Mjere štednje i potencijalna donacija UEFA-e “poništile” tender za nabavku reflektora

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Stadion Police

Grad Trebinje je poništio postupak nabavke reflektora na stadionu Fudbalskog kluba “Leotar” u Policama, jer bi potencijalna donacija UEFA-e mogla Gradu smanjiti planirani iznos za ulaganje, ali i zbog mjera štednje u skladu sa instrukcijama Ministarstva finansija Republike Srpske. Ovo je u odgovoru “Direktu” potvrdio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Vedran Furtula. 

Naime, on je pojasnio da je Grad sproveo postupak javne nabavke i da su u predviđenom roku pristigle dvije ponude. Grad je prihvatio ekonomski najpovoljniju ponudu u iznosu od 918.000 KM bez PDV-a, ali su u međuvremenu, kako je naveo Furtula, nastupile okolnosti zbog kojih je nabavka poništena. 

“Od zvaničnika UEFA BiH iskazana je zainteresovanost za donaciju rasvijetnih tijela (dio koji se montira na glavu reflektorskog stuba) okvirne vrijednosti između 250.000 i 300.000 KM uslijed odustajanja jednog od postojećih partnera (jednog fudbalskog kluba) koji je prethodno aplicirao i tako ispunio jedan od uslova za takmičenje u višem rangu”, navedeno je u Furtulinom odgovoru “Direktu”. 

Pojasnio je da se predviđena stavka za nabavku reflektora nalazi u budžetu grada Trebinja za 2021. godinu te da će eventualna odluka o novoj nabavci biti donesena u narednom periodu. Ukoliko to bude učinjeno, nova nabavka biće umanjena za potencijalni iznos sredstva donacije UEFA-e, čime će se ostvariti značajna budžetska ušteda.

“Na osnovu instrukcije ministarstva finansija Republike Srpske sve lokalne zajednice dužne su da budžet za 2021. godinu planiraju u skladu sa načelima štednje i racionalizacije budžetskih sredstava, uz prijedlog da se obustave sve nabavke nefinansijske imovine, osim javnih investicija”, naveo je on. 

Podsjećamo, Grad Trebinje je u septembru prošle godine raspisao tender za nabavku i ugradnju reflektora u iznosu od 980.000 KM bez PDV-a. Nabavka je poništena 30. decembra, a u međuvremenu bila je na meti kritika opozicije koja je smatrala da je vrijednost nabavke neralna i da je nabavka u periodu pandemije virusa korona nepotrebna.

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *