Muriz Memić podnio zahtjev za smjenu Milana Tegeltije

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
7 minuta čitanja

muriz memic

Piše: Zinaida Đelilović/Žurnal

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva, danas je predao zahtjev za smjenu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije i svih članova Vijeća. Podršku su mu dali predstavnici Udruženja “Put pravde”, koji se bore za otkrivanje istine o ubistvu Davida Dragičevića iz Banje Luke.

Kriminal u pravosuđu

Kao osnovni razlog za ovakav zahtjev, Memić navodi kriminal u pravosuđu.

“Nije prvi put da se predsjednik VSTV-a ponaša kriminalno, a naša dužnost kao građana jeste da ih spriječimo u tome”, naveo je Memić.

On je podsjetio da je sa advokatom Ifetom Feragetom prije nekoliko mjeseci bio na sastanku kod Tegeltije.

Milane, dva sata ti je Ifet Feraget pričao o čemu se radi. Sve činjenice si dobio na sto i što nisi postupio po tome, već si nagradio Dalidu Burzić za sudiju Suda BiH”, naglašava Memić, koji je u jednom momentu istakao da je Milan Tegeltija već smijenjen, ali da mu to još niko javio nije.

Memić je najavio i velike proteste čim se za to, zbog trenutne epidemiološke situacije, ukaže prilika.

Podršku su mu, ispred zgrade zajedničkih pravosudnih institucija BiH, pružili i predstavnici Udruženja “Put pravde”, ali i Udruženje “Sarajevska raja”.

“Mi smo nastali od neformalne grupe “Pravda za Davida” i evo tri godine muku mučimo da dokažemo, pomognemo, uradimo i donesemo dokaze, a oni nas ganjaju i optužuju umjesto svih ovih lopova koji su zaštićeni od VSTV-a, policije i tužilaštva. Ovo je velika sramota za našu zemlju. A, svi jako dobro znaju ko je ubio Davida, ko je ubio Dženana”, izjavio je Janko Testen iz grupe “Put pravde”.

Nedim Ramić, predsjednik Udruženja “Sarajevska raja”, kaže da je došao pružiti podršku, jer se radi o slučajevima u kojima čitava država i svi znaju šta se i kako desilo, a jedino to Tužilaštvo ne prihvata.

“Ne može se živjeti na ovakav način”, dodao je Ramić.

Podsjetimo i da je Tužilaštvo KS prije nekoliko dana donijelo odluku da neće provoditi istragu na osnovu prijave Amine Smajlović zbog nepružanja medicinske pomoći njenoj kćerki Nadin Smajlović i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne od KCUS-a.

“Vidjeli ste javno da je odbijeno liječenje i tužiteljica nakon godinu dana donese odluku da nema elemenata krivičnog djela. To je čisti primjer kakvo nam je tužilaštvo i ko vodi istrage”, naglasila je Amina Smajlović koja je danas također pružila podršku Udruženjima “Dženan Memić” i “Put pravde”.

VSTV nije ispunio svoju svrhu

Advokat Ifet Feraget za Žurnal kaže da smatra da je Zakon o VSTV-u jedan akt koji je potpuno neprimjeren značaju organa kojem je namijenjen.

“Da bi zakon bio koristan društvu on mora biti jasan, precizan i predvidljiv, a ovaj Zakon je potpuno nejasan, neprecizan i nepredvidljiv i kao posljedicu primjene jednog takvog Zakona imamo stanje u pravosuđu ovakvo kakvo jeste. Sam Zakon ne može sve promijeniti i u svakom slučaju treba podržati inicijativu za smjenu svih članova Vijeća. Ima članova koji svojim radom sigurno to ne zaslužuju, ali eto u ovoj situaciji ili nisu bili dovoljno glasni ili postaju kolateralna šteta. Jer, ako sjedite sa ljudima koji vam ne priliče u kafani onda i postajete dio tog društva”, tvrdi Feraget.

On podsjeća da ga je Tegeltija javno kroz emisije pitao šta je trebao uraditi VSTV vezano za predmete Memić i Dragičević. “Eto, hvala mu. Neka me angažuje kao advokata i ja ću mu sve objasniti šta je trebao uraditi. Ali, bilo bi logično da on kao predsjednik zna da Vijeće prima pritužbe, imenuje i ocjenjuje sudije i tužioce, te da ima svoj poseban organ koji vodi disciplinske postupke, iako je doduše, taj organ potpuno nekredibilan i nefunkcionalan”, dodao je Feraget, ističući da on ne vjeruje u to da će biti podnošenja ostavki.

Jedna od opcija (s kojom se do sada nismo susretali) jeste da “jedna trećina članova Vijeća pokrene inicijativu za smjenu dužnosti.”

Da bi se smijenio predsjednik Vijeća potrebno je, pojašnjava Feraget, da pet članova Vijeća da inicijativu, a 10 da je usvoji, i to pod uslovom da su svi članovi Vijeća prisutni na sjednici.

“Situacija je mnogo kompleksna, i treba podržati svaki zahtjev koji vodi promjeni stanja. VSTV nije ispunio svoj zadatak, treba ubaciti svježe snage i stručne ljude koji znaju svoj posao i koji će o svakoj sjednici obavijestiti javnost. Imao sam priliku, kada sam sa Memićem bio kod Tegeltije, da objasnim sve propuste Dalide Burzić, ali Vijeće nije poduzelo ništa. Iako je UDT na osnovu snimka mogao po službenoj dužnosti pokrenuti disciplinski postupak. Dakle, i kada imate konkretne slučajeve očiglednog organiziranog kriminala u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i Okružnom tužilaštvu Banja Luka, a predsjednik se javno obraća advokatu i pita šta je to Vijeće moglo poduzeti, onda ne treba bolja ocjena stanja u kojem se Vijeće nalazi. Šta će nam VSTV ako ne može poduzeti ništa da se popravi stanje u pravosuđu, samo bezveze ih plaćamo”, zaključuje na kraju Feraget.

Žestoke reakcije

Zahtjev za smjenu od Udruženja “Dženan Memić” i “Put Pravde” uslijedio je nakon što je objavljen posljednji snimak na kojem Tegeltija razgovara sa članicom Vijeća Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju u jednom od sudova. Njih dvoje razgovor nisu negirali, ali istovremeno ističu da je sve montirano, pogrešno interpretirano i da navedeno nije realizirano.

Na ovaj snimak reagovali su iz Delegacije EU. Pozvali su VSTV da poduzme hitne i adekvatne mjere, a Ambasada SAD je pozvala nadležne institucije posebno Tužilaštvo BiH da provjeri navode o korupciji.

Tegeltija je sazvao i vanrednu sjednicu VSTV-a za četvrtak, a tema je aktuelna situacija.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *