REPUBLIKA SRPSKA:
MUP drži u ladici predmet od 90 miliona KM

Autor: Direkt Drugi pišu
3 minuta čitanja
Foto: Hidroelektrane na Vrbasu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske od početka 2020. godine drži u ladici predmet vezan za raskid koncesije između Vlade RS i slovenačkog preduzeća „Vijadukt“ kome Srpska zbog toga mora da isplati 90 miliona KM, otkriva CAPITAL.

Hidroelektrane na Vrbasu
Foto: Hidroelektrane na Vrbasu

Piše: D. Momić/CAPITAL

Iz Tužilaštvo BiH potvrđeno je za naš portal da je ovaj predmet krajem septembra 2022. godine ustupilo Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

„Tužilaštvo BiH je 29. septembra 2022. godine Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka na nadležno postupanje ustupilo spise iz predmeta vezanog za raskid koncesije između Vlade Republike Srpske i slovenačkog preduzeća „Vijadukt“ čiji konačni epilog je nedavna arbitražna presuda prema kojoj RS mora slovenačkom preduzeću da isplati cca 90 miliona KM“, navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH na pitanja CAPITAL-a.

Iz Okružnog tužilaštva Banjaluka potvrdili su da su oni započeli postupanje u ovom predmetu prije Tužilaštva BiH, kao i da je 29. septembra 2022. godine zaprimljen i u spis predmeta uvršten akt tog tužilaštva sa pratećom dokumentacijom.

„U pomenutom predmetu postupajući tužilac je 3. januara 2020. godine uputio zahtjev MUP-u RS za preduzimanje potrebnih mjera i radnji po kojem još nije u potpunosti postupljeno, kao ni po upućenim urgencijama. Po dostavljanju izvještaja od strane MUP-a RS postupajući tužilac će donijeti tužilačku odluku“, odgovoreno je iz OJT Banjaluka za CAPITAL.

Podsjećamo, firma „Vijadukt“ je zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka podnijela 16. septembra 2016. godine, a slučaj je pravosnažno okončan početkom ovog mjeseca konačnom odlukom Arbitražnog vijeća u Londonu.

Pokretanje odgovornosti svih koji su učestovali u dodjeli koncesije „Vijaduktu“ i njenom kasnijem raskidu najavio je premijer Srpske Radovan Višković u aprilu 2022. godine nakon što je CAPITAL otkrio da je firma „HES Vrbas“ čiji je većinski vlasnik „Vijadukt” na prvostepenoj arbitraži dobila odštetu od 90 miliona KM.

Portal e-Trafika krajem 2019. godine objavio je tekst Kako je gradnja HE Bočac 2 sa pet završila na 42 miliona KM u kojem je nekadašnji glavni urednik Nezavisnih novina Željko Kopanja kao član Nadzornog odbora HE Bočac upozoravao na štetnost cijelog posla. Kopanja je na sjednici NO otvoreno govorio o umiješanosti vrha Republike Srpske u cijelu priču, direktno pominjući tadašnjeg ministra energetike RS Željka Kovačevića.

Groteskno je što je zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka podnesen svega mjesec dana poslije Kopanjine smrti, preciznije  16. septembra 2016. godine, a zahtjev je podnijelo preduzeće “Vijadukt”.

Konačnu odluku donijelo je Arbitražno vijeće u Londonu koje je 1. maja ove godine odbacilo zahtjev Republike Srpske za poništenje arbitražne odluke Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu iz 2022. godine i potvrdilo da Srpska“Vijaduktu” mora da isplati 90 miliona KM odštete.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *