Nadzorni odbor HET-a mjesecima ignoriše presudu o Čomićevom nelegalnom imenovanju

Autor: Direkt Aktuelno Politika
3 minuta čitanja
Blagoje Šupić

Nadzorni odbor Hidroelektrana na Trebišnjici, na čelu sa Blagojem Šupićem, već više od dva mjeseca ignoriše presudu Okružnog suda u Trebinju prema kojoj je Slobodan Čomić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u ovom javnom preduzeću, protivzakonito imenovan na ovu poziciju.

Blagoje Šupić

Piše: Jelena Denda Borjan

Sud je utvrdio da je Čomić imenovan protivno Zakonu o javnim preduzećima RS i Statutu HET-a te da nije imao odgovarajuću stručnu spremu, niti odgovarajuće iskustvo u struci koji su bili neophodni da bi došao na ovu poziciju.

Iako je presuda pravosnažna, Nadzorni odbor HET-a nije učinio ništa da smijeni Čomića koji, uz sve navedene nedostatke, i dalje nesmetano rukovodi resorom ekonomsko-finansijskih poslova.

Budući da predsjednik Nadzornog odbora HET-a Blagoje Šupić ranije za „Direkt“ nije želio da govori na ovu temu, već nas je uputio da pitanja pošaljemo zvaničnim putem, uputili smo dva dopisa ovom preduzeću, ali Šupić ni nakon više od 20 dana nismo dobili odgovor na njih. Šupić nije odgovarao ni na naše telefonske pozive ni poruke.

Šupić je i odbornik SNSD-a u trebinjskoj Skupštini. On je ranije za naš portal tvrdio da je sve urađeno po zakonu.

Komentar na presudu nismo dobili ni od Slobodana Čomića, jer nije odgovorio na naš poziv.

Slobodan Čomić

Prema mišljenju pravnika sa kojima je „Direkt“ razgovarao na ovu temu, problem je što je ovdje riječ o radno-upravnom sporu u kojem je, na inicijativu drugog HET-ovog direktora Ljuba Vukovića, dokazano da je Čomić imenovan protivzakonito. Međutim, u tom slučaju sud nije mogao naložiti da Čomić bude uklonjen sa pozicije na koju je imenovan, jer zakonitost rada Nadzornog odbora HET-a nije bila predmet spora.

Prema tome, Nadzorni odbor u ovom slučaju ne može snositi nikakve zakonske sankcije zbog ignorisanja navedene presude. No, to nikako ne znači da je spriječen da smijeni Čomića i postavi nekog ko ispunjava zakonske uslove za tu poziciju.

Nadzorni odbor HET-a bio bi prinuđen da poništi sporno imenovanje jedino u slučaju da neko pred pravosudnim institucijama pokrene ispitivanje zakonitosti njegovog rada ili da pravosudne institucije to učine same, po službenoj dužnosti.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *