Na izborima u istočnoj Hercegovini pravo glasa ima oko 66.900 birača

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Politika
4 minuta čitanja
Ilustracija (Foto: N1)

U pet opština istočne Hercegovine i gradu Trebinju na sutrašnjim lokalnim izborima pravo glasa ima ukupno 66.914 birača, podaci su koje je “Direkt” dobio u opštinskim i gradskoj izbornoj komisiji u Trebinju. 

glasanje izbori
Ilustracija (Foto: N1)

Trebinje

Za glasanje u Trebinju registrovano je 30.897 birača, a za glasanje putem pošte registrovano je 1.115 birača. Broj redovnih biračkih mjesta u Trebinju je 45 i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i nepotvrđene glasačke listiće. Iz Gradske izborne komisije za “Direkt” su potvrdili da će biti obezbijeđeno sedam redovnih mobilnih timova i četiri mobilna tima za glasanje onih koji su u izolaciji. Do sada je, kako su nam kazali, obrađeno oko 150 zahtjeva za glasanje iz izolacije.

Ljubinje

U Ljubinju je 3.192 građana sa pravom glasa. Glasaće se na 15 redovnih biračkih mjesta i biće aktivna dva mobilna tima, jedan redovni i jedn kovid tim. Za povjerenje građana boriće se 111 kandidata za odbornike i dva kandidata za načelnika opštine. 

Kako su nam kazali u Opštinskoj izbornoj komisiji u Ljubinju, do sada im je stiglo oko 30 zahtjeva za glasanje od osoba koji su u izolaciji.

Nevesinje

Iz Opštinske izborne komisije u Nevesinju saopštili su da je u birački spisak za predstojeće lokalne izbore upisano 11.015 birača. Izbori će biti organizovani na 32 redovna biračka mjesta i na jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima.Takođe, biće formiran i jedan kovid tim.  

Bileća

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Bileći je u birački spisak upisano 10.300 birača. Glasaće se na 25 redovnih biračkih mjesta te na jednom mjestu predviđenom za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima. Građanima će biti dostupna četiri mobilna tima i jedan kovid tim za birače koji su u izolaciji

Kako su u OIK-u potvrdili “Direktu” do sada se 55 građana prijavilo za glasanje putem kovid mobilnog tima. Oni koji nisu, mogu se prijaviti i sutra do 9 časova. 

Gacko

U opštini Gacko 8.200 građana ima pravo glasa. U sedam časova na dan izbora biće otvoreno 21 redovno biračko mjesto, a biće formiran i jedan kovid tim od tri člana, za one koji su se prijavili da glasaju iz izolacije. Za glasanje putem pošte prijavilo se 510 osoba. 

Berkovići

Za glasanje u Berkovićima registrovano je 1.640 birača za glasanje na redovnim biračkim mjestima. Za glasanje putem pošte prijavilo se 45 birača, potvrđeno je “Direktu” u Opštinskoj izbornoj komisiji. Birači će moći glasati na sedam redovnih biračkih mjesta i biće formiran jedan kovid tim. Do sinoć se za glasanje iz izolacije u Berkovićima prijavilo 17 osoba.

Ovogodišnji izbori odvijaju se u specifičnim uslovima zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom korona. Iz gradske i opštinskih izbornih komisija pozivaju građane da se pridržavaju svih propisanih mjera prilikom izlaska na glasanje.

Upućeni smatraju da bi epidemiološka situacija mogla uticati na smanjenje izlaznosti birača.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *