Nakon Direktovog teksta o odborniku Aleksandru Bodirogi, krivične prijave sa svih strana

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Ekonomija Istražujemo Politika
6 minuta čitanja
Opozicija podnosi krivične prijave protiv uprave ERS-a i odbornika Aleksandra Bodiroge (Foto: Direkt)

Predstavnici dijela trebinjske opozicije spremili su krivične prijave protiv uprave Elektroprivrde Republike Srpske (ERS) – Luke Petrovića, Ivana Koprivice, Borislava Grubača, Jovice Vlatkovića i Zorana Vukovića te SNSD-ovog odbornika Aleksandra Bodiroge, koji se dovodi u vezu sa firmom „Xplode media“. Zbog posla koji je ERS povjerio ovoj agenciji, opozicija će ujutru Okružnom javnom tužilaštvu podnijeti krivične prijave za navodne zloupotrebe položaja i ovlaštenja, nesavjesnog rada i organizovanog kriminala.

Opozicija podnosi krivične prijave protiv uprave ERS-a i odbornika Aleksandra Bodiroge
Opozicija podnosi krivične prijave protiv uprave ERS-a i odbornika Aleksandra Bodiroge (Foto: Direkt)

Sve je počelo kada je Direkt portal prvi objavio priču o tome kako je firma, skromnih referenci, koja je povezana sa odbornikom Bodirogom, dobila posao od ERS-a da poradi na imidžu ovog javnog preduzeća. U pitanju je bio tender za usluge reklamiranja ERS-a na sportskim, kulturnim, humanitarnim i drugim manifestacijama, vrijedan oko 920.000 maraka sa PDV-om.

Podsjetićemo da je Direkt otkrio kako je jedini i najbolji ponuđač firma koja je zvanično registrovana na rođenog brata odbornika Aleksandra Bodiroge, a na adresi kuće u kojoj živi Bodirogin rođak, inače predsjednik mladih SNSD-a u Trebinju Srđan Kovač.

Predsjednica trebinjskog SDS-a Milica Radovanović kaže da tenderska dokumentacija ovog postupka nedvosmisleno pokazuje da cjelokupni iznos novca ide firmi „Xplode meda“.

„Dakle, ne postoji nijedan jedini pisani trag da će se ovaj novac podijeliti bilo kakvim drugim organizacijama“, tvrdi Radovanović i dodaje da je problematično i to što je ERS sklopila ugovor sa firmom vrlo skromnih rezultata poslovanja.

Isto misli i narodni poslanik Nebojša Vukanović, koji navodi kako je sporno to što je ERS za raspodjelu novca angažovala posrednika, umjesto da to uradi direktno.

„Zakon o javnim preduzećima jasno kaže da javna preduzeća, kakvo je ERS, imaju mogućnost da raspodjele dobiti za, između ostalog, dodjelu donacija najviše 10 posto iz neto dobiti… Ovdje se radi o beskrupuloznoj pljački javnog novca, po ko zna koji put“, smatra Vukanović i dodaje da već zna ishod krivične prijave, jer ne vjeruje u trebinjsko pravosuđe.

Opozicija smatra da je ovom nabavkom prekršen Zakon o javnim nabavkama BiH, kao i Zakon o javnim donacijama Republike Srpske.

ERS: Sve je urađeno u skladu sa zakonom

Iz Elektroprivrede Republike Srpske za Direkt pojašnjavaju da je, ipak, sve urađeno u skladu sa zakonom i da opozicija, koja komentariše ovu nabavku, apsolutno ne poznaje zakonske procedure.

Portparolka ERS-a Ana Bokonjić Buha u izjavi za naš portal navodi da je putem posla koji je dobila agencija “Xplode media” data podrška za preko 100 sportskih kolektiva, kulturnih ustanova te humanitarnih organizacija.

„ERS je konkretnu javnu nabavku raspisala u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i to najtransparentnijim – otvorenim postupkom. ERS je opredjeljenja i dalje da pomaže sport kulturu i humanitarni rad…Taj posao je završen, novac je raspoređen i nije osnovana priča da je Xplode media dobila sav taj novac“, kaže je Bokonjić Buha.

Ona dodaje da u cjelokupnom postupku javne nabavke nije bilo žalbi i uvjerava da ERS nije mogao da bira ko će se prijaviti na tender, ko će ispuniti uslove i dobiti ovaj posao.

Slično je rekao i generalni direktor ERS-a Luka Petrović u izjavi za Herceg televiziju.

On je naveo da je logično da će agencija koja posreduje u ovoj raspodjeli novca zaraditi jedan do tri procenta novca za svoje troškove.

Najavio je i krivične prijave s ciljem pravičnog informisanja o radu ERS-a.

Aleksandar Bodiroga, Xplode media

Hronologija događaja

Nakon što je Direkt objavio tekst, ovom problematikom bavili su se i još neki mediji, a u sve su se uključili i političari opozicije. Kada su opozicionari iznijeli svoja zapažanja za BN televiziju, iz ERS-a, ali i “Xplode media” ovoj televiziji stigla su dodatna pojašnjenja u vidu demantija.

Ni tu nije bio kraj. Budući da su braća Bodiroga sinovi poginulog borca, saopštenjem se oglasila i lokalna boračka organizacija koja je osudila odnos opozicije prema Bodirogama. Optužila je opoziciju da ne želi dobro boračkim kategorijama, da im “otima hljeb iz ruku” i da braću iskorištavaju u dnevnopolitičke svrhe.

Nakon toga opozicija je “upala” ili, kako oni kažu, ušla u prostorije Boračke organizacije kako bi se verbalno obračunala sa njenim rukovodstvom i zatražili odgovore ko to iskorištava borce i crta im mete na čelo.

Takođe, u orkestriranoj odbrani učestvovala je i lokalna Herceg televizija, inače vrlo prisna vlasti u Trebinju, ali i finansirana javnim novcem. Pravila je medijske sadržaje u kojima je intervjuisala predstavnike sportskih, kulturnih i humanitarnih udruženja, organizacija i klubova u kojima su se oni zahvaljivali ERS-u i Luki Petroviću što im je proslijedio dio javnog novca putem ove nabavke.

Iz opozicije pak tvrde da Bodiroge ipak iskorištava Luka Petrović te da isto tako iskorištava i ponižava boračku organizaciju, sportske, kulturne i humanitarne organizacije, koje su, kako navode, bile prinuđene da govore za Herceg televiziju i da u svojim izjavama hvale Luku Petrovića i ERS.

Šta će biti epilog cijele priče, čije su krivične prijave osnovane, a čije nisu, sud će dati Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *