Nakon deset godina raskrčmljena „Bilećanka“

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Bileća (Foto: Direkt)

Deset godina nakon što su radnici fabrike „Bilećanka“ iz Bileće podnijeli zahtjev za stečaj, Okružni privredni sud u Trebinju je okončao postupak, ali brojni problemi vezani za imovinu i potraživanja još nisu riješeni, prenosi portal CAPITAL. 

Bileća (Foto: Direkt)

Preduzeće, kao pravno lice, još neko vrijeme neće biti brisano iz sudskih registara jer prodata imovina nije uknjižena, a nije isključena ni mogućnost novih tužbi, prije svega od Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske.

Naime, Vlada Republike Srpske je 2015. godine dala saglasnost da se imovina preduzeća van BiH proda. U pitanju je jedno skladište u Srbiji, stan u Zagrebu, te nekretnine u Makedoniji, koje su unovčene za  731.175 KM.

Novac je otišao na račun IRB-ovog Fonda za upravljanje nekretninama, ali banka ima određena potraživanja i po osnovu zakupnina. U slučaju da „Bilećanka“ zbog toga bude tužena, sud je ovlastio stečajnog upravnika da podnese kontra-tužbu, jer je troškove prodaje platilo preduzeće.

Ukoliko bude potrebe, sud je dao ovlašćenje i da se traži poništenje Vladine odluke o prodaji tih nekretnina.

Preduzeće je imalo nekretnine i u Skoplju u Sjevernoj Makedoniji, gdje je ugovor o prodaji ranije potpisan, ali i tu su se pojavili imovinsko-pravni problemi.

Hercegovački gigant

Podsjećamo, “Bilećanka”, u kojoj je nekada radilo 2.000 ljudi, činila je okosnicu lokalne privrede ali i cijele Hercegovine. Počela je sa radom šezdesetih godina prošlog vijeka, a proizvodila je prediva, industrijske tepihe i zavjese.

Nakon stečaja, održano je nekoliko dioba, imovina je isparcelisana i prodana, ali je namiren samo manji dio povjerilaca koji su prijavili potraživanja od 13,5 miliona maraka.

U aprilu 2013. godine dio pogona je kupilo Javno preduzeće “Nikola Tesla” iz Banjaluke, nakon čega je otpočelo proizvodnju. Međutim, direktor Nikola Vučević, inače bjegunac od zakona je upropastio preduzeće, a Republici Srpskoj i njenim građanima ostavio milionske neplaćene kredite koje je dobio od vlasti Srpske.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *