Mještani poručili trebinjskoj vlasti: Branićemo svoju zemlju životima!

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
4 minuta čitanja
Nezadovoljni mještani Pridvoraca

Mještani trebinjskih naselja Pridvorci i Todorići danas su protestovali zbog odluke odbornika skupštinske većine Grada Trebinja o prodaji zemljišta na lokalitetu Otok, površine oko 145.000 metara kvadratnih. Ovo poljoprivredno zemljište je, tvrde, oduzeto njihovim precima za vrijeme Jugoslavije, a sada je mimo njihovog znanja i saglasnosti preinačeno u građevinsko kako bi na njemu bili izgrađeni stambeni objekti i igrališta. Poručuju da na njemu neće dozvoliti gradnju dok im Grad Trebinje ne plati svaki pedalj.

Nezadovoljni mještani Pridvoraca

Piše: Jelena Denda Borjan

„Zemlju su oduzeli za vrijeme Jugoslavije, a u korist Poljoprivrednog kombinata koji je nadživio tu Jugoslaviju. Kombinat se raspao, nema ni njega ni Jugoslavije. Naša đedovina je ostala tu, sad su se pojavili neki novi tipovi koji hoće da raspolažu time bez obzira na to što to nije njihovo. To su naši preci krvavo zarađivali. Oni govore o nekoj naknadi, međutim, to je bila mizerija, jedan dunum zemlje je odgovarao pristojnom odijelu. Neka sada nadoknade tu razliku“, kaže Milorad Ilijić.

Osim toga, Ilijić ističe da u ugovorima koji su vlasnici zemljišta ranije potpisali sa državom ne postoji treće lice u čije vlasništvo zemlja može otići.

„Ko je taj treći, koja su njegova prava osim sile? Mojoj porodici je oduzeto pet dunuma, a napamet znam bar 30 ljudi kojima je oduzeta zemlja. Neka samo zavire u stari premjer i sve će biti jasno šta je čije“, navodi Ilijić.

Mještanin Rajko Bokonjić pretpostavlja da su zemlju „kaparisali neki tajkuni“, ali poručuje da ovakva skupštinska odluka vlastima neće tek tako proći.

„Branićemo ovo životima. Dosta je više toga. Ja ću svoj komad zemlje braniti životom, pa nek dođe bagerista i ne znam ti ko, to neće uzeti“, poručuje Bokonjić.

Da neće dozvoliti gradnju na svojoj zemlji, odlučan je i Srbo Škero.

Srbo Škero

„Ova zemlja koju vidite ovdje plaćena je zlatom naših predaka. Oni su odvajali od usta da bi danas imali mi, njihovi potomci. Nažalost, bio je taj sistem nesretni koji je oduzeo zemlju tom narodu. Doživjeli smo slobodu, dali smo Republici Srpskoj slobodu i šta smo dočekali? Da se legalizuje lopovluk, je li to? Treba banda da nam otima zemlju. Nećemo dozvoliti! Pravnim putem ćemo ići. Ako ne, okočiću svoje, pa nek dođe neko nek mi uzme moju đedovinu za koju dinara nije plaćeno ili su dali za četiri dunuma zemlje vreću brašna. I sad je našao neko ovdje da mi se širi. Samo otiđite u Grad Trebinje, pa vidite projekat koji je ovdje napravljen, vidite zgrade vile koje su predviđene tamo i igrališta. Za koga? Oteli ste moju đedovinu, ne dam je, ima da platite svaki dinar, a nećete je džabe dobiti sigurno“, poručio je Škero.

On je dodao da će mještani naći pravni put da riješe ovaj problem, a odbornicima skupštinske većine koji su glasali za spornu odluku poručio je: „Sram vas bilo“.

Mještani su protest najavili u medijima juče, ali sa njima do danas, kažu, nije kontaktirao niko iz Gradske uprave.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *