Nakon pomaka u istrazi o smrti Memića, pozivi Tužilaštvu BiH da se uključi i u slučaj “Dragičević”

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
6 minuta čitanja

Pet godina nakon smrti Dženana Memića u Sarajevu, u istrazi Tužilaštva Bosne i Hercegovine juče je pretreseno više lokacija i uhapšene su dvije osobe, između ostalog zbog ometanja istrage u ovom slučaju. Advokat porodice Memić u ovom slučaju kaže da je ovo prvi pomak u istrazi ubistva i nada se da će se Državno tužilaštvo uključiti i u slučaj ubistva Davida Dragičevića.

Izvor: BIRN

Iz Tužilaštva BiH juče je saopšteno da se aktivnosti provode u predmetu na kojem rade duži vremenski period, a odnosi se na “krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine”.

Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju jeste službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo, saopštili su iz Tužilaštva.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako je sve što se jutros desilo u Sarajevu jako bitno jer je neophodno utvrditi odgovornost svih onih koji su opstruisali istragu.

“Vidjećemo kako će se ovo odvijati dalje. Društvo je postalo talac nekolicine korumpiranih tužilaca i zato je ova akcija jako bitna. Sve ovo što se govori samo je kap u moru onoga šta sam saznao radeći sa porodicama Memić i Dragičević”, kaže Feraget.

On kaže i da godinama u oba slučaja – “Memić” i “Dragičević” – ponavlja kako je neophodno napraviti istragu o istrazi, i da bi takva istraga tek “otkrila šta je sve činjeno u pokušajima zataškavanja ova dva ubistva”.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice.

Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Dženanov otac i porodica su nakon njegove smrti organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.

“Ovo je pečat državnog tužiteljstva da smo mi sve vrijeme govorili istinu”, kaže Muriz Memić.

“Mi sve vrijeme govorimo da je Dženan ubijen, i ovo danas je potvrda da mi govorimo istinu. Nadam se samo da će sve ovo dovesti i do prave istrage o ubistvu i rješavanja slučaja ubistva”, kaže on.

Akciju po nalogu Tužilaštva BiH u Sarajevu pratio je iz Beča putem medija otac Davida Dragičevića, Davor. On za BIRN BiH podsjeća da je prije dvije godine od Okružnog tužilaštva u Banjaluci tražio, zajedno sa advokatom Feragetom, da predmet istrage ubistva njegovog sina bude prebačen u Državno tužilaštvo. To nikada nije učinjeno, kaže Davor Dragičević.

“Iskreno se nadam da je ovo početak promjena u bh. pravosuđu. Dokazi koje posjeduje advokat Feraget jasno ukazuju da se radi o ubistvu naše djece i da tužilaštva u Banjaluci i Kantonalno u Sarajevu nisu vodila adekvatnu istragu radi otkrivanja ubica”, kaže Dragičević.

“Očekujem da Tužilaštvo BiH što hitnije preuzme slučaj ubistva Davida Dragičevića i da se ubice privedu pravdi. Napominjem da se u oba slučaja radi o organizovanom kriminalu radi zaštite ubica Davida i Dženana”, dodaje on.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka nisu odgovorili na pitanja u vezi sa istragom ubistva Davida Dragičevića i navodima Davora Dragičevića da nije dozvoljeno prebacivanje predmeta u Tužilaštvo BiH.

Na pitanja u vezi sa eventualnim radom na predmetu “Dragičević”, iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili do trenutka pisanja teksta.

Ozren Perduv iz grupe “Pravda za Davida” kaže za BIRN BiH da se raduje aktivnostima u slučaju “Memić”, ali i da misli da sve nije rezultat “domaćih snaga”, već “pritiska sa strane”.

“Nažalost, porodica Memić je morala da čeka pet godina da bi se ovo desilo. Nažalost, slučaj ‘Dragičević’ je još uvijek u Okružnom tužilaštvu Banjaluka. Porodica Dragičević odavno traži da slučaj preuzme Državno tužilaštvo, ali to se ne dešava”, kaže Perduv.

On tvrdi da sve okolnosti zbog kojih je Državno tužilaštvo preuzelo slučaj “Memić” postoje i u slučaju “Dragičević”.

“Ja se samo na kraju nadam da ovo neće biti predstava za javnost jer, nažalost, ne bi to bilo prvi put”, dodaje Perduv.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci 24. marta. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.

U istrazi njegovog ubistva došlo je do nestanka nekih od ključnih dokaza.

Dvojica kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka optuženi su da su bacili bokserice koje su nakon obdukcije prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno prostoriju za sušenje predmeta.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *