Miljan Aleksić i Radenko Popara osuđeni na uslovne kazne zatvora i na novčanu kaznu

3 minuta čitanja

Bivši načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić i bivši načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje i stambeno-komunalne poslove Radenko Popara osuđeni su danas pred Osnovnim sudom u Trebinju na uslovne kazne zatvora i novčane kazne, zbog krivičnog djela nezakonito davanje pogodnosti privrednom subjektu. 

Miljan Aleksić, Bileća
Miljan Aleksić (FOTO: Direkt)

Naime, Miljan Aleksić osuđen je na kaznu zatvora od četiri mjeseca, uslovno godinu dana, a Radenko Popara na kaznu zatvora od tri mjeseca, uslovno, takođe, godinu dana. To znači da kazna zatvora neće biti izvršena ako od pravosnažne presude u roku od godinu dana osuđeni ne počine novo krivično djelo.

Takođe, Aleksić je osuđen i na novčanu kaznu od 3.000 maraka, a Popara na novčanu kaznu od 1.500 maraka.

Inače, Optužnica je teretila Miljana Aleksića da je kao načelnik Bileće tokom 2019. godine, prilikom provođenja postupka određenih javnih nabavki favorizovao dvije firme, namještanjem uslova javne nabavke. U pitanju je pogodovanje firmi „Bostef inženjering“, u kojoj je Popara bio prokurista, i firmi „HP investing“ iz Mostara.

Prema navodima Optužnice, Aleksić nije poštovao princip javnih nabavki i nije preduzeo odgovarajuće mjere kako bi se osigurala pravična konkurencija među dobavljačima.

U Optužnici je navedeno da je bio svjestan da pogoduje određenom privrednom subjektu i da je dozvolio dijeljenje predmeta javne nabavke, kako bi izbjegao primjenu odgovarajućeg postupka propisanog Zakonom o javnim nabavkama.

Aleksiću se stavljalo na teret da je dozvolio da se ista vrsta radova dijeli na više dijelova te je kroz više direktnih sporazuma za jednu vrstu posla ciljano favorizovao firme „Bostef inženjering“ i „HP investing“.

Radenku Popari se sudilo da je kao odgovorno lice u Opštini Bileća iskoristio svoja ovlaštenja u davanju pogodnosti i ugovaranju poslova licu sa kojim je interesno povezan. Naime, osnivač preduzeća je bila Poparina žena Ana Popara, a ovlašteno lice za zastupanje njegov sin Bojan Popara.

Radenko Popara

Inače, „Direkt“ je ranije pisao o tome kako je firma Bostef inženjering, u kome je Radenko Popara bio prokurista, dobijala poslove od Opštine Bileća, u kojoj je on bio načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje i stambeno-komunalne poslove.

Ovo je prvostepena presuda na koju stranke imaju pravo žalbe. Advokat Miljana Aleksića je najavio da će se najvjerovatnije, nakon konsultacija sa klijentom, žaliti na ovu presudu.

Sudija u ovom postupku bio je Aleksandar Perišić.

Podsjećamo, Direkt je nedavno objavio kako je bivši načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić, takođe u prvostepenoj presudi, oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja. 

Iz Okružnog javnog tužilštva su najavili da će na tu presudu uložiti žalbu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *