Nagrađen tekst o ferati “Kuk” našeg novinara Miloša Vasiljevića

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
6 minuta čitanja
U fokusu je mali čovek- novinar Miloš Vasiljević

Tekst o via ferati “Kuk” na planini Volujak novinara Miloša Vasiljevića iz Gacka je osvojio treću nagradu na konkursu “Život je u lokalnoj zajednici” koji je raspisao Savez opština i gradova RS.

miloš vasiljević
U fokusu je mali čovek- novinar Miloš Vasiljević

Prove nagradu je dobila Dragana Tešević sa BN TV, a drugu Mira Andrić sa Radio Višegrada. Nagrade su uručene večeras u etno-selu Stanišići.

U kratkoj izjavi Miloš Vasiljević je istakao da je velika je čast naći se na trećem mestu u jakoj konkurenciji novinara iz cele Republike Srpske.

“Hercegovina je neicrpan rezerovoar priča, pa mi je drago što se Gacko, tačnije via ferata “Kuk” našla u odabranom društvu. Ova nagrada je satisfakcija da nastavim i dalje, a fokus su priče sa običnim čovjekom. Takođe, smatram da zanimljivih i interesantnih priča ima u svim lokalnim zajednicama i mi novinari nemamo pravo da bilo koga dijelimo, tačnije moramo svima dati podjednako prostora”, rekao je Vasiljević.

“Pored nagradjene priče, moram istaći da sam na ovaj Konkurs poslao još jednu priču, a riječ je o tekstu šta bi to zapravo osobama sa invaliditetom donijele izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojim bi bio ukinut PDV na ortopedska i druga pomagala. Ako jednom pogledate košarku u kolicima, shvatićete da je to duplo teže igrati od obične košarke, a sva ta pomagala su skupa, pa iz tog razloga, htio sam da skrenem pažnju koliko bi to, prvo sportistima a onda i kolektivima značilo. Nadam se da to neće ostati mrtvo slovo na papiru. Ako jedna sportska kolica koštaju 10.000 maraka zamisliti onda šta bi to njima značilo”, dodao je Vasiljević koji je nagrađeni tekst objavio u Glasu Srpske.

Zagrljaj stijene i čaroban pogled sa planine Volujak ostavljaju bez daha

GACKO – Vija ferata “Kuk” na planini Volujak, duga 832 metra, najmlađa je turistička atrakcija ovog tipa u Srpskoj, a već je postala nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u adrenalin sa izuzetnim pogledom na vrhove te planine, ali i Lebršnika i Zelengore u čije ljepote su se već uvjerili planinari iz svih krajeva svijeta.

Idealna je za početnike, u njoj ništa manje ne uživaju ni oni kojima je planina svakodnevica, odmor, ali i način života.

Predsjednik Planinarskog društva “Volujak” iz Gacka Radoš Milošević rekao je za “Glas Srpske” da je ovo raj za planinare koji se najčešće prvi dan opredijele za uspon na Volujak, a drugi dan idu na feratu.

– Ovaj penjački put, otkako je otvoren u junu, posjetilo je više od 1.500 ljudi. Dobro je obezbijeđen, staza je za uživanje i ima prelijep pogled gdje god da se okrenete. Osim planinara iz Srpske, tu su i oni iz regiona, ali i inostranstva. Dolazili su planinare iz alpskih zemalja, kao i iz Španije – rekao je Milošević.

Puno je onih koji namjenski prevale dalek put da dođu u ovu oazu mira. Jedna od njih je i Nevesinjka Snježana Grandhamp koju su životni putevi odveli u Ženevu, a juče je uživala u prelijepoj prirodi Volujka. Oduševljena svime što je vidjela, za “Glas Srpske” kaže da se nešto takvo teško može naći u Evropi.

– Prvo mi je želja bila da dođem na ovu feratu iz poštovanja prema planinarima iz Gacka koji su se toliko potrudili da naprave ugođaj za sve nas. Osim toga, volim planinu. Staneš nogom tamo gdje niko ne ide i to je posebno zadovoljstvo. Idealna je za sve planinare, a na svakom mjestu gledaš na novo prirodno bogatstvo – Zelengoru, Crvanj …  –  rekla je ova planinarka.

Gačanka Jelena Jovović kao zaljubljenik  u prirodu obišla je brojne vrhove, a ferate su, kako kaže za “Glas”, uživanja za sva čula. Prema njenim riječima, ferata “Kuk” najduža je i sigurno jedna od najljepših u BiH i šire.

– Ova ferata je čist hedonizam. Odlično je urađena, tako da se penjači u svakom momentu osjećaju sigurno što im daje mogućnost da sve vrijeme uživaju u prirodnim ljepota. Tokom penjanja pogled je otvoren ka obroncima planina Volujak,  Zelengora i Lebršnik. Istovremeno je moguće prigrliti stijenu i osjetiti visinu. Jednom riječju, čarobno je – rekla je Jovovićeva.

Šansa je ovo i za razvoj turističke ponude Gacka. Svjesna te činjenice je i direktorica lokalne Turističke organizacije Jelica Kovačević.

– Vija ferata “Kuk” od velikog je značaja za proširenje turističke ponude u avanturizmu, koji je posljednjih decenija doživio snažan rast. Pored toga što je najduža ferata u BiH, ona je i pravi dragulj za sve zaljubljenike u adrenalin i prirodu – rekla je Kovačevićeva.

Prednost

Jelena Jovović je naglasila da postoje mnogobrojne prednosti ove ferate, a prva u nizu je ta što se nalazi u srcu prirodnih ljepota.

– Za nju je potrebno odvojiti čitav dan, ne zbog zahtjevnosti, nego da podarimo sebi uživanje. Na samoj ferati ima nekoliko mjesta idealnih da se odmori, popije kafa, okrijepi i to je jedinstvenost ove rute – rekla je Jovovićeva.

a sve zaljubljenike u adrenalin i prirodu – rekla je Kovačevićeva.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *