo je razloga da u to ne povjerujemo.

“Ovim skupom branimo pravo i slobodu da svojim fašističkim metodama ne mogu da nas zatvaraju i da znaju da i ljutoj Hercegovini, i na Kozari, i u Lijevče polju, i u Majevici, i Semberiji, i Romaniji i svugdje tamo u svakom pedlju Republike Srpske gdje se nalazi Srbin, neka znaju da se to zove Republika Srpska i da je izabrala i da nećemo dati ne samo svoju slobodu, nego i svoga predsjednika Republike Srpske koga smo mi birali, Milorada Dodika”, gotovo da je vrištao Banjac i dobro primijetio: “Mi nazad više ne možemo”.

“Najgore je kada vam udare na porodicu. Imaju neke svoje pederske manire i misle da mi trebamo da to prihvatimo, ovo je srpko-junački narod, ovo nema roditelj jedan, roditelj dva, mi smo Srbi, iskovani u mnogim bitkama i nalazimo se u svojoj zemlji, za to se mi borimo”, rekao je Banjac.

Koalicioni partner i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da nema naroda kome su Srbi učinili nešto loše, ali da je mnogo onih koji su činili zlo Republici Srpskoj.

“Branimo se pameću, kad im pokažemo da smo pametniji, poslije toga ide najteže vrijeme u istoriji Republike Srpske, a moramo da im pokažemo da se nećemo povući i napraviti korak nazad”, rekao je on.

Upozorio je na neprijatelje koji “neće stati” i koji “će se vratiti poraženi”.

„Treba da se ujedinimo i sa našom braćom i sestrama koji ne misle isto. Ako je neko krenuo da nam zapali kuću, nećemo se mi u kući svađati hoćemo li gledati BN i RTRS ,nego ćemo izaći da mu slomimo ruke i noge, a da naša kuća ostane čista, jer ćemo se u njoj jednog dana dogovoriti i bićemo složni“, rekao je Stevandić i izazvao aplauz okupljenih.

Miting Branimo Srpsku u Trebinju

Za Socijalistu Petra Đokića Dodik je zaštitnik Republike Srpske koji štiti narode da bi živjeli ravnopravno i mirno.

“I danas je naša Republika Srpska razvijenija i bogatija uprkos svim onim smrtnicima koji hoće da to negiraju”, zaključio je Đokić i rekao da ne prihvata Sud BiH, isti onaj pred kojim se i pojavio predsjednik RS Milorad Dodik kad ga je uštuklo u leđima.

Premijer Radovan Višković kaže da neće dozvoliti da ih iko ponizi, jer to neće dozvoliti časni i pošteni narod Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković
Premijer Republike Srpske Radovan Višković (Foto: Direkt)

“Ako želite BiH onda pružite ruku pomirenja srpskom narodu. Nemojte nas goniti iz BiH. Ako mislite da mi nemamo alternativu, grdno se varate. Ovaj narod će jednog dana izaći i reći – dosta više poniženja i maltretiranja, hoćemo da gradimo zemlju po svojoj mjeri i svih onih koji je priznaju vole i poštuju”, rekao je Višković i zaprijetio da ako odu iz Republike Srpske ponijeće 50 posto, a “možda i više”, pa brzo pozvao na mir, uvažavanje, ljubav i poštovanje Dejtona.

Miting "Branimo Srpsku" u Trebinju

Inače, iz Liste za pravdu i red dans su poručili kako imaju saznanja o tome da je u javnim preduzećima i ustanovama u Hercegovini  bila “opšta mobilizacija” radnika kako bi večeras došli i napunili sportsku dvoranu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *