Nagrada za istraživačko novinarstvo EU za 2024. godinu do 13. juna

Autor: Direkt Drugi pišu
2 minuta čitanja
Novinarska redakcija

Thomson Media, zajedno sa svojim partnerima, poziva novinare i novinarke sa Zapadnog Balkana i iz Turske da podnesu svoje prijave za Nagradu za istraživačko novinarstvo EU za 2024. godinu do 13. juna. 

Novinarska redakcija
Novinarska redakcija

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu iznosi 10.000 evra, a priznanje se dodjeljuje u okviru projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“.

Nagrada ima za cilj da prepozna i predstavi izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu i da poveća vidljivost kvalitetnih priča.

Nagrada se dodeljuje u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija) i Turskoj, a i ove godine se nagrađuju i najbolje regionalne priče.

Nagradni fond za nacionalna, kao i za regionalna priznanja iznosi 10.000 evra. U svakoj zemlji se dodeljuje prva, druga i treća nagrada za najbolje istraživačke priče godine, a iznosi nacionalnih i regionalnih nagrada su 5.000 (za prvo mjesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) evra.

Svaki kandidat može da nominuje svoj rad za nacionalnu i/ili regionalnu nagradu, a maksimalan broj prijava po kandidatu je tri.

Posebnost ovogodišnjeg konkursa je to što članovi žirija nacionalnih takmičenja imaju ekskluzivno pravo da za regionalni konkurs predlažu priče koje smatraju relevantnim, čak i ako priča nije inicijalno nominovana za taj nivo konkursa.

Organizator nagrade je Thomson Media, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji medijskih sloboda na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 13. juni 2024. godine do ponoći po srednjoevropskom vremenu, a svi zainteresovani mogu da saznaju više detalja u vezi prijave na linku.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcij koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Njemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Sjeverna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosova (BIRN Kosovo).

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *