Milica Marković hitno iz budžetskih rezervi kupuje „Škodu Octaviu A8“

Autor: Direkt Aktuelno Politika
4 minuta čitanja
Milica Marković

Trošenje 50.000 KM iz budžetskih rezervi SNSD-ovoj direktorici Agencije za unaređenje stranih investicija u BiH Milici Marković obezbijedio je SNSD-ov predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija. U tenderu, kojim žestoko zloupotrebljava položaj, detaljno je pobrojala karakteristike vozila „Škoda Octavia A8“. 

Milica Marković

Piše: PratimoTendere.ba

Dok javnost još raspreda kako je Milica Marković, nekadašnja državna parlamentarka iz redova SNSD-a, danas direktorica Agencije za unaređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), od Vijeća ministara BiH tražila da joj hitno iz budžetskih rezervi obezbijedi 50.000 KM za novu limuzinu, ona je već raspisala tender za istu. Po tenderskoj dokumentaciji, „Škoda Octavia A8“ već je dogovorena.

Tenderom, kojeg je procijenila na 42.734 KM bez PDV-a, zatraženo je da je vozilo proizvedeno ove godine te da bude dugačko 4.689 milimetara, široko 1.829 mm, visoko 1.470 mm. Markovićeva želi i benzinski motor, osam brzina, snagu motora od 110 kilovata ili 150 konjskih snaga, 2DW pogon, servotronic upravljač, pretince u prtiljažniku.

Usnila je i dva puta USB naprijed, dva puta USB nazad, jedan USB u „osvrtnom ogledalu“.

Izmjerila je i međuosovinski razmak od 2.650 milimetara, a Škoda koju želi ima 2.686 mm.

Očekivana zapremina prtljažnika je minimalno 590 litara, „Škoda Octavia A8“ ima 600 litara, što je ujedno i najveća zapremina kad je riječ o modelima srednje klase vozila.

„Samo ovim bi se mogla isključiti ostala konkurencija, što većina i čini kada želi model ‘Octavia'“, komentar je stručnjaka iz oblasti javnih nabavki.

Ipak, FIPA je nadmašila sve dosadašnje modele tenderske dokumentacije, kada je riječ o nabavci vozila.

„Ovo što su oni uradili ima elemenata krivičnog djela i zloupotrebe položaja“, upozoravaju monitori javnih nabavki.

Osim toga, Markovićeva je tražila da joj limuzina bude isporučena u roku 10 dana od datuma potpisa ugovora, što jasno govori da je tender namješten, odnosno prethodno je kupovina dogovorena sa sa nekim od ovlaštenih trgovaca.

Još 7. septembra portal Fokus.ba upozorio je da je FIPA sačinila odluku o izdvajanju 50.000 KM iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH za kupovinu limuzine, a potpis se kratko čekao od predsjedavajućeg Vijeća ministara, SNSD-ovog Zorana Tegeltije.

U odluci (koja je tada tek bila u proceduri) stajalo je kako su za njenu realizaciju zaduženi Agencija i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

„Prema članu 17. Zakona o finansiranju institucija BiH, sredstva tekuće rezerve mogu isključivo koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programe koji nisu uvršteni u budžet, finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, finansiranje novih institucija BiH koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika, te grantove neprofitnim organizacijama. Međutim, ništa od nabrojanog članu 17. ovog zakona ne opravdava nabavku limuzine vrijedne čak 50.000 KM“, ukazivao je Fokus.

Milica Marković, inače, bila je dugogodišnji poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Za vršioca dužnosti direktorice FIPA-e imenovana je u maju 2020. godine. U februaru 2021. godine od Vijeća ministara BiH dobila je puni mandat.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *